Khris Middleton – Zvijezda u sjeni

Khris Middleton – Zvijezda u sjeni

Košarka je kroz svoju povijest dala mnogo heroja, prvaka, vođa. Osobe koje su vodile svoj tim do vrha i koje su s razlogom opjevane. Michael Jordan, LeBron James, Tim Duncan, Hakeem Olajuwon samo su neki od njih. Iako će oni ostati upamćeni kao najbolji ikad ne treba smetnuti s uma tim koji je stajao iza njih te igrače koji su sami po sebi bili dovoljno dobri, ali su žrtvovali dio svojih karijera za veće dobro. To su takozvane „druge banane“, igrači koji su potrebni svakoj ekipi da bi dosegla svoj maksimum. Ponekad su to prekvalificirani igrači poput Pippena, Wadea ili Curryja, a ponekad su to pomalo zapostavljeni igrači koji ne dobiju zasluženu pažnju od strane struke i medija. Svaki Batman treba svog Robina.

Duo koji trenutno vodi Buckse prema velikom finalu igra odlično. Svi znamo tko je Batman ovdje i na koga je usmjerena sva pažnja, ali igrač koji cijelo doigravanje jednostavno briljira i zbog kojeg su često u poziciji za pobjedu je Khris Middleton. Iako nikada ne upada u prvi plan, Middleton je jedan od ključeva ove momčadi Bucksa koja je došla do 60 pobjeda u sezoni. Svima je jasno kako je Giannis Antetokounmpo parna lokomotiva koja ih vuče, ali bez jedinstvenog seta vještina svog suigrača ne bi bio u poziciji gdje je. Da bi Greek Freak dominirao na ovaj način potrebno mu je mnogo prostora kojeg mu otvaraju suigrači sa svojim elitnim vanjskim šutem. Budenholzer je toga bio svjestan istog trenutka kada je došao u Buckse (mislim svi su, osim Kidda) te je tako stavio naglasak na šut kako bi zvijezdi momčadi olakšao život. Sada u gotovo svakom trenutku je okružen s četiri šutera na parketu te protivnici mogu birati svoj otrov. Hoće li dozvoliti Giannisu da ih razori u sredini ili će riskirati vanjski šut?

Ako pitamo Brada Stevensa ovo pitanje sumnjam da bi dobili prijatan odgovor. Odlučio se na ono potonje, bar mislim ili mu se igrači nisu držali zacrtanog plana igre jer su na teži način shvatili tko je Khris Middleton. Sa svojim planom igre Stevens je donekle zadržao Giannisa i otežao mu život no isto ne možemo reći za svestrano krilo Bucksa koje ih nemilosrdno kažnjava. Ljepota njegove igre krije se upravo u svestranosti, kao neka vrsta kameleona može preuzeti bilo koju ulogu na parketu koja je potrebna za dobrobit ekipe. Da bi to mogao prva stvar što mora napraviti  je ostaviti ego na ulazu u dvoranu (nešto što bi igračima Bostona dobrodošlo). U ovoj seriji trenutno dominira s linije za tri poena te gađa nevjerojatnih 65% što ga čini igračem koji ima najbolji postotak šuta za tri poena u jednoj seriji ikad.

Reći da je elitan u ovom segmentu igre bi trenutno bilo malo. Igrač takvog kalibra ne oslanja se samo na šut. Još jedna snaga u njegovoj igri je kreacija te dribling. Vrlo često inicira napade Milwaukeeja te započinje napadačke setove. Zbog svoje visine lako mu je vidjeti preko protivničkih obrana te mu olakšava igranje pick&rolla. U početku utakmice prepusti loptu Giannisu te igra kroz njega, ali čim on sjedne na klupu Khris preuzima rolu primarnog playmakera te mu usage rate skoči za 10%. Koliko je zapravo dobar nam govori podatak da ne treba Giannisa da bude tako efikasan. TS% mu je veći kada je bez Grka na parketu, a plus minus momčadi je veći s Middletonom na parketu no s obojicom. Trenutno je drugi u ekipi po broju asistencija te najbolji u AST (asist to turnover) omjeru. Uz šut, kreaciju jako važna stavka njegove igre je vrhunska igra u obrani. Često se od njega traži da čuva elitna krila Istočne konferencije (Jimmy Butler, Kawhi Leonard) kroz koje će morati ići ako žele do kraja. On je dakako spreman na te izazove i maksimalno im otežava život. Zbog svoje dužine te pokretljivosti može okupirati više pozicija na parketu što mnogo znači za igru Bucksa. Pomicanjem Middletona na poziciju krilnog centra dobili su mnogo u napadačkom smislu, a igra u obrani ne trpi nimalo. Vrhunski je skakač te kupi redovno ponajviše skokova unutar momčadi.

Sve su to bitni razlozi zašto je upravo on igrač o čijem učinku ovisi momčad trenera Budenholzera. Može odraditi bilo što se traži od njega te je nevjerojatno nesebičan. No, jedan dio igre ga ipak izdvaja i stavlja u klasu kakvoj je. Ne smijemo zaboraviti da se ovdje ipak radi o All Star igraču. Da bi stavili u perspektivu koliko je zapravo dobar i efikasan strijelac morat ću se malo poslužiti brojkama. Kroz cijelu povijest lige od igrača s prosjecima od minimalno 15 poena po susretu i 300 uzetih šuteva u doigravanju Khris je 9. po TS% te 7. u eFG%. Moramo uzeti u obzir i volumen šuteva koje uzima. Ima dosta veliku potrošnju, ali unatoč tome je nevjerojatno učinkovit. Koliko to znači za napad Bucksa? Vrlo puno s obzirom na to da njihov napadački učinak s njim na parketu iznosi 119,2 poena na 100 posjeda, a dok je na klupi to se sroza na 98 poena.

Puste brojke nam možda govore koliko je dobar, ali ne dočaravaju koliki zapravo utjecaj ima na samu igru svoje momčadi. U današnjoj eri košarke kada je svestranost zapravo najtraženija odlika i kada treneri od vas traže da radite sve pomalo njegova igra paše idealno. Na bilo koju danu noć on može biti primarni dribler, prvi strijelac ili možda glavni stoper na najboljem protivničkom igraču. Može mijenjati pozicije te isto tako braniti različite stilove igrača. Njegova sposobnost da bude kao švicarski nožić je otključala potencijal Bucksa u potpunosti te se s razlogom smatraju kao legitimni kandidati za naslov NBA prvaka. Ako ovako nastavi gađati nitko se ne bi začudio da famozni Larry O’ Brien trofej sleti u Wisconsin.

    Ostavite komentar