Wes Unseld preminuo u 74. godini

Wes Unseld preminuo u 74. godini

Wes Unseld, uz Wilta Chamberlaina jedini košarkaš koji je u svojoj prvoj NBA sezoni osvojio nagradu za Najkorisnijeg igrača lige, umro je danas u 74. godini. Njegova obitelj obavijestila je javnost izjavom koju su prenijeli Washington Wizardsi.

Unseld je četrnaestogodišnju NBA karijeru proveo u dresu Baltimore/Washington Bulletsa (danas Wizardsa). O njegovoj ostavštini dovoljno govori činjenica kako su Wizardsi jedina četiri nastupa u NBA finalima osigurali za vrijeme njegove igračke karijere. Kao drugi izbor drafta 1968. godine instantno je doprinio jačanju franšize. Tek nešto viši od dva metra, a čistokrvni centar, svake noći se borio s divovima pod obručima. Nevjerojatan skakač, požrtvovan suigrač i talentiran dodavač (John Wall je tek nedavno srušio njegov rekord u asistencijama) ostavio je nasljedstvo mukotrpnog rada koji će se jednog dana sigurno isplatiti.

Kada su Bulletsi Unseldu pridodali Elvina Hayesa, jedinog igrača koji je 1968. draftiran prije njega, konačno su stigli do naslova prvaka. NBA sezona 1977/78 i dalje stoji kao jedina šampionska u povijesti kluba iz glavnog američkog grada. Wes se umirovio 1981., ali Bulletsima je pomagao s mjesta dopredsjednika kluba, zatim trenera te na kraju generalnog menadžera. Godine 1988. primljen je u košarkaški Hall of Fame, a 1996. proglašen je jednim od pedeset najboljih igrača u povijesti lige.

Upala pluća je na kraju ipak bila prejaka. Unseld, međutim, neće biti ubrzo zaboravljen. Njegova učinkovitost i neumornost na košarkaškom terenu nesumnjivo će ostati trajna inspiracija generacijama NBA igrača koji tek dolaze.

 

Zaljubljen u košarku od povratka Najvećeg iz prve mirovine. Trash talker poput Birda s identičnim vertikalnim odrazom. Kad ne svira tamburu upija svaku mudrost Velikog Aristotela i ekipe s TNT-a. BBQ chicken alert!

    Ostavite komentar