Nav Bhatia, superfan Raptorsa

Nav Bhatia, superfan Raptorsa

Priča o Navu Bhatiji, superfanu Raptorsa koji 24 godine nije propustio domaću utakmicu

Ako ste više puta gledali utakmice Toronta u njihovoj Scotiabank Areni, sigurno ste primijetili da je na svakoj utakmici na istom mjestu prisutan čovjek s turbanom u dresu. Njegovo ime je Nav Bhatia i 24 godine vjerno prati utakmice Raptorsa. Bhatia je na prvu Torontovu utakmicu otišao 1995. godine. Raptorsi su bili tek nastala franšiza, nisu imali mnogo navijača, a ni NBA zvijezda. Bila je to ljubav na prvi pogled i Nav od tada ne propušta utakmice svojih ljubimaca.

Njegova priča započinje u Indiji, točnije u Delhiju. Otac je želio da mu sin postane doktor, ali se Nav nije vidio u tome i 1970-ih odlazi u SAD gdje je želio završiti strojarstvo. Nakon nekoliko godina provedenih u Kaliforniji gdje je radio s bratom, vratio se u Delhi s planom da proširi posao svoje obitelji koja je bila vlasnik optičke radnje. Planovi su se promijenili 1984. godine kada su u Indiji rasli prosvjedi protiv Sikha i Nav je morao po drugi put napustiti svoj rodni kraj.

Preselio se u Kanadu u kojoj je prvih nekoliko mjeseci bezuspješno tražio posao. Prvu priliku pružio mu je Hyundai koji ga je zaposlio kao prodavača automobila u svom auto salonu. Postao je njihov najbolji prodavač, u samo četiri mjeseca prodao je 150 automobila. Nakon četiri godine promoviran je u generalnog menadžera Hyundaija u Mississaugi, predgrađu Toronta.

U to vrijeme ni Kanada nije bila otporna na stereotipe. Nitko nije želio raditi za Sikha i svi su zaposlenici osim jednoga dali otkaz. Nije se predavao i ubrzo je s novim zaposlenicima pretvorio Mississauga Hyundai u jednog od najboljih prodavača automobila u cijeloj Kanadi. Tijekom sljedećih godina je razvijao posao i sada je vlasnik dva auto salona. 

Bhatia je tijekom tih godina zaradio i fin novac koji najviše voli utrošiti u svoje Raptorse. U prve tri Torontove sezone nije propustio niti jednu utakmicu. Uvijek je ostajao do kraja, nikada dvoranu nije napustio ranije ako je Toronto gubio. To su prepoznali i u klubu, pa je 1998. godine tadašnji GM Raptorsa Isiah Thomas pozvao Bhatiju na centar i prozvao ga “Superfanom“. Od tada je postao prepoznatljiv diljem Toronta, drugi navijači se žele slikati s njim, prepoznaju ga igrači, slavni…

Kada je legenda Kobe Bryant došao na svoju posljednju utakmicu u Torontu, došao je do mene i rekao mi: ‘Superfan, želim ti zahvaliti na onome što si učinio, zato što si kroz košarku zbližio sve ljude, rekao je Bhatia.

Ovaj 67-godišnjak je u rujnu 2017. prošetao i crvenim tepihom filmskog festivala u Torontu jer je bio dio dokumentarca o Vinceu Carteru. Nekoliko tjedana kasnije je bio izabran za slikanje s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom. Obama, također veliki ljubitelj košarke, je rekao Bhatiji da ga prepoznaje s mnogih Torontovih utakmica.

Rekao sam predsjedniku Obami da ja na neki način košarkom spajam svijet. Bilo mu je jako drago to čuti. Naravno, ja nisam igrač, obični sam čovjek, ali stojim s 44. predsjednikom SAD-a čiji sam obožavatelj. Kada sam se vratio u auto, ostao sam sjediti nekoliko minuta pokušavajući prihvatiti sve to, rekao je Bhatia za Autonews Canada.

Raptorsi su postali njegova ovisnost. Kako i sam kaže: “I don’t drink. I don’t smoke. I don’t womanize. I only Raptorize.” Godišnje troši 300 000 dolara na Raptorse, a dobar dio toga potroši na karte za djecu koja si ne mogu priuštiti odlazak na utakmicu. 2013. je postao i Torontov ambasador za Južnu Aziju. 

Nakon 24 godine dočekao je ulazak svojih Raptorsa u veliko finale i večeras ćemo ga opet vidjeti na standardnom mjestu kako skače i aplaudira na svaki potez svojih ljubimaca. I dok prostor u medijima dobivaju tipovi kao Drake zbog prozivanja protivničkih igrača ili masiranja trenera Nicka Nursea tijekom utakmice, priče o ljudima kao što je Nav Bhatia ostaju nezapažene, ali treba stalno podsjećati na njih jer oni to zaslužuju.

Košarkašku loptu zamijenio tipkovnicom. Počeo navijati za Boston zbog loga i parketa TD Gardena, ali se ubrzo zaljubio u igru Paul Piercea koji je postao njegov put, The Truth i život.

    Ostavite komentar