Load management – mit ili istina?

Load management – mit ili istina?

Load management, dvije riječi kojih se brojni zagriženi fantasy igrači užasavaju. Osim što izaziva zgražanje virtualnih igrača u zadnje vrijeme je u centru zbivanja zbog sve češćeg odmaranja igrača u back2back susretima ili jednostavno nekoj nebitnoj utakmici regularne sezone. ESPN i njima slične platforme su jedva dočekale takvu situaciju da oko toga napravi vijest i obruši se na timove i nj igrače. Kako se to oni usude ne igrati? Što li će sada jadni fanovi u dvorani snimati za Instagram live? „Ne igraju Kawhi i PG? Pa neću valjda Harklessa slikati, mogao sam komotno pogledati Šibenku protiv Zadra”.

Na ulasku smo u novo desetljeće, svijet oko nas mahnito napreduje i raste iz dana u dan na apsolutno svim razinama. Košarka ne odstupa, ide u korak sa svim znanstvenim istraživanjima kako bi poboljšali treninge, individualnu pripremu sportaša, nj prehranu i sve što ide uz to. Maksimiziraju svakom igraču na rosteru šansu za uspjehom te ga stavljaju u poziciju da uspije. Koliko god u svakom aspektu smo napredniji u odnosu na prošlost jednu stvar ne možemo preskočiti. Postoji hrpa medicinskih dostignuća pomoću kojih je danas biti sportaš kud i kamo lakše, ali ono što on najviše treba je odmor. Regularna sezona košarke je izuzetno naporna, maraton od 82 utakmice iziskuje enormne količine truda i znoja te naposljetku ostavlja danka na njima.

Unatoč naporima Adama Silvera kako bi što više olakšao te smanjio broj back2back susreta, broj utakmica ne može smanjiti. U centru svega toga je Kawhi Leonard koji je često prozivan te je meta ljutitih medija. Tijekom cijele prošle sezone je birao utakmice koje će sjediti, a isti trend je nastavio u novom dresu. Zašto optuživati čovjeka jer brine o svom tijelu? Da li netko zna bolje kako boli njegov kvadriceps nakon naporne utakmice od njega samog? Brine sad da ne mora s 40 godina hodati na štakama i gledati u nemoći vlastitog sina zbog svoje blage invalidnosti uzrokovane dugogodišnjim igranjem.

Jaki na riječima danas su često legende „zlatne ere” košarke iz 90-ih. Opisani kao „pravi” muškarci jer umjesto da su igrali obranu, mlatili su igrače koji uđu u reket kao da su MMA borci. Vjerujem da većina nas prati zabavne zgode i nezgode dinamičnog tima iz studija TNT u Atlanti. Inside the NBA predvođeni Shaqom i sir Charlesom. Ne vidimo ih često na nogama, ali u onim trenucima kada vidimo možemo vidjeti baš na Barkleyu koliko je igranje košarke ostavilo traga na njemu. Nije jedini, godine teških padova po parketima, čestih ozljeda i napornih treninga je većini njima ostavio posljedice na tijelu koje nikada neće vratiti. Sada ispada kao da ih žalim i da su sve to besplatno radili. Naravno da nije takav slučaj i oni su svoje bankovne račune dobro napunili (izuzev par lumena koji su uspjeli bankrotirat). No svi mi dobro znamo onu izreku kako zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu zar ne?

Derrick Rose je prošao tešku muku s nebrojenim ozljedama koljena i drugih dijelova tijela te je bio na pragu mirovine. Zli jezici i depresija uzrokovana njima ga je umalo gurnula van igre koju toliko voli samo zato što je brinuo za svoje tijelo i pokušao ostati u jednom komadu. Zar mi nemamo pravo na bolovanje od strane svog poslodavca kada slomimo nešto? Po čemu smo mi povlašteniji od drugih? Kawhi je postavio presedan ovim potezom. Spursi su to radili prije no što je bilo moderno, ali ne tako učestalo.

NBA je maraton, a ne sprint i treba dozirati snagu te tempirati formu. Tko je prošle sezone bio MVP finala? Kawhi Leonard. Tko je zabio sve one nemoguće šuteve i čuvao najbolje protivnike igrače? Kawhi Leonard. Možda je upravo baš u tim presudnim trenucima od velike važnosti bila snaga, broj odigranih minuta te fizička spremnost tijela. Mislim da mogu reći da je to odmaranje bilo od velike koristi na kraju sezone kada je držao trofej u rukama. Njegov novi suigrač, Paul George je u dresu Oklahome izgledao kao legitimni MVP kandidat te je nosio njihovu momčad do doigravanja gdje se dogodio veliki krah. Pali su bez ispaljenog metka, a PG je bio očajan na trenutke. Posljedice raubanja tijekom godine ipak dolazi na naplatu.

Ovo je mač s dvije oštrice. Neke ekipe nemaju taj luksuz odmaranja poput Houstona koji jaše Hardena do iznemoglosti. Vjerujem da tu postoji razlog za neke njegove lošije igre  doigravanju kada jednostavno ostane bez goriva u ključnim trenucima. No da ne igra na MVP razini tijekom regularne sezone ne bi se ni našli unutar osam najboljih momčadi konferencije. To je sve u dogovoru igrača s njihovim trenerima kako bi odradili ono najbolje u interesu franšize. Ako je to igrati 40 minuta po utakmici, igrat će. Ako to znači igrati 60 susreta godišnje, tako će biti. Rezultati su više no vidljivi s takvim pristupom i očito su druge ekipe spremne na taj put kako bi dosegle tron.

Sixersi su doveli pojačanje pod košem upravo zato da mogu svog krhkog centra Joela Embiida odmoriti više tijekom sezone kako bi što spremniji dočekao završetak. Poanta je da je to sve u interesu momčadi, a ponajviše igrača. NBA liga je danas ogromna mašinerija gdje se vrte ogromne količine novca. Marketing je dosegao neslućene visine i igrači maksimiziraju svoj „brand” . Imali smo nedavno slučaj s generalnim menadžerom Rocketsa koji je javno prozvao Kinu na što je doživio veliki udar. Morey je pretrpio salve uvreda na socijalnim mrežama, ali onaj najveći je bio od strane njegovih kolega unutar lige koji su tim potezom jasno dali do znanja da su stali na stranu novca. Novac je važniji od slobode govora. Znajući taj kontekst nije nam teško zaključiti zašto je odmaranje igrača toliki problem. Nije u interesu lige, gledanost pada, ulaznice se ne prodaju, dotok novaca staje. Zato su Spursi dobivali konstantno kazne jer su redovno odmarali igrače na utakmica kada su bili prenošeni na nacionalnoj televiziji. Fanovi su nezadovoljni jer baš taj dan ne mogu vidjeti određenog igrača.

Svi su sebični i gledaju prvenstveno svoj interes, a ne interes onog koji je zapravo tu najvažniji faktor, igrač.  Ako netko želi brinuti o svom zdravlju, iako preventivno ili misli na širu sliku trebali bi mu to dopustiti i ne osuđivati. Nemamo to pravo, prvo bi trebali hodati u nečijim tenisicama prije no što bacamo kamenje. Na kraju dana on je taj koji donosi novac organizacijama, on je taj koji donosi sav taj užitak gledanja košarke, on je taj koji privlači ljude na tribine. S obzirom na to koliko toga donosi svima nama mislim da ima pravo sam brinuti o svojoj budućnosti i svojoj karijeri bez da mu itko drugi diktira sudbinu.

    Ostavite komentar