Eurokup u regiji na relaciji Beograd-Ljubljana-Podgorica

Eurokup u regiji na relaciji Beograd-Ljubljana-Podgorica

Za fanove europske košarke sama Euroliga često znati biti nedovoljna kako bi se zadovoljile njihove košarkaške potrebe kada je u pitanju Stari kontinent. Unatoč zgusnutom rasporedu i mnoštvu utakmica kojim nas najelitnije europsko natjecanje obasipa, mnogi nerijetko isprate dešavanja u nešto manje popularnim, ali ništa manje zanimljivim susretima Eurokupa. Svjedoci smo još iz prethodnih par sezona da se gotovo jednako atraktivna i natjecateljska košarka često javi i u okviru Eurokupa u kojem će ABA liga ove sezone imati tri predstavnika.

Čelnici organizacije su jučer objavili grupe i raspored odigravanja za nadolazeću sezonu koja počinje u četiri grupe s po šest klubova u svakoj od njih. Prve četiri momčadi iz svake grupe prolaze dalje u TOP16 fazu natjecanja, a predstavnici regionalne lige u Eurokupu ove sezone bit će Partizan, Cedevita Olimpija i Budućnost. Navedenim momčadima, baš kao i ostalim sudionicima, motiv više za stići do finala zasigurno će biti i činjenica kako od ove sezone, pored osvajača, i drugi finalista ostvaruje direktan plasman u Euroligu za iduću sezonu.

Grupa A, iako bez momčadi s naših prostora, može biti dosta atraktivna jer nju čine Promitheas, Maccabi, Ulm, Andorra, Monaco i Bologna. U grupi B beogradski Partizan neće imati lak posao budući da ih tu očekuju Lokomotiv, Rytas, Tofas, Limoges i Venecija. Grupu C predstavlja nova balkanska fuzija pa će tako u Stožice redom pristizati Darussafaka, Unics, Joventut, Brescia i Nanterre. Budućnost će sigurno imati težak zadatak u grupi D gdje će im na putu do sljedeće faze natjecanja stajati Unicaja, Galatasaray, Oldenburg, Trento i Gdynia.

Španjolska Valencia upravo zahvaljujući Eurokupu ove sezone nastupa u Euroligi. Najuspješnija su momčad Eurokupa s četiri osvojena naslova od ukupno šest puta koliko su stizali do finala. Posljednji trofej podigli su baš prošle godine savladavši u finalnoj seriji momčad berlinske Albe rezultatom 2-1. Imali su prednost domaćeg terena u finalu koju su iskoristili nakon čega su doživjeli poraz u Berlinu, ali su posljednju utakmicu u Valenciji odradili u svoju korist. MVP finalne serije bio je Will Thomas, a koliko dubok trag ovaj španjolski klub ostavlja u Eurokupu govori i podatak da je centar Valencije Bojan Dubljević najbolji strijelac u povijesti natjecanja sa 1,217 postignutih poena.

U mladim danima igrao trojku, kasnije prebačen na dvicu zbog nedostatka talenta njegovih suigrača. Bio predodređen za velike stvari, prema saznanjima koja su dostupna 2. pick drafta 2015, ali ozljede su učinile svoje pa se okrenuo pisanju tekstova.

    Ostavite komentar