Panathinaikos napušta Euroligu

Panathinaikos napušta Euroligu

Godine 2016. Euroliga se osjetno odvojila od FIBA-e pri osnivanju novog formata igranja najjače lige u Europi. Natječu se 16 najjačih, među njima i najbogatijih, ekipa u Europi od kojih  11 ima 10-godišnje ugovore s Euroligom.  S time je komercijalizacija klupske košarke na Starom kontinentu dosegnula vrhunac jer bogati i povlašteni, poput CSKA, Reala, Barcelone, Fenerbahcea, Anadolu Efesa ili Maccabija imaju zajamčeno igranje u elitnom natjecanju cijelo jedno desetljeće.

Osim što imaju svoje klubove, ugovorom su vezali i suce. Sucima Fiba ”savjetuje” da ne sude Eurokup(također natjecanje pod vlasništvom čelnika Eurolige), na što je Euroliga odgovorila ponuđenim zajamčenim ugovorom sucima na tri godine. A suci koji budu sudili Euroligu (to natjecanje smiju suditi), morat će imati dvostruke kriterije. Naime, u domaćim prvenstvima prekršaje kojima se sprečava protunapad neće svirati kao nesportsku, dok će na euroligaškim parketima to biti flagrantan prekršaj, što znači dva bacanja i novi napad.
FIBA je pokušala, ali samo pokušala, nanijeti štetu Euroligi i Eurocupu osnivajući Ligu prvaka koja ima prvake samo iz Francuske, Italije i košarkaški manje poznatih država.

Euroliga cvjeta, 16 ekipa koje igraju 2 utakmice sa svakom ekipom tijekom regularnog dijela sezone, od kojih 8 ide dalje u Playoff, najbolje 4 u Final Four koji je ove sezone u Beogradu.
Nešto slično kao u NBA ligi, ali jedna od najzvučnijih ekipa Eurolige prešla je u FIBA-ino natjecanje Ligu prvaka.
Riječ je o Panathinaikosu, 6 puta prvaku Eurolige. Na službenim stranicama su objavili da iduće sezone igraju u Ligi prvaka, prema njihovim objavama izgleda kao da ih je Liga prvaka privukla i da je toliko zanimljiva da jedva čekaju da zaigraju u njoj. Ali ne, i dalje je Liga prvaka zanimljiva samo zbog novinara Igora Ćurkovića, i to je to.

Jer šira priča je ta što je sukob bio između Eurolige i predsjednika Panathinaikosa, Dimitriosa Giannakopoulosa, koji je suspendiran na godinu dana pristupom bilo kojoj utakmici Eurolige zbog prijetnji navijačima Fenerbahcea. U međuvremenu je bio sastanak članova Eurolige, a predsjednik Panathinaikosa je svaku promjenu dočekao negativnim komentarima samo kako bi kasnije mogao još više razloga nabrojati za prelazak u Ligu prvaka.

On je sretan jer je prešao u Ligu prvaka, ali čisto sumnjamo da će navijačima Panathinaikosa biti draže gledati Enisey, Neptunas, Ventspils, Oostende i druge megamomčadi pored CSKA, Real Madrida, Fenerbahcea i drugih.

 

"I have decided to skip ESPN and take my talents to the Hoopster.hr."
Po danu gledam seriju Family Guy a po noći Lakerse.
Znanje je moć

    Ostavite komentar