Najava prve runde: Celtics vs 76ers

Najava prve runde: Celtics vs 76ers

Stari rivali na Istoku ponovno se susreću, i to već 21. put, što je uvjerljivo najviše susreta neke dvije momčadi u povijesti doigravanja. Celticsi su pobijedili dosadašnjih 13 serija, uključujući i onu zadnju 2018. godine u polufinalu konferencije. Zanimljivo, Celticse je 2018. godine jedna pobjeda dijelila do NBA finala, a Sixerse je 2019. spriječio doslovno jedan šut Kawhija Leonarda. Obje su momčadi na početku sezone krenule s ambicijama da ovaj put zaigraju finale, ali jedna će otići doma već na samome početku.

Dok cijela liga hvata trend sa small-ballom, Sixersi su odlučili otići u kontra smjeru i sastaviti visoku i dugačku ekipu oko Joela Embiida i Bena Simmonsa, zbog čega su i oteli Celticsima ključnog igrača u njihovom prethodnom playoff susretu – Ala Horforda. Iako eksperiment Sixersa nije u potpunosti uspio, činjenica je da su ostavili Celticse bez pouzdanog defanzivca na centarskoj liniji, pa ih tako i pobijedili tri od četiri puta u sezoni. Ipak, zanimljivo je da su samo u prvoj utakmici ekipe bile kompletne – u drugoj je Celticsima nedostajao Marcus Smart, a Sixersima Horford, u trećoj nije igrao Embiid, u četvrtoj Kemba Walker, a u ovoj seriji zbog ozljede koljena nećemo gledati Bena Simmonsa.

Nedostatak Simmonsa stvara puno problema za Sixerse jer upravo je on bio igrač koji je činio razliku na obje strane terena – zbog kombinacije svoje brzine i snage u napadu je bio mismatch gotovo svakome, gotovo nezaustavljiv kada krene coast-to-coast, a i jedan je od rijetkih kreatora u svojoj momčadi. S druge strane terena bio je zadužen zaustavljati najbolja protivnička krila, što bi sada mogao biti problem jer upravo su krila glavni forte Celticsa. Jayson Tatum, Jaylen Brown i Gordon Hayward zbog svoje svestranosti bit će težak zalogaj za Tobiasa Harrisa, Matissea Thybulla i Josha Richardsona, a ne ide im u prilog ni činjenica da obrana Sixersa ima velikih problema sa zaustavljanjem live-ball bekova kao što je Kemba Walker.

Prošle sezone (još u Hornetsima) Kemba je protiv Sixersa u četiri susreta imao nevjerojatan prosjek od 37 poena, uključujući utakmicu u kojoj im je utrpao 60. U tri pobjede Sixersa ove sezone uspjeli su zadržati Kembu na 22 poena u prosjeku, što je opet više od njegovog prosjeka poena u sezoni (20,4), tako da će momčadi Bretta Browna u globalu bili teško pokriti sve igrače Celticsa na perimetru.

Iz toga proizlazi logičan zaključak da će Sixersi svoju priliku morati tražiti u reketu, odnosno protiv centarske linije Celticsa. Iako Daniel Theis igra jako dobru sezonu, nije tip igrača koji se može nositi s fizički dominantnijim centrima poput Joela Embiida (uostalom, malo tko može). Tu bi možda u postu mogao pomoći Enes Kanter, ali njegova obrana dva na dva u pick igri je praktički nepostojeća, a niti on ni Theis nisu centri koji mogu uspješno preuzimati igrače.

Naravno, Celticsi su toga svjesni, zbog čega često šalju pomoć za udvajanje ili se igrači skupljaju u reket, što znači da će se Embiid gostiti pod košem, ali i morati pronalaziti slobodne suigrače kada dođe udvajanje. Način na koji će takve situacije realizirati Sixersi uvelike će se odraziti na njihov uspjeh u ovoj seriji, no zabrinjava nedostatak pouzdanih šutera oko Embiida – Sixersi su u donjoj trećini lige po šutiranju trica, a u prosjeku po realizaciji. Najbolje rješenje Brownu bi bilo da okruži Embiida Mikeom Scottom, Joshom Richardsonom i Furkanom Korkmazom, što je ujedno i najbolja petorka Sixersa po net-ratingu, a i najopasnija šuterski.

Iako ima slabije brojke od svojih dana u Bostonu, Al Horford bi mogao biti od velike pomoći Sixersima, pogotovo u obrani. Četiri godine igranja u Stevensovu sustavu ostavile su traga i sigurno da će u određenim situacijama „čitati“ napad Celticsa i usmjeravati svoje suigrače. Ipak, Horford i Embiid ne funkcioniraju najbolje zajedno na terenu, tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će Brett Brown posložiti rotacije, ali najbolje rješenje bi bilo da Horford kao šesti igrač predvodi klupu.

Kad smo već kod klupe, početne petorke imaju očajnu podršku. Celticsi su predzadnji, a Sixersi peti najlošiji po poenima s klupe, što znači da ćemo vrlo vjerojatno gledati sužene rotacije kod obje momčadi.

ZAKLJUČAK

Zbog dosta oscilacija u sezoni i u bubbleu kod Sixersa, a pogotovo zbog ozljede Bena Simmonsa, prednost dajem Boston Celticsima. Iza Bucksa imaju najbolji net-rating lige (Sixersi tek 12., i to sa Simmonsom), igrali su odlično u bubbleu te za razliku od Phile u punoj snazi i dobroj formi ulaze u ovu seriju. Prednosti domaćeg terena više nema, zbog čega mislim da će Celticsi pobijediti već u pet utakmica.

Kroatist, filantrop i zaljubljenik u sve što je retro. Krvari zeleno - vodi stranicu Boston Celtics Hrvatska. Voli pročitati dobru knjigu, popiti dobro pivo i spremiti pokoju tricu, a nađe vremena i za koji članak.

    Ostavite komentar