Legendarni K.C. Jones umro u 89. godini

Legendarni K.C. Jones umro u 89. godini

K.C. Jones, jedan od osam košarkaša koji su uspjeli osvojiti sveučilišni naslov, NBA naslov i zlatnu olimpijsku medalju, umro je jučer u Connecticutu. Bolovao je od Alzheimerove bolesti.

 

U paru s najvećim pobjednikom u povijesti američkog timskog sporta, Billom Russellom, osvojio je dva sveučilišna naslova za USF (Sveučilište San Francisco) te zlatnu olimpijsku medalju u Melbourneu 1956. Zatim se na dvije godine pridružio američkoj vojsci, da bi NBA debi konačno dočekao 1958. u dresu Boston Celticsa u kojem je proveo svih devet godina profesionalne igračke karijere.

Počeo je kao zamjena Bobu Cousyju da bi njegovim umirovljenjem postao član startne petorke Kelta. Njegov forte bila je obrana. Stoga i ne čudi da je prosjek od 7.4 poena po utakmici četvrti najniži među igračima uvrštenima u košarkaški Hall of Fame. Nakon osam uzastopnih naslova NBA prvaka (ponovno u suradnji s Russellom) umirovili su ga Philadelphia 76-ersi i Wilt Chamberlain 1967. godine. S Wiltom, ali i bivšim suigračem Billom Sharmanom, sastao se ponovno u Los Angelesu.

Kao Sharmanov asistent bio je dio prve šampionske momčadi Lakersa otkad su iz Minneapolisa stigli u LA. Ta 1972. i 33 uzastopne pobjede u regularnoj sezoni još uvijek su NBA rekord. Preko Bulletsa i Bucksa vratio se u Boston. Deseti naslov osvaja kao pomoćnik Billu Fitchu 1981. Zatim postaje glavni trener ekipe koja će osvojiti još dva NBA naslova (‘84 i ‘86) i prednje linije Larry BirdKevin McHale Robert Parish za koju će mnogi reći da je najbolja u povijesti košarke.

U desetogodišnjoj trenerskoj karijeri Jones je ostvario nevjerojatnih 67% pobjeda. Kakav je dojam ostavljao na suradnike i igrače najbolje opisuju riječi Larryja Birda: “Najugodniji čovjek kojeg sam ikad poznavao.” Spavaj mirno K.C.

Zaljubljen u košarku od povratka Najvećeg iz prve mirovine. Trash talker poput Birda s identičnim vertikalnim odrazom. Kad ne svira tamburu upija svaku mudrost Velikog Aristotela i ekipe s TNT-a. BBQ chicken alert!

    Ostavite komentar