Najava serije Lakers – Rockets, analiza prve utakmice

Najava serije Lakers – Rockets, analiza prve utakmice

Lakersi su u pet utakmica rješili Trailblazerse i odbacili svaku sumnju da se neka druga ekipa pojavila u bubbleu. Zapravo se samo daljnje potvrdilo ono što se zna o Lakersima, da su James i Davis dane konstante koje će isporučiti svoje, no da ipak treba baciti oko na role playere. I pri tome mislim na napadački učinak jer  je Caruso šutirao 20% za tri, Morris 25%, a Kuzma 30,4%. Green i KCP su bili bolji s 34%, odnosno 40%, no kako se svede na to da šutiraju samo 35,6% na veoma otvorene trice, daleko je od pouzdanog. Obrana je druga stvar, jer su bekovi odradili apsolutno sve da otežaju Lillardu i McCollumu, i djelomično bili uspješni u tome. Jednim dijelom jer je Stotts odlučio igrati većinu utakmice s dva centra te su Lakersi mogli udvajati Lillarda kad god su htjeli znajući da Trailblazersi nemaju dovoljno lucidnih passera i šutera na terenu koji mogu iskoristiti maksimum iz 4 na 3 igre.

Rocketsi su ipak kompletnija ekipa jer stalno igraju s pet šutera na terenu, a Harden i Westbrook su bolje verzije Lillarda i McColluma. Uza sve to, Rocketsi imaju i najbolji obrambeni učinak u doigravanju dosad. Iako igraju bez klasičnog centra koji može čuvati obruč, Covington, House, P.J.Tucker i Green su aktivna tijela u obrani koja svojom dužinom i brzinom kreiraju zid pri ulasku u reket. Međutim, za razliku od Lakersa, star power Rocketsa ulazi u seriju izrazito hladan jer Harden je na svega 31% za tri, Westbrook na 16%, a Gordon na 25% kao treća opcija. To je razlog zašto su se i mučili s Oklahomom, odnosno zašto su izgubili tri završnice.

No, Lakersi nemaju nijednog obrambenog igrača kao Dorta koji može odraditi posao na Hardenu u 1 na 1 situaciji pa se tu dolazi do prvog pitanja koje se nameće, kako Vogel planira braniti Hardena i Westbrooka, odnosno hoće li im pristupiti jednako kao Lillardu i McCollumu? Westbrooka su odlučili braniti s Davisom, što je vjerojatno i najbolje rješenje jer je Davis dovoljno brz da ga isprati na ulazu, kao i da može igrati rolu helpera jer je Russ ipak najlošiji šuter Rocketsa s kojim su se spremni kockati. Iako se sinoć utakmica prelomila u trenutcima dok su Lakersi na terenu imali Jamesa i Davisa, a Rocketsi samo Westbrooka (pogodio par šuteva, ali ključno da je odigrao jako dobru off ball obranu) mislim da je ovo najbolje rješenje za kojim Lakersi mogu posegnuti. Westbrook je šutirao 10 od 24 iz igre, što je učinak s kojim Lakersi mogu živjeti.

Puno veći problem je kako braniti Hardena, jer Harden je ipak puno kompletniji napadač od Lillarda. Prvo, Lakersi su na Lillardu mogli rotirati više bekova od kojih je svaki bio sposoban igrati izrazito agresivnu obranu, što kod Hardena ne prolazi. Puno je bolji dribler, prvim korakom može probiti bilo koga Lakersi bace na njega, a i majstor je za iznuditi bacanja. Jednostavno, Lillard je niski bek kojeg su Caruso, KCP i Green mogli maltretirati svojim fizikalijama i dužinom te ga eventualno usporiti, Harden je puno veće i eksplozivnije tijelo od kojeg se oni odbijaju, a kako Rocketsi igraju 5-out formacije to znači da je svaki agresivni izlazak na Hardena u principu slobodan put do obruča. Drugo, kad bi Lillard postao vruć, mogli su ga udvajati s Davisom, LeBronom i natjerati Trailblazerse da igraju 4 na 3, što kod njih nije moglo funkcionirati obzirom da su gotovo uvijek imali dva centra na terenu. Kod Rocketsa to ne može proći jednako, Harden je sposoban razbiti udvajanje kao i što Rocketsi uvijek imaju barem četiri šutera na terenu. Međutim, čak bih se usudio reći da su Lakersi odradili solidan posao na Westbrooku, nešto manje na Hardenu, ali kako je ostatak ekipe šutirao 9 od 28 za tri što je neki prosjek dao bi him prolaznu ocjenu.

I ono gdje D´ Antoni maksimalno olakšava Hardenu i Westbrooku, Vogel kao da želi što više otežati LeBronu i Davisu. Slično kao što Lakersi nemaju čovjeka za Hardena, ni Rocketsi nemaju čovjeka za njih dvojicu, no zato imaju izrazito brzu i energetičnu obrambenu liniju, koja bez imalo razmišljanja ostavlja šutere Lakersa kako bi zatvorila ulaz LeBronu ili poslala pomoć na Davisa. Potpuno je apsurdno da na početku četvrte četvrtine Vogel starta s LeBronom uz Ronda i Howarda. Razlika u spacingu u trenutcima kad se utakmica lomi je zaista nevjerovatna.

Gordon napada Kuzmu kojeg su Rocketsi cijelu noć hvatali na missmatchu i očito označili kao najslabiju obrambenu točku, LeBron i Howard su na Riversu i PJ Tuckeru te su praktički nul-faktor u ovoj situaciji jer nijedan ne smije pomoći obzirom da je Rivers bio vruć, a Tucker je prijetnja iz kuta. Morris i Rondo su na Greenu i Westbrooku, te nijedan od njih ni ne može odraditi rolu helpera. No, što je najgore, izolacija Gordona na Kuzmi je nešto s čime bi Lakersi vjerojatno bili sretni živjeti, ali kad se vidi spacing na suprotnoj strani parketa primjeti se najveća razlika prve utakmice.

LeBron prima loptu protiv Tuckera, Howard okupira prostor u reketu, a time i Green. Westbrook u potpunosti ignorira Ronda u kutu, a i Rivers je spreman pomoći s Morrisa ako zatreba. Rocketsi možda jesu niži, ali ako će im Lakersi omogućavati da ovako lako trpaju reket i pritom ne samo otežavaju život LeBronu i Davisu, nego i da osiguravaju obrambeni skok brojkama, ta razlika u visini je totalno nepotrebna. Jedna stvar bi bila da šuteri Lakersa natjeraju Rocketse da ih više respektiraju, druga stvar je situacija u kojoj Rondo igra 24 minute, a Howard i McGee kombiniranih 24.

I to je najbitniji aspekt igre koji Vogel mora ispraviti, bilo to ograničavanjem minuta Rondu isključivo u trenutcima kad je na terenu Davis kao centar bez LeBrona, startanjem Davisa kao centra ili oboje. I dalje mislim da će seriju isključivo odlučiti okršaj LeBrona i Davisa s Hardenom i Westbrookom, ali ako će se prva dvojica morati potući za svaki poen kroz zid ljudi u reketu dok Houstonov duo napada matchupove kakve žele u 5-out postavama, onda su Rocketsi ovdje favoriti. Vogel nakon poraza u prvoj protiv Trailblazersa nije ništa mijenjao, inače je poznat kao trener koji ne voli dirati u svoje rotacije i u igrače koje vjeruje tako me uopće ne bi čudilo da Lakersi krenu sa sličnim pristupom u drugu utakmicu.

Kao veliki navijac Liverpoola se u tuzi zbog izostanka velikih trofeja okrenuo NBA ligi. Kad se ne živcira zbog spomenutih stvari, bavi se brojkama i filozofiranjem u tekstovima i ostalim egzistencijalnim problemima.

    Ostavite komentar