Jesu li Wizardsi uopće uteg Bealu? Ili je možda obrnuto…

Bradley Beal u prvih je 17 utakmica ove sezone zabio 25 ili više koševa i tako na vječnoj listi najboljih otvaranja sezone prestigao Michaela Jordana i napravio nešto što niti jednom igraču nije pošlo za rukom još od 1976. godine.

Beal je s 34,8 poena po susretu trenutno uvjerljivo najbolji strijelac lige, a prvi sljedeći, Kevin Durant, zabija čak četiri poena manje. No, njegovim brojkama unatoč, Wizardsi su sa skorom 5-13 jedna od najlošijih momčadi lige, a gori od njih su tek Detroit i Minnesota s istim brojem pobjeda, ali i tri poraza više od „čarobnjaka“.

Momčad se već neko vrijeme vuče po samom dnu lige, praktički od svetog Stjepana 2018. godine, kada je John Wall parket zamijenio bolničkim krevetom i zbog raznih ozljeda propuštao pridružiti se momčadi. Wall se napokon oporavio, no od ove ga sezone ni fizički nema u Washingtonu. U možda i najzvučnijoj razmjeni postsezone otišao je u Houston, dok je iz suprotnog smjera stigao Russell Westbrook.

Projekt Westbrook – neuspješan

Pitanje je bilo je li Westbrook taj koji može pomoći Bealu da klub iz glavnog grada podigne na play-off razinu i koji će barem malo tereta skinuti s leđa jadnog Bradleyja, koji je prošle sezone bio drugi strijelac lige, s preko 30 poena u prosjeku.

Rezultati su očiti pokazatelj da je projekt s Westbrookom doživio neuspjeh, a najnezadovoljniji akter priče postao je upravo Beal, kojemu se na gotovo svakom pokretu izvan parketa može vidjeti da želi što prije pronaći izlaz iz situacije koja ga je zadesila. Šira NBA javnost već neko vrijeme traži mu potencijalnu destinaciju, ali naravno, pitat će se nešto i upravu Wizardsa, koja prvog strijelca lige sigurno neće dati badave.

A koliko je ustvari dobar taj Bradley Beal i koliko može doprinijeti nekoj NBA momčadi? Neosporno je da se radi o talentiranom šuteru i jednom od najboljih strijelaca lige, no što se događa kada se igra okreće oko njega?

Beal je u ligu stigao 2012. godine, cijelu dosadašnju karijeru proveo je u Wizardsima, koji, unatoč nekoliko lošijih sezona, u tom periodu imaju respektabilan prosjek od 47,2% pobjeda.

Kakvo je stanje kada Beal odluči uzeti više od 25 šuteva po susretu ili kada Beal završava više od jedne trećine svih napada momčadi kada je na parketu?

No Wall, no party

Odlaskom Johna Walla stanje se dodatno pogoršalo, i po Wizardse, i po Beala.

Od odlaska Johna Walla momčad igra debelo ispod prosjeka, a kada 25 ili više šuteva prema košu uputi Bradley Beal, Wizardsi pobjeđuju otprilike svaku šestu utakmicu.

Dolazimo do zaključka da momčad igra puno lošije kada se uzdaju u Beala te momčad pobjeđuje svaku četvrtu utakmicu kada je Beal troši više od trećinu napada. Ništa bolje po tom pitanju nije bilo niti prije niti poslije Walla.

Na gornjoj grafici možemo vidjeti da je postotak pobjeda Wizardsa s Bealom kao potrošačem trećine lopti 7,8% manji nego u svim utakmicama od Wallova odlaska. Ako uzmemo ukupnu situaciju u posljednje tri sezone, razlika tih prosjeka je 8,4%.

Usporedimo li situaciju s deset najboljih ovosezonskih strijelaca vidjet ćemo da je najgori u tom segmentu.

Postavlja se pitanje koliko je Beal ustvari dobar, koliko vrijede njegove brojke i utakmice s 40+ poena i je li Bradley Beal žrtva Washington Wizardsa ili su Wizardsi ustvari žrtva Bradleyja Beala?

Bilo kako bilo, rastanak dviju strana vrlo je blizu realizacije.

    Ostavite komentar