Zbog čega igračima pada minutaža?

Zbog čega igračima pada minutaža?

Zbog silnih i već pomalo napornih usporedbi Michaela Jordana i LeBrona Jamesa, u bespućima interneta naišao sam na jednu zanimljivu informaciju: kada se zbroje regularna sezona i doigravanje, LeBron je dosad odigrao 54 347 minuta, gotovo 6 000 više nego Jordan u cijeloj karijeri. Naravno, za tu razliku zaslužni su brojni faktori – od toga što je LBJ ušao u ligu ranije i što je igrao više playoff utakmica, do toga što je Jordan u dva navrata uzeo pauzu – ali taj me podatak potaknuo da istražim kakva je situacija s minutažom kod igrača općenito, tj. kakvi su prosjeci minuta i koji su trendovi u tom segmentu u NBA ligi.

STALNI PAD

Tko je proveo najviše vremena na parketu ove sezone mislim da svi znaju. Svemogući LeBron James predvodio je ligu s 36,9 minuta u prosjeku, a opet uspio odigrati sve 82 utakmice, prvi put u karijeri. No, da je slučajno tu minutažu imao u svojoj rookie sezoni, bio bi tek na 33. mjestu! Čak je i Jordan sezonu ranije igrao više, a imao je 39 godina na leđima. Dakle, očito je da su se u međuvremenu dogodile neke promjene koje su itekako utjecale na ovakav pad, a to se i vidi ako pogledamo sljedeći uzorak: između sezone 1998./99. i 2002./03. u prosjeku je 9,4 igrača igralo 40 ili više minuta, od 2003./04. do 2007./08. taj se broj smanjio na 6,8 igrača, a od 2008./09. do ove sezone to su bili samo Monta Ellis i Gerald Wallace, odnosno prosjek od samo 0,6 igrača. Najveći pad krenuo je od sezone 2005./06., kada je 40+ minuta u prosjeku igralo devet igrača, da bi sljedeće godine taj broj pao na šest, pa na tri i naposljetku se strmoglavio na nulu u sezoni 2008./09.

JEDNA STVAR VUČE DRUGU

Prvi razlog pada minuta, i to dosta važan, leži u ogromnim iznosima novca koji kolaju ligom. NBA je u proteklih desetak godina izrastao u milijardersku industriju – prosječna NBA ekipa sada vrijedi 1,65 milijardi dolara, 22% više nego sezonu prije, a ovo je i prvi put u povijesti da apsolutno svaki klub vrijedi više od milijarde dolara. Časopis Forbes je također objavio da su se vrijednosti franšiza u zadnjih pet godina utrostručile, a to je sve u uzročno-posljedičnoj vezi i s novom devetogodišnjom suradnjom lige s nacionalnim televizijskim kućama, vrijednom čak 24 milijarde dolara.

Kakve to sve veze ima s minutažom igrača nije teško zaključiti. Sav taj priljev novca tjera ligu da između ostaloga povećava cap-space i igrači dobivaju sve veće ugovore, a budući da je NBA prije svega biznis, oni koji ulažu u igrače žele biti sigurni da će im se investicija isplatiti. Smanjena minutaža igrača u ovom slučaju rezultat je mjera opreza da igrači igraju što duže i što efikasnije, a samim time i smanjuju rizik od ozljeda. I sami igrači iz istog interesa podržavaju takav način rada. O tome je govorio i dugogodišnji NBA trener Ron Rothstein:

Novac sve mijenja. Igrači sada više vode brigu o sebi jer postaju zabrinuti koliko dugo će im trajati karijera i koliko će u tom periodu zaraditi. Danas ima sve više igrača kojima savjetnici govore da paze da se previše ne istroše. Igrači sami dolaze trenerima s molbama da im se smanji minutaža, a kada jedan to napravi, njegov primjer počnu slijediti i drugi.“

Dakle, kao što sam napisao u podnaslovu, jedna stvar vuče drugu i minute važnijih igrača počinju odlaziti na rotacijske igrače, zbog čega je posljednjih godina u NBA-u sve bitnija klupa kojom neka momčad raspolaže. Ne govore Amerikanci bez razloga floskulu da ovaj sport nije sprint nego maraton. Svi žele sa što više zdravih i odmornih igrača doći u doigravanje jer ulog, iako se naoko čini isti, svake je godine sve veći. Da prije nije bilo tako svjedoči i legendarni Bill Cartwright, koji se jednom prilikom prisjetio kakav su pristup tome imali igrači u njegovo vrijeme:

Mi smo svi igrali ozlijeđeni. Ako je netko iskrenuo gležanj, stavio je malo leda, uzeo lijek protiv bolova i bandažirao zglob i sljedeći dan igrao. Igrači i treneri sada daju igračima puno više vremena za oporavak kako bi mogli pri povratku nastaviti igrati na istoj razini. Ako pogledate koju staru snimku utakmica, vidjet ćete kako smo svi zamotani od glave do pete i igramo sa svim problemima koji nas muče. Sada više nije tako, svi su postali puno oprezniji. Nevjerojatno je kakvu danas igrači imaju njegu, od jacuzzija, hladnih kupki i posebnih masaža sve do krioterapija. Mi to ništa nismo imali.

I s razlogom. U vrijeme kada je Cartwright igrao za Chicago Bullse ta je franšiza vrijedila nešto više od 16 milijuna dolara i danas bi ju više od 60 NBA igrača moglo kupiti svojom godišnjom plaćom. Kada su se u košarkaškom svijetu počele vrtjeti milijarde naravno da se počelo i više ulagati u tehnologiju, sve kako bi igrači igrali što duže na najvećoj mogućoj razini.

PROMJENA STILA IGRE

Naravno, nije novac jedini razlog pada minutaže igračima. Činjenica je i da se kroz sve ove godine uvelike promijenio način na koji momčadi igraju. Sa sve većim naglaskom na brzinu i atleticizam, igrači se troše puno više nego što je to bilo prije. Sve je veći spacing i svaki drugi igrač je šuter, igra se dosta otvoreno i igrači imaju puno prostora za napadanje, što znači da i obrambeni igrači imaju puno teži zadatak u pokrivanju prostora. Dodajmo još tomu sve veći trend preuzimanja igrača u obrani i nije teško zaključiti da se jedan prosječan igrač danas u 30 minuta natrči daleko više nego jedan u Cartwrightovo vrijeme. Dovoljno je pogledati sažetke utakmica iz 80-ih ili 90-ih, pa čak i 2000-ih i usporediti tempo igre s današnjim utakmicama, razlika je ogromna.

Nažalost, statistika koja mjeri prosječnu pretrčanu kilometražu igrača postoji tek unazad pet godina pa ne možemo usporediti ere, ali oni koji dovoljno dugo prate košarku znaju o čemu govorim. Od igrača se traži da u puno manje vremena naprave puno više, odnosno da u svakom trenutku na terenu daju svoj maksimum bez da brinu o tome hoće li imati snage izdržati kraj utakmice.

Kako bismo što produktivnije iskoristili minute, pokušavamo igračima naglasiti intenzitet igre, natjerati ih da igraju sa što više energije. Ako igrač igra intenzitetom koji se od njega očekuje, nema šanse da bi mogao izdržati 45 minuta po utakmici“, rekao je Erik Spoelstra. Savršen primjer tog načina igre su San Antonio Spursi u sezoni 2013./2014., kada su perfektnom raspodjelom minuta u Popovom sustavu uspjeli osvojiti naslov bez da je ijedan igrač u regularnoj sezoni igrao 30 minuta u prosjeku.

No, nisu sve ekipe bile te sreće da imaju tako duboku momčad. Neke franšize bile su prisiljene svojim najboljim igračima redovito davati preko 40 minuta po utakmici, što je zbog spomenutog intenziteta igre današnjeg NBA-a stvaralo razne probleme. Oni koji duže prate NBA mogli su primijetiti kako svake godine ima sve više teških ozljeda zbog kojih igrači moraju propustiti ostatak sezone i više se ne možemo sjetiti koji je bio zadnji All-Star da su ga svi izglasani igrači dočekali zdravi. Igrači su se zadnjih nekoliko godina počeli sve više žaliti da su umorni, unatoč tome što im se svima minutaža sustavno smanjuje, a čini se da ni smanjen broj back-to-back utakmica nije riješio problem. Ispada zato malo smiješno da uza svu tu tehnologiju, analize, smanjene minutaže i napredne tehnike rehabilitacije igrači i dalje trpe ozljede koje im utječu na razvoj karijere.

ŠTO MOŽEMO ZAKLJUČITI?

Pa, odgovor na pitanje iz naslova sigurno ne može biti jednostavan. Sve veći intenzitet igre i sve veća zarada svih u NBA ligi utjecali su na povećan oprez, kako franšiza tako i njihovih igrača. Smanjenje minutaža iz sezone u sezonu kombinacija je svega ranije navedenog, ali problemi koji su prije postojali nisu nestali. Razumno je pretpostaviti da će igračima minute pasti i u narednoj sezoni, a sljedeći korak lige vjerojatno je smanjenje broja utakmica i/ili dugih putovanja, dvije preostale stavke na koje se igrači još uvijek žale da im oduzimaju previše energije. Hoće li to pomoći da gledamo bolju i atraktivniju košarku? Vjerojatno neće. Ozljeda će biti i dalje, igrači će se opet žaliti da liga ne brine dovoljno o njima, a oprez će i dalje biti povećan – uostalom, bit će i milijarde.

Kroatist, filantrop i zaljubljenik u sve što je retro. Krvari zeleno - vodi stranicu Boston Celtics Hrvatska. Voli pročitati dobru knjigu, popiti dobro pivo i spremiti pokoju tricu, a nađe vremena i za koji članak.

    Ostavite komentar