The Last Man Standing

The Last Man Standing

Napokon. Prva pomisao kada je došla obavijest o ubrzanim pregovorima između San Antonio Spursa i Toronto Raptorsa. Iznenađenje je predstavljalo što su to Raptorsi, jer pobogu, tko želi igrati za njih? Ni Kawhi Leonard ne želi, ali je prisiljen.

Ono što je meni osobno dosta zanimljivije je činjenica da ovdje nemamo realnog pobjednika razmjene. Dapače, stječe se dojam kako su obje strane željele jedno – riješiti se svog problema, u čemu su i uspjeli. Ostalo? Klackalica, ovisno s čije strane gledate. Osobno, Spursi su na kraju svega pojeli veće govno.

Od trenutka kada je postalo jasno da Leonard nema namjeru produžiti svoju vjernost Gregg Popovich i društvo su odabrali pogrešnu strategiju, koja ih je na kraju i koštala. Nenaviknuti na situaciju u kojoj su se našli – da njih igrač na neki način ucjenjuje i otkazuje vjernost – pokušali su na klasični obiteljski način izgladiti situaciju. To je u jednom trenutku više izgledalo kao kada majka brani svoje dijete pred drugima, iako zna da je u krivu, nego poslovni odnos. Na ruku im nije išlo niti manjak volje od strane Leonarda i njegovog tima za razgovor i suradnju, te su se našli na tankom ledu, gdje se svaki krivi korak skupo plaća. Na njihovu žalost, napravili su ga.

Suludi zahtjev upućen 76ersima vezan za razmjenu – da im pošalju Bena Simmonsa ili Joela Embiida – ih je gurnuo u još veći ambis. Umjesto da su pokušali izmijeniti ponudu iz “Grada Bratske Ljubavi”, koja je nudila Roberta Covingtona, Darija Šarića te nezaštićeni izbor Miamija za draft 2021. godine, te na neki način pokušali privoljeti Bretta Browna da im pošalje Markellea Fultza, dobili su ekspresno hlađenje i okretanje ka jedinoj opciji koja je ostala raspoloživa – Los Angeles Lakersima. Ni tu se nisu proslavili, već su guranjem glave kroz zid opametili Lakerse te im sačuvali Brandona Ingrama za sljedeću sezonu, kada bi i Kawhi trebao doći nakon što izađe na market.

Suočeni s bezizlaznom situacijom okrenuli su se ka jedinoj ekipi koja ima problem sličan njima, te s njom dogovorili razmjenu. Da se razumijemo, ne smatram DeMara DeRozana lošim igračem, ali s njim su jedino dobili garanciju da neće završiti u lutriji. Dodatni iskorak je teško ostvariv, polufinale Zapada ostaje njihov plafon. Dolazak Jakoba Poeltla nije ništa više od popunjavanja rotacije, a Spursi se okreću životu i smrti s mid-rangea ( prošle sezone u top5 uzetih šuteva s te distance su se smjestili i DeRozan i LaMarcus Aldridge). Vjerojatno će Pop upotrijebiti svoju magiju (ako je uopće ostalo što u zalihama) te će nekako od DeRozana napraviti u najmanju ruku pristojnog obrambenog igrača, no Dannyja Greena neće moći zamijeniti u tom segmentu.

Na kraju me najviše žalosti činjenica da se polako nazire kraj Spursa kakve pamtimo. Ova momčad će imati smisla dok je Pop tu, a njegova mirovina isto kuca na vrata polako, i nakon toga cijela kultura odlazi u povijest. Da su barem namaknuli taj izbor od strane Philadelphije pa da imaju nekakav resurs za budućnost, ovako će vjerojatno zbog protekcije umjesto izbora prve runde dobiti dva izbora druge runde za 2020. godinu.

Torontov potez je naišao na brojne loše reakcije. Odluka davanja DeRozana te gaženje nekakve lojalnosti je izazvala buru reakcija. Neopravdano. Momčad s DeRozanom je došla do plafona, te se slobodno može reći kako im kreće polako ali sigurno padanje. Dovođenje Leonarda na kratko vrijeme ima više smisla nego čuvanje DeRozana još tri godine, jer ako Kawhi dođe na 75 posto svojih mogućnosti imaju realne šanse da se nađu u finalu Istoka, a uz neku ludu sreću možda i u velikom finalu. Uostalom, pričamo o surovom profesionalnom svijetu, gdje je jako malo mjesta za emocije.

Green će im ponuditi veću obrambenu sigurnost nego DeMar, a u liku Kawhija su dobili napadačku učinkovitost. Zadržavanje O.J. Anunobyja svakako spada u plus, te se sad možda nalaze u boljoj situaciji nego dok je DeRozan bio tu. Masai Ujiri nije glup, shvatio je u kojoj se situaciji nalazi, te se odlučio na all-in. Još ako nekim ludim čudom uspije uvjeriti Leonarda na produljeni boravak u Kanadi tek onda su u ogromnome plusu. Prema nekim pričama Leonard iduće ljeto planira s nekom od zvijezda free agencya krenuti u izradu supermomčadi, a to na kraju možda i postane Toronto. Istina, ugovori Kylea Lowrya i Sergea Ibake su ih zakopali, no sljedeće ljeto je dovoljno dogovoriti buyout s jednim i eto dodatnog prostora na capu.

Ako ništa, barem smo završili ovu sapunicu koju smo trpjeli zadnjih par mjeseci. No, da je moglo drukčije, moglo je.

Na terenu produktivan kao spasioc na vaterpolo utakmici. Dan bez pive uzaludno proživljen, kao i bez košarke.

    Ostavite komentar