Jimmyjev Izbor

Jimmyjev Izbor

Iako je do sad bilo naznaka da će bek Minessote Jimmy Butler, nezadovoljan ulogom i razvojem momčadi, nakon isteka ugovora se otisnuti u ispitivanje stanja na tržnici, do promjene sredine će najvjerojatnije doći ove godine, i to po svemu sudeći jako brzo.

Naime, Butler je na sastanku održanom u Los Angelesu prenio treneru/GM-u Tomu Thibodeauu svoje stajalište kako nema namjeru čekati još jednu sezonu te je zatražio razmjenu. Jasno, vijest da jedan od najboljih bek-šutera i two-way ligaških igrača želi napustiti svoj klub je odjeknula poput bombe te su automatski krenula nagađanja o novoj destinaciji. Ipak, tri kluba su se isprofilirala kao njegove najpoželjnije destinacije: Brooklyn Netsi, Los Angeles Clippersi te New York Knicksi.

Na prvu, čudan odabir – odličan igrač oko kojeg bi se svaka franšiza borila, igrač koji bi vrlo lako mogao završiti u nekom contenderu te se već ove sezone umiješao u borbu za prsten, bira momčadi koje ove sezone nemaju što tražiti u doigravanju. Stvari su ipak malo drukčije.

Odabirom ove tri momčadi Butler zapravo bira svoju budućnost, momčad koja će se moći smatrati njegovom, te momčad u čijoj će izgradnji on sam imati bitnu ulogu od samog početka. Kako su sve tri ekipe ove sezone najvjerojatnije osuđene na još jednu sezonu bez doigravanja, za njih ozbiljne stvari kreću nakon nje, odnosno na idućem ljetnom free agencyu. Gledajući s današnje točke, njima će se otvoriti ogroman prostor na salary capu, te će biti u stanju dovesti još jednu veliku zvijezdu, igrača s All-Star pedigreom, te se umiješati u borbu za doigravanje. Činjenica da je riječ o momčadima koje se nalaze na dva najveća ligaška marketa dodatno im idu u korist, te bi Butler usput mogao na osnovu komercijalnih prava sklopiti dodatne sponzorske ugovore i sebe još više isprofilirati kao jednu od najvećih zvijezda ekipe.

No, koja od njih se predstavlja kao idealna za Butlera?

Brooklyn Netsi su u ovom trenutku momčad koja će imati najveći prostor na capu, čak 83,322,968 milijuna dolara, te se po toj osnovi čine najboljim izborom. Uz Butlera, koji bi u slučaju potpisivanja max contracta zauzeo oko 35 milijuna po sezoni, imali bi mogućnost dovođenja još jednog All-Star igrača te bi im ostalo mjesta za popunjavanje rostera bez ulaženja u luxury tax. No malena količina talenta bi im mogla predstavljati problem – od sadašnjih igrača najveće ime koje bi im ostalo je Allen Crabbe, koji ima player opciju u svom ugovoru te su jako malene šanse za neiskorištavanje iste. Ostali igrači, kao Joe Harris, Caris LeVert, Džanan Musa i ostali, nisu garancija postizanja dobrog rezultata, te je upitno koje bi sve poteze trebala uprava Netsa povući da učini momčad contenderom, i koliko bi ih na kraju to daleko odvuklo. Boston, Philadelphia i Milwaukke bi zasigurno bili veći kandidati od njih, dok ne treba zaboraviti Washington s Johnom Wallom i Bradleyem Bealom, te je upitno s kakvim rosterom bi momčad Toronta dočekala sezonu 2019-2020.

Los Angeles Clippersi imaju talentom malo bolju okosnicu, ponajviše zbog Shaia Gilgeousa-Alexandera, koji bi u svojoj rookie sezoni trebao skupljati nasušno potrebno iskustvo. Uz njega, ostanak Danila Gallinarija koji je u stanju svaku večer isporučiti svoju količinu poena u situaciji kada je zdrav, te angažman Butlera, Clippersi bi bili korak bliže dovođenju svoje najveće želje – Kawhija Leonarda. Po svim dosadašnjim glasinama Leonardova želja za povratkom kući se odnosi na dolazak u Clipperse, a dovođenje Butlera bi samo povećalo te šanse. Treba uzeti u obzir da će Thibs najvjerojatnije razmatrati ponude koje imaju igrače koji mu mogu odmag pomoći u borbi za doigravanje, što Clipersi imaju. Paket u kojem bi se nalazili Tobias Harris i Lou Williams, uz poneki pick, se čine kao najbolje što bi mogli izvući za Butlera u ovoj situaciji. Uz sve to, za samog Butlera su Clippersi najpoželjnija destinacija, te su u ovome trenutku u blagoj prednosti nad momčadima s Istoka.

I za kraj – New York Knicksi. Talentom najbolja opcija, koja u svojim redovima ima Kristapsa Porzingisa kao cornerstonea franšize, te Kevina Knoxa i Mitchella Robinsona kao igrače čiji je talent ogroman, te imaju sve predispozicije za neometani razvoj i dizanje svoga plafona. Momčad je najtanja upravo na bekovskim pozicijama, a dovođenje Butlera bi im moglo igrati presudnu ulogu u dovođenju svog mokrog sna- Kyriea Irvinga, koji je u prošlosti otvoreno rekao kako bi mu igranje u Knicksima značilo ispunjavanje sna iz djetinjstva. Petorka Irving-Butler-Knox-Porzingis-Robinson na papiru ima potencijal se odmah uključiti u borbu za napad na vrh Istoka, unatoč snazi protivnika iz divizije Bostona i Philadelphije. Njihov se problem manifestira u želji za dovođenjem Butlera – predsjednik Steve Mills je u ponedjeljak izjavio kako klub nema želju odricati se resursa za igrača kojeg bi mogli dovesti na ljeto. Legitimno razmišljanje, no pitanje je koliko su se stvari promijenile u ovom trenutku, kada je Butlerova vrijednost samim traženjem tradea drastično pala, te bi mogao biti dostupan za mnogo manje odricanja (ako uhvate Thibsa u trenutku ludila, možda mu uvale i Joakima Noaha, na kojeg ovaj očito ima fetiš).

U ovoj situaciji najgore prolazi Minessota, koja je praktično za jednogodišnje rentanje Butlera zauzvrat dala Zacha LaVinea, Krisa Dunna te sedmi izbor prve runde, koji je kasnije pretvoren u Laurija Markkanena. Zauzvrat su dobili prolaz u doigravanje te ispadanje u prvoj rundi istoga, usput pokvarivši timsku kemiju. Odricanjem Butlera sve karte bacaju na zadržavanje Karla-Anthonya Townsa, koji je prema određenim izvorima i razlog zbog kojeg Butler traži novi klub. No Thibs je poznat kao tvrdoglava osoba, a u ovoj situaciji bi mogao ići na kartu tvrdoglavosti i odbijanja bilo kakvih priča za razmjenu, nadajući se promjeni mišljena kod Butlera. Jasno, uvijek postoji i sign-and-trade opcija iduće ljeto, koja bi ga smjestila u najbolju pregovaračku poziciju, a Butleru omogućila potpisivanje max contracta u iznosu  od 190 milijun dolara. No u toj situaciji je pitanje da li bi netko od navedenih klubova pristao na razmjenu: ipak je Butler igrač koji se bliži tridesetima, te iza sebe ima solidan medicinski karton. Toliko opterećenje salary capa i plaćanje do 34-e godine ne spada u najbolje poteze za budućnost franšize.

Nakon prošlogodišnje razmjene između Bostona i Clevelanda ove godine imamo Minessotu. Tko je udavača, saznat ćemo možda do kraja ovog tjedna.

Zbog savršenog “kamena-s-ramena” šuta odlučio postati neokrunjeni seronja za tipkovnicom. Preko tjedna vodi život kao Roko Karanušić, a vikendom se priprema za novi tjedan. Građom kao bure ponosno čuva dio na svakom šanku, odakle dolazi i većina tekstova. Svoju sklonost ka alkoholu pripisuje autodestruktivi u vidu navijanja za Knickse.

    Ostavite komentar