Lindsay Gottlieb novo ime Cleveland Cavaliersa

Lindsay Gottlieb novo ime Cleveland Cavaliersa
Cleveland Cavaliersi odlučili su pojačati svoje trenersko osoblje novim imenom koje je definitivno zainteresiralo javnost. Riječ je o glavnom treneru, točnije trenerici, ženske košarkaške momčadi California Golden Bearsa, a u pitanju je Lindsay Gottlieb. Cavaliersi su imenovali Gottlieb kao jednog od pomoćnih trenera u stručnom stožeru Johna Beileina te su istu vijest potvrdili službenici NBA lige. Sedmogodišnja trenerica Univerziteta iz Kalifornije koja je Golden Bearse dovela i na Final four je službeno prva koledž trenerica koja je došla na poziciju pomoćnog trenera u nekoj od NBA momčadi. Izvori kažu da će 41-godišnjakinja potpisati ugovor na četiri godini i očekuje se kako će imati veliku ulogu u radu trenera Johna Beileina te njegova prvog pomoćnika JB Bickerstaffa.

Još prošle sezone komesar lige Adam Silver pozdravio je ideju o angažmanu ženskih trenera unutar NBA organizacije i nadao se kako će ih u bližoj budućnosti biti sve više i više. Gottliebe ima besprijekoran status i njen trenerski kredibilitet su jednostavno bez presedana kada su u pitanju ženski treneri tako da je, nakon što se pokrenula ovakva inicijativa, bilo samo pitanje vremena kada će se ona naći na klupi neke od NBA momčadi. „Veoma sam ponosna, zahvalna i uzbuđena što ću se pridružiti trenerskoj ekipi Cavaliersa“, izjavila je Gottlieb kao novi član momčadi nakon što je došlo do službene potvrde.
 
„Odmah na početku razgovora s generalnim menadžerom Kobyjem Altmanom te trenerima Beileinom i Bickerstaffom, shvatila sam kako je ovo organizacija u kojoj želim nastaviti svoju karijeru. Želim biti dio ovog tima i posvetiti se radu u ovakvom okruženju koje je zbilja na zavidnom nivou. Shvaćam u kojoj mjeri je ovaj potez pružio jedinstvenu priliku da se odmah s Cal Berkeleyja uputim u NBA, ali ispred svega su ipak težnja ka tome da budete dio izgradnje i razvitka nečeg novog, barem meni je to bitno. Vizija Cavsa za budućnost mi se jako svidjela i zvuči obećavajuće. Radujem se što ću doprinijeti da ista postane stvarnost i uistinu se nadam da će moj lik poslužiti mnogim mladim djevojkama kao primjer da slijede vlastite snove te ih na koncu pretvore u stvarnost kao što sam ja“, prilično emotivno i inspirativno zaključila je Gottlieb.
 
Altman i Beilein su došli na ideju, a zatim vrlo brzo prešli u realizaciju dovođenja vrhunske trenerice u njihove redove. „Što smo više istraživali Lindsay samo smo bili sve više uvjereni da je to osoba kakvu tražimo za naš projekt. Ona donosi košarkaško znanje, predanost radu, odličan je lider i ima perspektivu. Zbog svog pristupa sigurno će se jako brzo uklopiti i ponosni smo što je odlučila pridružiti nam se i ostaviti tako čvrsto izgrađen program Cal’s Univerziteta“, izjavio je Altman. Beilein je također imao samo riječi hvale, ali i značajnu ulogu u regrutiranju jer je razgovarao s Gottlieb nakon čega su čelnici Cavaliersa stupili u kontakt s njom i njenim agentom Bretom Justom.
 
Gottlieb je napravila odličan skor sa sedam NCAA turnira u svojih osam sezona na u Cal’s momčadi, a 2013. je cure uspjela odvesti i na završnicu samog turnira. Također, ostvarila je rekordni omjer pobjeda 179-89 s ovom momčadi, a vrijedi istaknuti kako je trenirala s nacionalnim selekcijama SAD-a. „Želim se zahvaliti svom Univerzitetu na prekrasnom vremenu koje sam provela tu. Teško se oprostiti od svega ovoga, ali ostavljam vas u odličnom stanju s programom koji obećava i uopće ne sumnjam da ćete nastaviti u istom ritmu ka velikim uspjesima“, rekla je Gottlieb.
 
Njena uloga mogla bi se usporediti samo s onom Becky Hammon kao pomoćnim trenerom San Antonio Spursa te bivšim članom trenerskog osoblja Sacramento Kingsa Nancy Lieberman iako je na popisu osma žena koja je bila član trenerskih stožera NBA momčadi. Naravno, nivo i uloga u stručnom radu usporedivi su samo s nivoima navedene dvojke. Liga joj nije strana budući da je bila gošća generalnog menadžera Golden State Warriorsa Boba Myersa i trenera Stevea Kerra, a neko vrijeme je provela u trening kampu LA Clippersa.

U mladim danima igrao trojku, kasnije prebačen na dvicu zbog nedostatka talenta njegovih suigrača. Bio predodređen za velike stvari, prema saznanjima koja su dostupna 2. pick drafta 2015, ali ozljede su učinile svoje pa se okrenuo pisanju tekstova.

    Ostavite komentar