Kad se male ruke slože: Mladi Riječani u čast prerano izgubljenom prijatelju sami preuredili igralište i organizirali Memorijalni turnir (FOTO)

Kad se male ruke slože: Mladi Riječani u čast prerano izgubljenom prijatelju sami preuredili igralište i organizirali Memorijalni turnir (FOTO)

Mnoge stanovnike Rijeke je prije malo više od mjesec dana potresla strašna vijest, kada se poput munje proširilo da je njihov sugrađanin Luka Zupčić, 22-godišnji student zagrebačkog “Rochester Institute of Technology” fakulteta, poginuo na slovenskom skijalištu. No usprkos tugi radi nenadoknadivog gubitka, njegovo društvo iz djetinjstva je odlučilo skupiti glave, te napraviti nešto za svog prijatelja, nešto što je postalo jedna od najljepših riječkih priča, i dokaz kako je sve ostvarivo kada ima želje i volje.

Glavna misao vodilja im je bila odati počast svome prijatelju, te uspomenu na njega održati živom, a to su odlučili provesti kroz organizaciju Memorijalnog turnira “Luka Zupčić” te uređenja košarkaškog igrališta pored Osnovne škole “Fran Franković”, na kojem je Luka, zaljubljenik u košarku te navijač Chicago Bullsa, provodio najviše svog slobodnog vremena prilikom boravka u Rijeci.

“Prva ideja nam je bila organizacija memorijalnog turnira, putem kojeg smo se htjeli oprostiti od našeg prijatelja, koji je najviše uživao dok je igrao košarku. No smatrali smo kako je to malo, te kako možemo više od toga, te smo donijeli odluku da uredimo to njemu toliko drago igralište.”, za početak nam je Niko Čače, 22-godišnji student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, te nastavio:

“Prvotno smo htjeli za vrijeme turnira prikupiti najveći dio donacija, te radove započeti nakon istog. No zahvaljujući nevjerojatnoj dobroti i pomoći kako znanih, tako i neznanih osoba, veliki dio donacija smo prikupili u samome startu, što nam je omogućilo da s preuređenjem krenemo puno ranije nego što smo planirali.”

Kako sam kaže, radova je bilo poprilično.

“Igralište je, kao nažalost i ogroman broj drugih diljem države, bilo u katastrofalnome stanju: ograda je bila ruzinava, klupice zastarjele te im je bila potrebna zamjena, table i obruči u raspadu, a linije skoro pa nevidljive, te smo smatrali kako sve treba obnoviti i vratiti igralištu stari sjaj te ga dovesti u stanje u kakvome bi se trebalo svako nalaziti. Na sreću, do samog turnira smo uspjeli odraditi sve što smo zamislili, te nam je ostalo nakon istog nacrtati grafit u spomen na našeg Luku.”

Glas o turniru se brzo proširio gradom, te su se mjesta popunila skoro isti dan.

“Okupili smo 16 ekipa, koje su raspoređene u 4 grupe po 4 ekipe, te se nakon toga prelazi u nokaut fazu. Ono što nam je bilo bitno, te na što smo posebno obraćali pažnju, je da prilikom prijava prednost dobiju ekipe koje su sastavljene od Lukinih prijatelja i poznanika, odnosno osoba kojima će pobjeda na turniru i osvajanje tog pehara imati posebno značenje. Igrat će se po pravilima svjetske organizacije, odnosno prema važećim FIBA-inim 3×3 pravilima, a svaka momčad ima pravo na jednu zamjenu.”

“Početak turnira je postavljen u nedjelju, 24.03, u 10 sati, a uz to smo osigurali i glazbenu podršku u vidu riječke rap grupe Kriptonit, koju čine Lef Ra, Noddy Chi i Suicide, te Petra Gojak. Ovim putem pozivamo sve osobe koje su u mogućnosti da dođu te svojim prisustvom uljepšaju cijeli turnir.”

Za kraj, Niko je htio posebno hvala izreći mnogima koji su pridonijeli da se radovi uspješno održe, te da igralište u punome sjaju dočeka turnir koji će podržati i najveći regionalni košarkaški portal Hoopster kao medijski pokrovitelj.

“Osoba, kako znanih tako i neznanih, te sponzora je stvarno ogroman broj: ‘Ghia Sport’ nam je po povoljnijoj cijeni ustupio tablu i obruče, ‘Kalina-boje i lakovi’ su nam donirali boju za obnovu i farbanje terena, klupica i ograda, a NO LIMIT ekipa nam je pomogla prilikom visinskih radova montiranja tabli. Ovo su samo jedni od mnogih koji su nam pomogli, svim ostalima koje nisam spomenuo se također u ime svih nas želim zahvaliti na svakoj donaciji.”

Ova priča je samo još jedan dokaz kako narode s ovih prostora krase dobrota i veliko srce, te kako nakon svake tragedije dolaze još veća i još ljepša djela. Nadamo se kako mnogobrojna igrališta diljem države neće čekati ovakve stvari da bi osvanula u novom ruhu, te kako će se pokrenuti obnova istih na području države.

 

RASPORED TURNIRA:

10:00 ZPCPR – BULLSI

10:15 CHICAGO BULLS – PIPO I PRIJATELJI

10:30 TEAM PELIN – YINYANG

10:45 2K19 – MEN IN BLACK

11:00 DRENOVSKI DOKTORI KOŠARKE – STODRUGA

11:15 BFT – KLOŠARKAŠI

11:30 LAKO ĆEMO – USKOK

11:45 PAVIJANI – ALUMINIJ KIDRIĆEVO

12:00 TEAM PELIN – CHICAGO BULLS

12:15 YINYANG – PIPO I PRIJATELJI

12:30 ZPCPR – 2K19

12:45 BULLSI – MEN IN BLACK

13:00 DRENOVSKI DOKTORI KOŠARKE – BFT

13:15 STODRUGA – KLOŠARKAŠI

13:30 LAKO ĆEMO – PAVIJANI

13:45 USKOK – ALUMINIJ KIDRIĆEVO

14:00 PIPO I PRIJATELJI – TEAM PELIN

14:15 YINYANG – CHICAGO BULLS

14:30 USKOK – PAVIJANI

14:45 2K19 – BULLSI

15:00 KLOŠARKAŠI – DRENOVSKI DOKTORI KOŠARKE

15:15 STODRUGA – BFT

15:30 ALUMINIJ KIDRIĆEVO – LAKO ĆEMO

15:45 MEN IN BLACK – ZPCPR

Utakmice četvrtfinala se igraju u terminima 16:10, 16:25, 16:40, 16:55

U 17:15 revijalna utakmica košarkaša iz kluba FSV

U 17:35 i 17:55 su polufinalne utakmice

Oko 18:15 i 18:30 je finale i utakmica za 3. mjesto

Zbog savršenog “kamena-s-ramena” šuta odlučio postati neokrunjeni seronja za tipkovnicom. Preko tjedna vodi život kao Roko Karanušić, a vikendom se priprema za novi tjedan. Građom kao bure ponosno čuva dio na svakom šanku, odakle dolazi i većina tekstova. Svoju sklonost ka alkoholu pripisuje autodestruktivi u vidu navijanja za Knickse.

    Ostavite komentar