David Fizdale: Marc Gasol je želio Gregga Popovicha, ja sam želio LeBrona Jamesa

David Fizdale: Marc Gasol je želio Gregga Popovicha, ja sam želio LeBrona Jamesa

Nakon spuštanja zavjese na regularni dio sezone, mnogi klubovi su započeli potragu za novim trenerom, a titulu najpoželjnijeg je ponio Dave Fizdale, kojeg je tražio svaki klub. Na kraju su pobjedu odnijeli New York Knicksi, s kojima je potpisao ugovor na četiri godine.

Novi trener je odmah najavio da će odletjeti u Europu te odraditi sastanak sa glavnom zvijezdom momčadi Kristapsom Porzingisom, u svrhu izgradnje odličnog odnosa sa franšiznim igračem. To je pokrenulo novu temu: da li Fizdale ne želi dozvoliti da mu se ponovi Memphis i katastrofalni odnos sa tamošnjom glavnom zvijezdom Marcom Gasolom? Sudeći po nekim izvorima, odgovor je potvrdan.

Nakon prve sezone, gdje su uspjeli izboriti doigravanje, došlo je do katastrofe u drugoj sezoni, što je rezultiralo otkazom treneru. Navodno, ključni razlog se krio u nepostojećem odnosu sa Gasolom. No, sve je krenulo na početku njegove avanture u Memphisu.

Na samome dolasku je najavio da će instalirati sistem koji se provodio u Miamiu, što je sušta suprotnost Memphisovom “Grit’n’Gridu“. No, da bi pokušao to instalirati, morao je pričekati kraj prve sezone, nakon koje se riješio veterana Zacha Randolpha i Tonnya Allena, koji su godinama bili nositelji sistema i igre Grizzliesa. Samim time, htio je raskrstiti sa svakom ostavštinom predhodnih Grizzliesa i uspostaviti svoju svlačionicu, što Gasolov ego nije mogao podnijeti.

No, situacija je eskalirala nakon jednog poraza. Zbog olakog prihvaćanja poraza te nedostatka želje i volje, Fizdale je svlačionicu upitao da li misle da mogu osvojiti naslov, te je na taj način htio provjeriti tko je uz njega. Mladi igrači su rekli da vjeruju u to, dok je Gasol kratko rekao “Ne“. Upitan zbog čega to misli, rekao je kako momčadi “nedostaje pravi lider“. Ta izjava je razbjesnila Fizdalea, koji mu je odgovorio da Gasol želi “Gregga Popovicha, dok Fizdale želi LeBrona Jamesa.“.

No, to je bila prijelomna točka. Njihov odnos od samog početka nije bio dobar, zbog više stvari. Prvo, Fizdalea nije zanimala prošlost, već je htio izgraditi budućnost na novim temeljima, zbog čega su Randolph i Allen morali napustiti klub. Drugo, pokušavao je promijeniti način igre Gasola, te od njega napraviti agresivnog napadača te pouzdanog šutera sa perimetra. Ni to nije uspio.

On je imao svoju viziju Marcove igre, te ga nije zanimalo kako je Marc prije igrao, te kako je prije izgledao napad Memphisa. Htio je uništiti svaki trag prošle ere, te udariti svoj sistem.“, rekao je jedan izvor. I ne može se reći da Fizdale nije imao dobru ideju- jezgra momčadi je starila, a prošli sistem nije bio u skladu sa modernom košarkom. No, nije imao podršku glavnog igrača.

Otkaz je dobio nakon što je Gasol cijelu zadnju četvrtinu utakmice protiv Brooklyna proveo na klupi, nakon koje je izjavio “da je bijesan i frustriran više nego što se vidi“.

Fizdale je očito naučio na svojim greškama, a kako će funkcionirati u Knicksima tek treba vidjeti.

Na terenu produktivan kao spasioc na vaterpolo utakmici. Dan bez pive uzaludno proživljen, kao i bez košarke.

    Ostavite komentar