NBA u slučaju katastrofe

NBA u slučaju katastrofe

U doba kada smo svi u (samo)izolacijama, karantenama i ostalim oblicima boravka u zatvorenom prostoru, jutros nas je još snašao i taj nesretni potres. Veća katastrofa je nasreću izbjegnuta jer nitko nije smrtno stradao, ali u ovakvoj situaciji sve je teže imati pozitivne misli i nažalost neprestano nam se motaju po glavi mnogobrojni crni scenariji. Jeste li se možda u takvim trenucima, kao obožavatelj NBA košarke, pitali što bi se dogodilo kada bi, naprimjer, pola neke momčadi umrlo od posljedica koronavirusa? Ili stradalo u potresu sličnom kakav je nas pogodio danas?

Pa, meni je to nažalost danas palo na pamet i saznao sam da NBA čak ima propisane mjere, tj. proceduru za takve situacije, a riječ je o tzv. disaster draftu – draftu u slučaju katastrofe.

Iako je liga tu proceduru primarno uvela zbog svakodnevnih avionskih putovanja momčadi, ona se zapravo primjenjuje u slučaju kada najmanje pet igrača iste ekipe ili smrtno strada ili strada u tolikoj mjeri da više ne mogu igrati košarku. Procedura je na snazi od 2002. godine, a zapravo je riječ o izvanrednom draftu unutar lige.

Dakle, momčad koju pokosi koronavirus, koja strada u potresu, padu aviona ili koja na ovaj ili onaj način ostane bez pet ili više igrača ima pravo sastaviti novu ekipu od igrača koji su već u ligi. Ali, da u toj nepravednoj situaciji sve bude što više pravedno, svaka neoštećena NBA momčad ima pravo zaštititi pet igrača po svojem izboru (pretpostavlja se da će to biti početna petorka). Tako oštećena momčad može sastaviti ili nadopuniti roster sa šestim najboljim igračima iz bilo koje druge ekipe jer smatra se da je to jedini način da ostane donekle kompetitivna.

Oštećeni klub koji u toj situaciji stvara novu momčad pritom svejedno mora paziti na salary-cap, a ostaju mu i pickovi koje ima na sljedećem, pravom draftu, kao i na svim idućim draftovima.

Kao što znamo, takva situacija se nikada u povijesti lige nije dogodila, ali NBA ništa ne prepušta slučaju. Nadajmo se da se neće dogoditi ni budućnosti i da će ovo slaganje momčadi od tuđih igrača ostati samo na onoj zabavnoj, hipotetskoj razini. Uostalom, možda je to i nešto čime se možemo pozabaviti u ovim tmurnim tjednima bez naše najdraže košarke.

Kroatist, filantrop i zaljubljenik u sve što je retro. Krvari zeleno - vodi stranicu Boston Celtics Hrvatska. Voli pročitati dobru knjigu, popiti dobro pivo i spremiti pokoju tricu, a nađe vremena i za koji članak.

    Ostavite komentar