Ulični borac u Armani odijelu

Ulični borac u Armani odijelu

Početak 1970-ih u NBA ligi izgledao je kao košarkaška priča o dva grada. New York Knicksi i Los Angeles Lakersi sreli su se u tri od četiri finala koja su otvorila spomenuto desetljeće. Puko spominjanje imena dvaju najvećih američkih gradova izaziva potpuno različite slike. Onaj na Atlantiku, okomit i kozmopolitanski, onaj na Pacifiku, razvučen i ležeran.  Dva ekstrema iste nacije udaljena su 3000 milja ne samo geografski, već i u modnom, umjetničkom, arhitektonskom i kulinarskom smislu.  Tih godina drugačiji pristup bio je očit i na košarkaškom terenu. Jednostavnim rječnikom rečeno – napad protiv obrane. Pa, iako su u tim dvobojima glavnu riječ vodili budući hall of fameri; Wilt Chamberlain, Jerry West, Elgin Baylor, Willis Reed, Earl Monroe i Walt Frazier; dvojac koji je ulazio s klupe upravo će s klupe dominirati NBA ligom iduća tri desetljeća.

Danas, međutim, ne pišem o legendarnom „Zen Masteru“. Najtrofejniji trener u povijesti lige svoj prvi prsten NBA prvaka osvojio je, istini za volju, s natpisom New York na dresu. Ali Patrick James Riley rođen je u gradu Rome, savezna država New York, gotovo pola godine ranije nego njegov dugogodišnji suparnik Phil Jackson. Odgojen u obližnjem Schenectadyju  usvojio je mentalitet koji ga, ako je za vjerovati njegovim suradnicima, nije napustio ni u toploj i ležernoj Kaliforniji.

„LA je bio njegov alter ego. U srcu je ljuti i strastveni borac. On je Schenectady!“, u dokumentarnom filmu  Winning Time izjavio je Jeff Van Gundy. Čovjeku koji mu je asistirao na klupi NY Knicksa, da bi ga potom i naslijedio kao glavni trener, nemamo razloga ne vjerovati.

Nakon srednje škole Linton i sveučilišta u Kentuckyju Rileya su kao sedmi izbor prvog kruga NBA drafta 1967. izabrali San Diego Rocketsi. Zanimljivo je da su ga iste godine na NFL draftu izabrali i Dallas Cowboysi, s obzirom na to da je Pat na sveučilištu igrao i američki nogomet. Košarka je nesumnjivo bila jedini pravi izbor. Nakon tri sezone u San Diegu, u razmjeni za vrijeme proširenog NBA drafta 1970., preko Portlanda je završio tamo gdje će ostaviti najdublji trag. U Los Angelesu. Kao igrač, dio najdulje pobjedničke serije (33 utakmice; rekord koji stoji i danas) i prve šampionske momčadi otkad je klub migrirao s jezera Minnesote. Kao (pomoćni) trener, dio Show Timea – najdominantnije ekipe 1980-ih. S Magicom Johnsonom i Kareemom Abdulom Jabbarom kao kapetanima momčadi odveo je Lakerse u sedam finala u osam godina. Samo su ga Twin Towersi Sampson i Olajuwon ’86 uspjeli iznenaditi.

U sezoni 1991./1992. vratio se u voljeni New York. Čopor divljih pasa predvođen Patrickom Ewingom davao je nadu u povratak slavnih dana u MSG. Na putu se ponovno našao baš onaj koji je u tim slavnim danima uživao. Jacksonovo krdo Bikova bilo je prejako. Pa ponovno Olajuwon, pa Indiana… „Najteže je biti prorok u vlastitom selu.“ Možda bi se tako dale sažeti Rileyeve godine za kormilom Knicksa. Proročanstvo nije ispunjeno, a New York još čeka naslov. Vjerojatno će ga prije dočekati u Brooklynu. Nebitno. Iz Knicksa je otišao potiho podignuvši veliku prašinu. Na stolu je ostao najveći ugovor ponuđen nekom NBA treneru i fax poruka o odlasku. Riley ni danas rado ne govori o stvarnim razlozima odlaska, ali jasno je da mu Knicksi nisu htjeli dati ovlasti koje je želio. Te ovlasti je uspio dobiti na sunčanoj Floridi.

I danas je u Miamiju. Možda se hladnog vremena sjeveroistoka SAD-a nauživao u djetinjstvu. Kao izvršni direktor Heata još uvijek svakodnevno radi jer žeđ za pobjedom nikada neće u potpunosti utažiti. Treći klub u kojem je proglašen trenerom godine (1997.) i drugi s kojim osvojio trofej prvaka (2006.) bit će mu ujedno i posljednji.

Po vlastitom priznanju ne vjeruje u mirovinu, ali po snimkama proslava naslova prvaka nesumnjivo voli slaviti. Zato sretan rođendan Pat i molim te ne mijenjaj Miami Vice dresove.

Zaljubljen u košarku od povratka Najvećeg iz prve mirovine. Trash talker poput Birda s identičnim vertikalnim odrazom. Kad ne svira tamburu upija svaku mudrost Velikog Aristotela i ekipe s TNT-a. BBQ chicken alert!

    Ostavite komentar