Kako je došlo da razmjene između Rocketsa i Thundera

Kako je došlo da razmjene između Rocketsa i Thundera

*Jonathan Feigen, novinar Houston Chroniclea, opisao je kako je tekao process razmjene između Rocketsa i Thundera u kojoj su dvije velike zvijezde zamijenile momčadi.

Nitko nije mislio da je razmjena mrtva, no nitko nije mislio ni da će se uskoro realizirati. Stoga je Daryl Morey, generalni menadžer Rocketsa, uzeo Uber te se iz njihove baze u hotelu uputio na utakmicu ljetne lige u Las Vegasu. Tijekom te 20-minutne vožnje je razmjena dogovorena. Nakon što je auto dospio do Thomas & Mack Arene, otprilike dvije minute poslije postignutog dogovora između Moreyja i GM-a Oklahome, Sama Prestija, Morey je donio još jednu odluku. Odlučio se vratiti u hotel kako bi obavio ostatak poziva i dovršio sve poslove vezane uz razmjenu.

U roku od šest dana je trade koji se isprva činio nemogućim postao dovršen. Među članovima Rocketsa se ta ideja rodila kada su NBA potresle vijesti o odluci Kawhija Leonarda da potpiše za Clipperse i o dolasku Paula Georgea u isti klub. U istoj noći je Morey obavijestio i vlasnike Rocketsa, a i sve članove svog tima da bi Thunder mogao biti spreman za potpuni remont. Također je nazvao i trenera, Mikea D’ Antonija, kako bi ispitao njegovo mišljenje o glavnom igraču Oklahome – Russellu Westbrooku. Uskoro se čuo i s najvažnijim igračem Rocketsa, Jamesom Hardenom, koji je već pričao s Westbrookom o mogućnosti igranja zajedno.

Sav Moreyjev tim se skupio u konferencijskoj sobi s barom koja im je postala baza idućih pet dana.

“Na trenutke smo, kada nije izgledalo baš obećavajuće, htjeli popiti par žestica iz bara,” otkrio je Morey. “Glavna je diskusija među nama bila ta hoće li Oklahoma sada kada su razmijenili Georgea promijeniti planove i hoće li Westbrook postati dostupan. Nikad ne znate, a mi u tom trenutku nismo znali kakvi su njihovi planovi, sve su bila nagađanja.”

Odmah to popodne, dan nakon Kawhijeve odluke, Morey je nazvao Prestija kako bi ispitao njegove planove. Nije spominjao interes za Westbrooka niti je dao ikakvu ponudu.

“Većina se dogovora dogodi kada pokušavate shvatiti koji je cilj druge momčadi. Smatram da smo mi dosta dobro razumjeli njihove planove i učinilo nam se da bi mogli složiti ponudu koja odgovara i jednima i drugima.”

Ostatak tjedna je protekao u intenzivnim razgovorima koji su postajali sve detaljniji i specifičniji, a uključivali su i različite internacionalne prospekte i pickove drafta. No GM Rocketsa je uza sve to i dalje pokušavao pronaći treću momčad koja bi sudjelovala u razmjeni. Također je nazvao Chrisa Paula kako bi mu dao do znanja da se odvijaju razgovori koji bi mogli rezultirati njegovom razmjenom u drugu momčad. No i dalje je smatrao da će ući u novu sezonu s momčadi koja se neće previše razlikovati od prošlogodišnje.

 “U početku nisam vjerovao da ćemo uspjeti složiti adekvatnu ponudu te sam to i rekao vlasnicima (Tilmanu i Patricku Fertitti). Mislio sam da ćemo trebati treću momčad kako bi uspjeli posložiti sve kockice te da će se u igru umiješati i druge momčadi koje bi mogle ponuditi bolje uvjete razmjene od nas.”

Do sredine tjedna je postalo jasno da Presti želi razmjenu između dvije momčadi i da je potrebno dosta pickova da bi se ona dovršila. Zaključeno je da će Thunder dobiti izbore prve runde 2024. i 2026. ako ne budu među prva četiri izbora na draftu. U tom slučaju će ti pickovi postati pickovi druge runde. Uključene su i mogućnosti zamjene pickova 2021. i 2025. godine. S time što razmijenjeni pickovi neće postati neki daljni budući izbori prve runde ako padnu na zaštićeno mjesto su si Rocketsi omogućili da i dalje imaju određene pickove prve runde za korištenje u razmjenama jer je poznato NBA pravilo koje ne dozvoljava momčadima da duguju dva picka prve runde u uzastopnim sezonama.

“Važno nam je bilo ostvariti to da naši preostali pickovi prve runde i dalje mogu biti dijelovi razmjena. Nećemo ih tako lako prodati, no htjeli smo imati mogućnost da u slučaju otvaranja neke razmjene koja bi mogla poboljšati momčad, i dalje imamo bar dva picka prve runde.”

“Također smo htjeli postići da ne predamo neki pick koji bi u budućnosti mogao završiti na visokom mjestu. Oni su htjeli pickove u daljoj budućnosti, što nam je odgovaralo.”

Sve su to bile nijanse koje je bilo problematično dogovoriti pa je Morey na kraju postao vrlo pesimističan.

“Pred kraj sam pomislio da nećemo ostvariti razmjenu jer je u zadnjim trenucima bilo nekih nesuglasica i s jedne i s druge strane.”

Harden je bio uključen u cijeli process razmjene.

“James i ja puno razgovaramo, a tako bi i trebalo biti. U istom smo čamcu koji vesla prema naprijed i kojem je cilj isti trofej. Rekao bih da je involviran taman onoliko koliko treba biti. U jednom me trenutku upitao zašto taj cijeli proces traje toliko dugo. Odgovorio sam mu da sam na njegovoj razmjeni u Rocketse radio pet mjeseci.”

Nakon svega, Morey je morao obaviti još jedan poziv. Morao je nazvati Chrisa Paula.

“Kako bi dobili odličnog igrača, morate dati i odličnog igrača zauzvrat. Mrzio sam što sam morao obaviti taj poziv, a siguran sam da ga je on mrzio još više. Bio je odličan igrač za nas. S njim smo u ekipi bili na par koraka od osvajanja naslova.”

Sada se selimo dva tjedna kasnije na konferenciju za novinare na kojoj je Westbrook predstavljen kao novi član Houston Rocketsa. Donosimo njegove poglede na ovu razmjenu i na to kako će izgledati prilagodba na novu momčad i novi stil igre.

 Odmah je ponudio odgovor na neizbježno pitanje kako će on i Harden koegzistirati na terenu i hoće li se moći prilagoditi ulozi u kojoj neće stalno imati loptu u svojim rukama.

 “Mi smo prijatelji već godinama. Ustvari, otkad smo imali 10 godina. Već smo igrali skupa u Oklahomi i razumijemo da, kako bismo pobijedili, svatko od nas mora žrtvovati neke dijelove svoje igre. Imamo jedan zajednički cilj, a to je osvajanje naslova prvaka. Znamo što trebamo činiti. Uopće nisam zabrinut oko našeg sparivanja, i znam da nije ni James. Ja mogu igrati bez lopte, ne moram imati loptu u rukama da utječem na igru. Mogu raditi druge stvari na terenu koje će nam osigurati bolju šansu za pobjedu.”

 Podsjetimo da su Westbrook i Harden zajedno igrali tri sezone, međutim, tada su bili drugačiji igrači. Sada su obojica dobitnici nagrade za najkorisnijeg igrača lige i svaki gaji svoj specifičan stil. Unatoč tome, obojica su sigurni da će zbog svog prijateljstva uspjeti ovo sparivanje učiniti funkcionalnim.

“Smatram da ću se dobro uklopiti. Širenje terena i okruženost šuterima mi omogućuje da napadam reket, izbacujem loptu na tricu, završavam na obruču. Obrambeno će mi se pružati mogućnost switcha i hvatanja skokova te započinjanja kontranapada. Mislim da je njihov stil igre odličan i veselim se početku sezone“, objasnio je Westbrook.

Tu se ponovno javio i junak naše gornje priče, Daryl Morey : „Mislim da je najveća snaga našeg trenera i njegovog tima asistenata to što stavljaju igrače u poziciju da uspiju na teren te maksimiziraju ono u čemu su dobri ne tražeći ih da mijenjaju svoje navike. To Mike radi bolje od ikojeg drugog trenera s kojim sam radio.“

Westbrook je još jednom potvrdio kako je Harden imao iznimno važnu ulogu u njegovoj odluci da odobri razmjenu u Rocketse.

“James je vrlo uporan kada želi nešto postići. Razgovarali smo tijekom cijele sezone tako da je definitivno olakšao ovaj proces za mene i učinio mi odluku poprilično jednostavnom.

Budući da je cijelu svoju 11-godišnju karijeru proveo na jednom mjestu te je postao sinonim za momčad Thundera, posebno nakon što ju je napustio Kevin Durant, opisao je kako će mu biti napustiti Oklahomu i zaigrati za drugu momčad.

 “Teško je. Oklahoma će ostati u meni cijeli život, to je mjesto gdje sam odrastao. U sve moje vrijeme tamo organizacija mi nije napravila ništa nažao. Uvijek su me podupirali i vrlo sam im zahvalan na tome. Clay Bennet (vlasnik Thundera), treneri Scott Brooks i Billy Donovan, svi zaposlenici, svi su me podupirali i radili ono što je najbolje za mene i ne mogu učiniti ništa osim im se zahvaliti za sve što su učinili za mene i moju obitelj.”

Za kraj je Brodie dodao nešto za što želi da svi novi navijači znaju o njemu, a rijetko to ima priliku pokazati.

“Želim da svi znaju da sam pristojan i dobar izvan terena. Očito da na terenu želim pobijediti pod svaku cijenu i ne zanima me kako će to drugima izgledati. Ali izvan terena je to druga priča.”

NBA početke vežem uz glasove Nevena Bertičevića i Tomice Cvitkovića na HTV-u. Medicina i košarka - Gary Vitti idol.

    Ostavite komentar