Košarkaška kuća slavnih za generaciju 2019

Košarkaška kuća slavnih za generaciju 2019

U petak navečer u Košarkašku Kuću slavnih uvrštena je Generacija 2019. Najnoviji članovi institucije u Springfieldu su Vlade Divac, Sidney MoncriefPaul Westphal, Jack Sikma, Bobby Jones, Al Attles i Teresa Weatherspoon. Chuck Cooper i Carl Braun primljeni su posthumno, a Bill Fitch nije mogao prisustvovati zbog zdravstvenih razloga.

U Kuću slavnih primljene su i ekipe Tennessee A&I (1957/59), crnačke škole koja je osvojila tri uzastopna NAIA naslova desetljeće prije nego će Texas Western po prvi puta u povijesti NCAA turnira postaviti početnu petorku sastavljenu isključivo od Afroamerikanaca.

The Hutcherston Flying Queens Sveučilišta Wayland Baptist, prve škole koja je ponudila stipendije za žensku košarku, također su dio Generacije 2019. Sponzorirane od strane lokalne aviokompanije ostvarile su rekordnih 131 uzastopnih pobjeda tijekom 1950ih.

Sikma je imao velik broj pratitelja  u dvorani, a kada se na ekranu pojavila njegova slika snimljena neposredno nakon NBA drafta 1977., frizura “na zdjelicu” izazvale je salve smijeha. Sedmerostruki All-Star dio je šampionske generacije Seattle SuperSonicsa iz 1979. godine, a posljednjih pet godina karijere proveo je u Milwaukee Bucksima. U Milwaukeeju je ostvario nešto što niti jedan drugi centar u povijesti NBA lige nije. U sezoni 1987/88 predvodio je ligu u postotku šuta s linije slobodnih bacanja (92.2%).

U Bucksima mu je suigrač bio još jedan član Generacije 2019, Sidney Moncrief. Peterostruki All-Star i dvostruki osvajač nagrade za NBA Obrambenog igrača godine bio je srce ekipe koja  1980ih pored Ervingovih Sixersa i Birdovih Celticsa nažalost nije uspjela dogurati dalje od konferencijskog finala.

Divac, osvajač dviju srebrnih olimpijskih medalja (1988. i 1996.), naglasio je kako se za njega u košarci “uvijek radilo o ljubavi”. Zahvalio se mnogim bivšim suigračima i trenerima te dodao:
“Narodi Balkana su kao disfunkcionalna obitelj. Možda se tučemo i svađamo, ali na kraju mi smo obitelj.”

Weatherspoon su predstavili Cynthia Cooper, Sheryl Swoopes i Tina Thompson. Sve tri su bile u ekipi Houston Cometsa kada je Weatherspoon u finalu 1999. pogodila šut s pola terena i odvela seriju u odlučujuću utakmicu.

“Znam da vas taj šut još boli, ali večeras ćete ga opet vidjeti”, rekla je Weatherspoon – osvajačica zlatne olimpijske medalje iz Seula 1988. koja je još igrala u Italiji i Rusiji.

Cooper, koji je preminuo 1984, bio je krilni igrač Boston Celticsa i prvi Afroamerikanac izabran na NBA draftu. Debitirao je 1950. godine, u isto vrijeme kad i Earl Lloyd i Nat Clifton.

“Slomljena je rasna barijera u NBA, i košarkaška igra više nikad nije bila ista”, u govoru je rekao Chuckov sin, Chuck Cooper III.

Čak deset članova Kuće slavnih predstavljalo je Coopera, među kojima su najistaknutiji bili Bill Russell, Kareem-Abdul Jabbar, Julius Erving i Larry Bird. Takva scena ponukala je voditelja Ahmada Rashada da zaustavi ceremoniju i “opali” selfi.

Tennessee A&I, tadašnji Tennessee State, predstavljao je Dick Barnett, koji je nabrojao neke bitke za građanska prava koje su se vodile u doba kada su Tigrovi igrali na NAIA turniru.

„Kada su TSU Tigrovi osvojili treći naslov čuo sam mrtvački zvon segregacije“, rekao je Barnett citiravši zatim popularnu južnjačku pjesmu „Dixie“ čije je stihove auditorij popratio potpunom tišinom.

„Stara vremena tamo nisu zaboravljena. Odvrati pogled. Odvrati pogled. Odvrati pogled. Diksilend.“

Zaljubljen u košarku od povratka Najvećeg iz prve mirovine. Trash talker poput Birda s identičnim vertikalnim odrazom. Kad ne svira tamburu upija svaku mudrost Velikog Aristotela i ekipe s TNT-a. BBQ chicken alert!

    Ostavite komentar