Najava prve runde doigravanja: Denver Nuggets – San Antonio Spurs

Najava prve runde doigravanja: Denver Nuggets – San Antonio Spurs

Fortuna je ovaj put podijelila prave karte te smo na Zapadu dobili dvoboj koji smo većina priželjkivali – Denver Nuggetsi protiv San Antonio Spursa. Vrlo je zanimljiv ovaj sraz, kako na papiru, tako i u sjećanjima iz ovosezonskih utakmica regularne sezone.

Na prvi pogled se tu nema puno za reći. Igraju druga ekipa superjakog Zapada protiv neuvjerljive sedme. Da, možda dvoboj zaista bude tako jednostran, no niti je itko spreman prihvatiti Denver kao punokrvnog contendera, niti je itko spreman otpisati magistre iz San Antonija. Ipak, ekipa iz Colorada bi s pravom trebala ponijeti ulogu, barem blagog, favorita. Naime, San Antonio ove sezone ima sjajan učinak kod kuće, ali postoje dvije ekipe koje imaju još jaču utvrdu: Bucksi i – Nuggetsi. Ekipa iz Colorada tradicionalno radi razliku kod kuće zahvaljujući nadmorskoj visinu u svom gradu i ritmu kojim melju protivnike nenavikle na manjak kisika u zraku. S druge strane, Spursi u gostima imaju učinak lutrijske ekipe pa postaje kristalno jasno da bi prednost domaćeg terena trebala presuditi ovu seriju.

Međutim… U doigravanju se često događaju neobjašnjive stvari. Tj., neobjašnjive jezikom regularne sezone. Playoff košarka je svijet za sebe. Rotacije se skraćuju, ekipe počinju igrati punim potencijalom, a skauting i prilagodbe na protivnika postaju prava šahovska igra. Premda je talent u većini slučajeva presudan, tada na scenu stupa i nešto drugo – iskustvo. A ono još uvijek ne stanuje u Denveru, dok ga u San Antoniju ima na pretek. Nuggetsi posljednjih godina nisu okusili playoff, odnosno nisu ga okusili njihovi nositelji igre Nikola Jokić, Jamal Murray i Gary Harris. Za njih će ovo biti potpuno novi doživljaj i tek treba vidjeti kako će odgovoriti na intenzitet igre u doigravanju.

Ipak, talent je nesumnjivo na njihovoj strani. Jokić je svakako prvi igrač serije. Pa iako ga ove sezone ne služi trica, igra u postu i skok u napadu itekako služe. Štetu mediokritetskoj obrani Spursa mogao bi nanijeti na još dva načina: pravovremenim pogađanjem cuttera te korištenjem poludistance koju ovi protivnici tradicionalno ostavljaju. Stoga je ovo protivnik po njegovoj mjeri, iako tek treba vidjeti kako izgleda playoff Jokara. Druga violina, Murray, mogao bi imati dosta teži zadatak jer s druge strane stoji sjajni terijer Derrick White koji bi ga itekako mogao usporiti.

Što se tiče ostatka ekipe, zasigurno će se mnogo očekivati od Paula Millsapa koji bi trebao koristiti povoljan matchup kada Spursi igraju sa stretch postavom, ali i biti najbolji obrambeni igrač svoje ekipe. Paul je već prošao svoj zenit, a u Denveru se nikad nije do kraja uklopio. No, jedan je od rijetkih u ekipi koji ima iskustvo igranja ovakvih utakmica te će se ekipa okrenuti njemu zaškripe li stvari na početku serije. Harris nije u dobroj formi, stoga će dobar dio njegovih minuta dobiti Malik Beasley koji pak cijelu sezonu igra vrlo dobro i koristi svaku priliku kada fali netko od startera. Na poziciji niskog krila će također trebati dobro izbalansirati minute jer je Will Barton sve samo ne dobar obrambeni igrač, a vjerojatno će na početku biti zadužen za DeMara DeRozana. Ne vidim kako ga on može zaustaviti bilo u izolacijama, bilo u napadanju iz pick and rolla. Stoga će Torey Craig vjerojatno vidjeti više minuta nego obično, a možda još bolje rješenje bi bio Juan Hernangomez koji u napadu donosi više od Craiga, a u obrani dužinom smeta bolje od Bartona.

Spursi pak nade polažu u neuvjerljivu obranu i napad baziran na iso i post košarci. Takav stil direktno proizlazi iz karakteristika njihovih vedeta DeRozana i LaMarcusa Aldridgea. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da bi Spursi postigli razinu više kada bi igrali malo više pick and rolla i češće šutirali tricu koju sjajno realiziraju ove sezone. No, napad dobro funkcionira. Problem je na drugoj strani. White je jedini pošteni obrambeni igrač na perimetru. Da, visoki su solidni oko obruča i isporučit će dobre obrambene partije dok god se od njih ne traži da izlaze previše prema perimetru. Ali niti oni, niti nisko krilo DeRozan, imaju kapacitet za zatvarati rupe na strani bez lopte. Stoga će Spursi biti izrazito ranjivi na šutere iz kuta kada Jokić skupi obranu, a još više na kretanja Denvera u napadu i Jokićevo gađanje cuttera. Ovisno o raspoloženosti šutera, Nuggetsi bi mogli potopiti obranu Spursa. Denver već ima recept, samo je pitanje koliko će biti efikasni.

Od ostatka ekipe, Rudy Gay je još jedan igrač koji voli iso košarku, a u obrani je koliko-toliko u stanju pristojno odigrati zbog dužine, ali nema urođeni instinkt čitanja igre i zatvaranja. Ono što će se tražiti od njega je odlična realizacija s trice koji ove sezone gađa preko 40%. Klupa čija su okosnica Patrick MillsDavis Bertans i Marco Belinelli ima dozvolu za ubijanje te igraju totalno drugačijim stilom od startera. Upravo taj stil bi Spursi trebali više koristiti jer je obrana Denvera također ranjiva na obrambene rotacije i pokrivanje slabe strane, a pogotovo Nikola Jokić koji se jednostavno ne stigne vratiti čuvati obruč nakon što ga se jednom izvuče iz reketa, a kamoli zatvoriti šutera u korneru. Mike Malone teško da može tu išta promijeniti jer je Nikola to što jest, ali može zaigrati konzervativnije te barem osigurati obruč. Ono što bih pak napravio na mjestu Gregga Popovicha je da bih više koristio LaMarcusa kao screenera koji bi se potom otvarao na šut ili u handoff akcijama. Također, razdvojio bih njega i DeRozana što je više moguće jer okupiraju iste zone. No, taj film teško da ćemo gledati jer Spursi imaju dobro poznatu rotaciju i tvrdoglavi pristup igri. Ono gdje će oni tražiti prolaz je bolja egzekucija stila kojim već igraju i pokušaj odgovornijeg igranja obrane.

U dvoboju trenera prednost svakako ide Popu na račun iskustva. No, i njegovom vremenu lagano dolazi kraj te legendarni trener možda više nije prevaga kakva je nekad bio. Sve u svemu, čeka nas zanimljiva serija dvaju protivnika o kojima naizgled sve znamo. Denver je mlad i talentiraniji, Spursi su stari i na zalazu. Samo što se sve to može promijeniti. Zašto? Možda Nuggetsi nisu još spremni za playoff. Možda su spremni više no što mislimo. Možda Spursi imaju onu iskusnjarsku razinu više koju čuvaju za ovakve prilike. Saznat ćemo od subote.

Prognoza: Denver u 6

Bodul dušom i srcem, sportski fanatik postao je još u ranom djetinjstvu, uvijek preferirajući gledati i analizirati vise nego vježbati. Iako građom sličniji ragbijašu, u NBA se zaljubio odavno. Kada ne jede ili ne sluša heavy metal, tada piše o košarci. Nerijetko i sve nabrojano istovremeno.

    Ostavite komentar