”The Mash”, ”The Nellie”, ”The Wade cut” – otkrijte imena kojih legendi se nalaze u playbooku 76ersa

”The Mash”, ”The Nellie”, ”The Wade cut” – otkrijte imena kojih legendi se nalaze u playbooku 76ersa

Mike Muscala je proučavao akcije Milwaukee Bucksa kada se na ekranu pojavilo sasvim neočekivano ime – DIRK. To je ime akcije koja je proslavila Dirka Nowitzkog, a koju u ovom slučaju odigravaju Bucksi tako da Brook Lopez postavlja blok za Bledsoea, a zatim popa na tricu. Muscala je objasnio kako je u playbooku Bretta Browna mnogo akcija označeno imenima igrača po kojima je ta akcija postala poznata, radi lakšeg komuniciranja.

„Ovo je klasični pick-and-pop, odnosno akcija koju je Dirk usavršio“,

izjavio je Muscala.

JJ Redick je na to dobacio Muscali kako bi mu cilj morao biti da se neka akcija nazove po njemu, na što je Muscala dodao da je to već riješeno, odnosno da će to biti znak obranama da udvoje igrača na postu.

„To je nešto oko čega se volim šaliti, ako se neki cut, potez ili obrana nazove po vama, to znači da ste uspjeli“

izjavio je Redick.

Ako Sixersi žele udvojiti igrača na postu, zovu ”Garry Payton” obranu, dok ako žele izolirati stranu u napadu za igru 2 na 2, zovu akciju ”Nellie”, u čast HOF treneru Donu Nelsonu. Ako žele dva uzastopna bloka za playa, od kojih će prvi rolati a drugi popati, zovu ”Mash”, akciju koju su popularizirali Shaquille O’Neal i Karl Malone u jedinoj sezoni što su odigrali zajedno u dresu Lakersa.

Tu su i ”Nashing”, gdje se prodire do baselinea, te se lopta opet izvlači, te ”Birdman Zone”. Brownov pomoćnik je uveo oko 300 akcija nazvanih po igračima, ali ne koriste samo Sixersi te nazive.
U ligi se u zadnje vrijeme popularizirala akcija ”Varejao”, u kojoj igrač koji dolazi postaviti blok u zadnjem trenutku odlučuje na koju će stranu postaviti blok, te tako hvata obranu nespremnu.

Veteran Netsa Jared Dudley je imenovao još par akcija koje su nazvane po igračima – ”Rip Hamilton”, akcija gdje šuter uvija oko bloka za što bolju poziciju za šut, ili ”Wade cut” što je prema Dudleyu back door cut iz kornera na obruč, potez prepoznatljiv po Dwyaneu Wadeu.

Brett Brown je objasnio zašto je uveo sva ova imena akcija;

„To sam uveo jer možeš povezati akciju s jednim igračem te to dozvoljava da igrači lakše komuniciraju. Radim to od početka trenerske karijere. Dosta toga sam ukrao i od Popa, jer kad imate kontinuitet naziva, mogu jednostavno objasniti na primjer ”Bazemore cut”, (akciju za alley oop beka, pri izvođenju lopte iz auta).“

Moramo priznati da je Brett Brown uspostavio jako zanimljiv način pozivanja akcija, jer je sigurno lakše zapamtiti koja je obrana ”Garry Payton” nego da je ta obrana nazvana brojem ili bojom.

    Ostavite komentar