Košarka 3×3, njena povijest i sadašnjost: Grosbasket Summer Tour

Košarka 3×3, njena povijest i sadašnjost: Grosbasket Summer Tour

Košarka tri na tri, odnosno popularnije basket igra se generacijama. Gotovo da nema djeteta koje barem jednom nije otišlo ‘na koš’, a u Americi su natjecanja u toj kategoriji popularizirana još osamdesetih  preko raznih geta te igrališta poput slavnog Rucker Parka u kojem je dominirao jedan od većih igrača u povijesti košarke – Julius Erving.

Uz Ameriku, marketinški je 3×3 košarka rasla i u Njemačkoj – gdje je devedesetih tada ‘konzervativni’ Adidas upravo taj tip radosti loptanja pod obručima koristio u svrhu marketinške promidžbe, pa je tako turnir u Berlinu 1992. gledalo nekoliko tisuća ljudi, a narednih godina su se natjecanja po Njemačkoj održavala gotovo – svakodnevno.

Usprkos svemu tome, to još uvijek službeno nije bio sport. Sve dok se napokon 2007. nije uplela i krovna košarkaška organizacija, FIBA, te ovu disciplinu napokon testirala na Azijskim igrama, a brojne su se testne verzije održale do prvog službenog natjecanja 2010. na Ljetnim olimpijskim igrama za mlade u Singapuru, nakon čega je FIBA napravila i službenu disciplinu od košarke 3×3 te se od tog događaja redovito održavaju Svjetska prvenstva u seniorskoj te juniorskoj kategoriji, a 2020. natjecanje će debitirati i na Olimpijskim igrama.

Izuzev očitih razlika, poput broja igrača koji sudjeluju u utakmici i veličini terena, košarka pet na pet i tri na tri razlikuju se u brojnim kategorija, a jedna od njih je i – lopta, pa je tako FIBA 2015. Potpisala četverogodišnji ugovor s kompanijom Wilson, koja sva natjecanja krovne košarkaške organizacije opskrbljuje loptama. Wilsonove lopte promjena su u košarkaškom svijetu, te pojačavaju ono na što se košarka 3×3 oslanja – brzinu, dribling i šut. Službena lopta koja se koristi na natjecanjima FIBE veličine je šest, za razliku od lopti u običnoj košarci koje su veličine sedam, no obje lopte iste su težine.

Wilson lopte stvorene su zajedno s novom Wave Triple Threat tehnologijom, koja se sastoji od 24 ‘kanala’ koji služe za poboljšanje driblinga te pomoć pri šutiranju u svim uvjetima – tako da je ova lopta prilagođenija igranju na otvorenom od ijedne druge.

Grosbasket Summer Tour

Ista ta košarkaška disciplina raste iz dana u dan i u Hrvatskoj, a ove godine premijerno se organizira i Grosbasket Summer Tour, powered by Adidas!

Specijalizirani dućan košarkaške opreme Grosbasket na raznim će lokacijama diljem Hrvatske organizirati ukupno četiri turnira u svrhu promoviranja košarkaških aktivnosti te povezivanja košarkaških entuzijasta svih generacija, a prvi turnir odigrava se već 18.8. u Zadru, nakon čega natjecanje tjedan dana kasnije seli u Rijeku. Domaćin jednog turnira bit će i Split, a tamo će se vrhunska košarka gledati prvog dana u rujnu, dok se finalno natjecanje odigrava u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava, 8.9.

Prijave na turnir su besplatne, a dobnih granica nema, igra se po službenim FIBA pravilima za košarku 3×3, a uz to svaki igrač dobiva i adidas majicu, dok pobjednici dobivaju vrijedne nagrade u obliku Grosbasket poklon bonova te adidas rekvizita.

Svaki turnir u Summer Touru imat će i svoja dodatna natjecanja, pa će se tako najbolji šuteri okušati u pucanju trica, dok će najatletičniji igrači imati priliku pokazati svoja najkreativnija zakucavanja, a najbolji će osvojiti novi par košarkaških tenisica.

Završno natjecanje u Zagrebu bit će pak pravi spektakl!

Uz nastup Dunking Devilsa, akrobatske grupe koja prikazuje najatraktivnija zakucavanja, Trg kralja Tomislava vjerojatno će posjetiti i svjetski poznata skupina Dunk Elite, koja će vam uživo pokazati zakucavanja koja gotovo da ne možete pronaći ni na Internetu… a tamo će se naći i jedan od najvećih hrvatskih repera, Marin Ivanović Stoka!

    Ostavite komentar