CAREVO NOVO RUHO

CAREVO NOVO RUHO

Carevo novo ruho je bajka koju smo čitali kao djeca, napisana od Hansa Christiana Andersena, i govori o ljudskoj taštini kad se loveći moć i slavu, zagubimo u vlastitoj naivnosti i gluposti. Car, uvjeren kako njegovo novo ruho mogu vidjeti samo pametni, spremno izlazi pred ljude i maršira potpuno gol. Ljudi, također vjerujući kako će ispasti glupi ako priznaju da ne vide ruho, samo glume i dive se sve dok dijete od par godina bez imalo srama ne povikne kako je car gol. Kad su Lakersi potpisali LeBrona Jamesa njihovo ljeto je poprimilo osjećaj bajke. Međutim, što je bajka bez zlikovaca? Uskoro su potpisani Lance Stephenson, Rajon Rondo, Michael Beasley i Javale McGee čime je ta bajka više zaprimila oblike nekog reality showa. Kad toj skupini nadodamo mlađu generaciju poput Josha Harta i Kylea Kuzme koji ne skrivaju kako nerijetko više vremena provedu igrajući Fortnite nego trenirajući, Lavara Balla čiji govori graniče s ludošću, što očekivati? Vide li Magic Johnson i Rob Pelinka nešto što mi nismo?

Jamesovi razlozi potpisa za Lakerse su više-manje poznati. Želio je veću scenu gdje se uz košarku može posvetiti i off-ball aktivnostima, a za to nema boljeg mjesta od Hollywooda. Posljednjih dana na scenu izlazi sve više informacija zašto James uopće nije bio ni blizu povratka u Cavse. Kako je sam James izjavio, početak kraja je bio trade Kyrieja Irvinga, i to samo 15 minuta nakon što je od GM-a Kobyja Altmana dobio obećanje da Irving neće biti razmijenjen, a pogotovo ne u Celticse. S obzirom na to da je to bilo prvo ljeto gdje nije mogao postati slobodni igrač, prvi put u nekoliko godina se našao u situaciji gdje je u slijepoj ulici. Dan Gilbert je u tom trenutku odlučio napraviti ono što je najbolje za franšizu- pripremiti se za Jamesov odlazak. S jedne strane razumljiva odluka, ali što nam je dosad pokazalo da Cavaliersi kao franšiza imaju ikakve temelje za uspjeh bez Jamesa? Iako je gotovo opće prihvaćeno da je James odavno odlučio otići u Lakerse, mišljenja sam kako je jednostavno natjeran na takvu odluku zbog disfunkcionalnosti unutar franšize.

Naime, prijašnji GM, David Griffin, je navodno znao kako je Irving nesretan i imao je spreman trade koji uključuje Paula Georgea i Erica Bledsoea, ali taj trade nije želio realizirati prije nego što mu Gilbert produži ugovor. Do toga nije došlo i Griffin je napustio ekipu, čime je odgovornost pala na ruke Gilbertu. On je ponudu predstavio Jamesu i za njenu realizaciju tražio da potpiše dugoročni ugovor , ali ovaj prvo nije želio vjerovati kako je Kyrie nesretan, kao ni produžiti svoj ugovor. To je vrlo brzo došlo do samog Kyrieja, što je rezultiralo njegovim službenim zahtjevom za razmjenu, padom vrijednosti i eventualnog urušavanja dogovora s Pacersima koji su naposlijetku zamijenili Georgea za Victora Oladipa i Domantasa Sabonisa.

Cavsi danas od Irvingove razmjene imaju Collina Sextona, Georgea Hilla, Jordana Clarksona i Larryja Nancea. Također, Cavsi su danas najgora ekipa lige čiji veterani, koji ne znaju rezultat u posljednjim sekundama utakmice Finala, se žale medijima kako rookie s 10 NBA utakmica „ne zna igrati košarku na pravi način“. Cavsi su otpustili trenera s kojim su igrali 3 Finala jer je zaredao 6 poraza s ekipom gdje jednu od ključnih uloga igraju Tristan Thompson, centar koji veliki dio prošle sezone proveo van rotacije i Jordan Clarkson, bek koji je u doigravanju šutirao 30% iz igre, a najbolji igrač Kevin Love, koji je nagrađen masnim ugovorom na 5 godina, je ostao ozlijeđen nakon dvije utakmice. Dakle, da nema Wizardsa,  sa svime navedenim i konstantnim izlaženjem informacija iz kluba u medije, kakvu to sliku daje o franšizi? Okej, činjenica je kako je James jednostavno natjerao Cavse da daju ogromne ugovore Thompsonu i JR Smithu, ali Thompson je u to vrijeme bio najbolji switch visoki lige, a JR-ov ugovor je smatran štetom koju svaka franšiza koja se smatra contenderom, mora pretrpjeti. To ne može i ne smije biti nikakvo opravdanje za trenutno stanje u Clevelandu, na upravljanje sa Irvingovom situacijom i jednostavno nepoštivanje hijerarhijskog poretka u franšizi.

James to više nije želio prolaziti i tražio je čovjeka koji će mu dati nešto, bilo što, ali da ima smisla i svrhu. Tu upadaju Lakersi s Magicom i njihovim planom kojeg su navodno pripremali još otkad su se pojavile prve glasine da bi James mogao razmotriti LA kao destinaciju. Kobe Bryant je dao do znanja Jeannie Buss kako se mora riješiti vlastitog brata i Mitcha Kupchaka koji su kreatori jednih od najgorih ugovora lige (Timofey Mozgov i Luol Deng), kako bi uopće imali šanse privući Jamesa. Skauting je obavljen solidno, salary cap je očišćen, ideje o stilu igre su počele poprimati djelo na terenu i lov na Jamesa je mogao početi. A time uskoro i novi Showtime.

SHOWTIME

Prvobitni cilj je bio složiti ekipu punu igrača koji su najkorisniji s loptom, zbog njihovih razigravačkih sposobnosti i tako kontrirati cijeloj ligi koja forsira što veći spacing i elitne role playere. Naravno, ne treba biti genijalac za pretpostaviti da je to loša ideja koja nema, a niti će imati uporište u nečemu da se održi. Dapače, u dosadašnjem dijelu sezone, 3 man lineups koje uključuju Jamesa uz dva dominantna ball handlera (Rajon Rondo, Lonzo Ball, Brandon Ingram), sve imaju negativan net rating, a posebno je loša ona postava s Jamesom, Rondom i Ballom koja ostvaruje čak -13. Srećom, Luke Walton je s praksom držanja njih trojice istovremeno na terenu, odmah prestao. No, Lakersi asistiraju na samo 56% zabijenih šuteva iz igre, čime su tek 21. u ligi što je samo još jedan pokazatelj rupa u tom planu.

Druga bitna stvar kod takvog plana je forsiranje brze igre, a Lakersi vole i žele trčati što potvrđuje čak 105 posjeda po utakmici. Međutim, ako želite biti ozbiljna run n gun ekipa, morate imati ozbiljnu obranu koja će dovoljno puta obraniti posjed da bi se zatim poentiralo iz tranzicije. I dok Lakersi jesu jedna od najboljih tranzicijskih ekipa lige, teško je očekivati nastavak takvog trenda uz 20. obranu  lige koja prima čak 109 poena na 100 posjeda. Čim se utakmica uspori, oni nemaju sustavnog rješenja preko kojeg mogu napasti postavljene obrane, a da to ne uključuje Jamesa na visokom postu ili Rondov PnR. Srećom, James je i dalje najbolji igrač lige kad želi biti, pa i takav napad je deveti najbolji u ligi sa 111 poena na 100 posjeda. Ali kvragu, ako ćeš kroz sezonu ovisiti o tome hoće li se Jamesu dati nositi ekipu i Rondovoj produkciji, kako možeš računati na razvitak mlade jezgre? Jasno da je ovo period kad se ekipa tek slaže, ali izostanak sustava nije nešto što klikne preko noći. Loša produkcija mlade jezgre nije nešto što se automatski popravi. Ni Hawksi ni Netsi nisu nešto talentirane ekipe, ali imaju vlastiti sustav. Brett Brown je i prije Joela Embiida i Bena Simmonsa implementirao sustav s kojim je želio igrati. Lakersima to nedostaje, a trenutne petorke nimalo ne pomažu.

1. Napadačka fluidnost

Ako želite imalo šanse za složiti konkurentnu ekipu, morate imati spacing. S njim se otvara više prostora za prodore, utrčavanja, dodavanja i time se automatski olakšava napadačka fluidnost. Znamo da je upravo spacing bio jedan od mogućih problema za Lakerse, a ova petorka se sastoji od čak četvorice igrača koji tricu ne šutiraju (Mcgee) ili je šutiraju ispod ligaškog prosjeka (Ingram i Kuzma s katastrofalnih 30%, Ball s 34%). No okej, ako uzmemo pretpostavku da će obrane respektirati Kuzmu i Ingrama bez obzira na postotke, a Ball će uvijek šutirati toplo-hladno, to svejedno nije glavni problem.

Te loše brojke jednostavno proizlaze iz neprirodne formacije na terenu. Spacing je danas postao širok pojam i postoji više načina na koji ga ekipe koriste. Recimo, Warriorsi i Spursi ga koriste kako bi otvorili što više prostora na mid rangeu jer imaju igrače koji su sposobni šutirati elitne postotke s mid rangea. Također, kvaliteta spacinga igra veliku ulogu jer nije isto ako imate aktivan ili pasivan spacing. Igrači koji pružaju aktivan spacing su Klay Thompson, Kyle Korver, JJ Redick, u principu svi bekovi koji se provlače kroz blokove i konstantno drže barem 2 obrambena igrača na prstima kako bi ih bili spremni preuzeti. Pasivni spacing je samo prisustvo šutera na liniji za tri poena kako bi natjerali obranu da ga pokrije, nešto što su prakticirali Cavaliersi s Jamesom. Kao i u svemu, bitno je naći ravnotežu jer ako imate previše igrača koji vrše aktivni spacing, dobijete sistem sklon izgubljenim loptama poput onog Sixersa. S pasivnim spacingom dobijete i pasivniji napad.

Prvi problem Lakersa je što trenutno ne mogu efikasno držati ni pasivan spacing, a s ovom petorkom ne mogu ni pomišljati na ravnotežu i aktivan. Kuzma i Ingram su preveliki igrači da se provlače kroz blokove, a da ne spominjemo kako im takav stil igre uopće ne leži. Zato nimalo ne iznenađuje podatak da kada iz ove petorke Lakersa izbacimo Ingrama i ubacimo Harta, net rating bude u plusu za čak 11 poena. Drugi problem je što u nekom „idealnom“ sustavu, osim ravnoteže između aktivnog i pasivnog spacinga, potrebno je imati i visokog koji postavlja dobre screenove i tako još više olakšava fluidnost napadačkog sustava. McGee to nije. U usporedbi s igračima koji imaju sličnu napadačku ulogu kao on (postavljati blokove i hvatati lobove) Mcgee zaostaje. Recimo, Rudy Gobert, DeAndre Jordan i Tristan Thompson svojim blokovima kreiraju oko 12 poena po utakmici dok je McGee na „samo“ 7.

Zaključak je vrlo jednostavan, način na koji Lakersi žele igrati kroz ovako postavljen napad nije ostvariv. Igrači zbog svojeg talenta nisu stavljeni u pozicije koje bi im najviše odgovarale, a time direktno pada njihova produkcija. Petorka s Hartom unutra i Kuzmom na klupi je teoretski petorka koja bi im pružala najviše mogućnosti, a dosad je na terenu provela cijelu 1 minutu.

2. Obrambene scheme

U današnjem trendu postoji direktna korelacija s positionless stilom košarke i switch obranom. To je i logično jer ekipa koja želi preuzimati u obrani, više će profitirati od takvog tipa obrane s višim i jačim igračima na kojima je teže napraviti missmatch. Lakersima bi to vjerojatno trebao biti plus s ovakvom petorkom, svi su sposobni odigrati kvalitetnu obranu 1 na 1 osim Kuzme, slične su visine i imaju predispozicije za igrati takvu obranu.

Međutim, Lakersi neće često zaigrati takav tip obrane, uglavnom jer žele Balla i Ingrama držati na najboljim protivničkim igračima zbog njihove dužine i dobrih lateralnih kretnji. I to u izolacijskim situacijama donosi rezultate jer obojica su sposobni odigrati jako kvalitetnu obranu na pozicijama 1-4. Problem je što su rijetki napadi koji su toliko statični da će pustiti izolacijsku igru cijelu utakmicu, pa se često dešava da Ingram mora kroz blokove loviti puno brže i niže igrače poput McColluma, a tada jednostavno ne može ostati ispred njih. Tako petorka Rondo-Hart- Pope- Stephenson- McGee u 20 minuta provedenih na terenu ostvaruje obrambeni učinak od samo 70 poena na 100 posjeda. Nijedan od njih nema predispozicije za igrati obranu kao Ingram, ali schema gdje Hart, Pope i Stephenson love igrače kroz blokove, a McGee djeluje kao osigurač je skroz prikladna njihovim sposobnostima, ne i Ingramovim.

U svemu tome i leže problemi Lakersa. Manjak rotacije na centarskim pozicijama su donekle riješili potpisom Tysona Chandlera, što je ekvivalentno stavljanjem flastera na prostrjelnu ranu, svejedno ćeš iskrvariti samo je pitanje kad. Problem spacinga je donekle rješiv kroz prave petorke, ali ništa od toga nije bitno ako će se uloge popunjavati krivim igračima i na krivi način, da bi se onda čudili zašto „sistem“ ne funkcionira. Mislim, ako James mora ovako rano u sezoni postizati preko 40 poena da bi Lakersi zadržali pozitivan score, po čemu se njegova uloga razlikuje od one u prošlogodišnjim Cavsima? Kod prošlogodišnjih Cavsa se barem znalo da nedostaje kvalitete i gdje je čije mjesto što je bolje nego da netko pokušava biti nešto što nije.

Ovo ni na jedan način  ne bi trebalo biti omalovažavanje mlade jezgre Lakersa i Waltona, jer su zaradili dovoljno kredita na osnovu talenta da pokažu što znaju. Ali nekad, upravo zbog tog talenta, se najobičnije stvari zanemare. Jer ova ekipa definitivno nije došla na nivo gdje se trener i uprava moraju pitati tko treba startati pazeći da se ne povrijede nečije emocije. Unatoč tome što je James u ekipi, oni moraju proći period gdje se ta mlada jezgra može razviti. Gdje se pitaju zašto Ingram šutira samo 30% iz catch and shoot situacija i zašto uzima dvostruko više šuteva s poludistance nego s linije za tri poena. Zašto Ball oscilira s 51% za tri kod kuće do 15% u gostima i zašto osim tog krnjeg šuta za tri nema ni floater u scorerskom repertoaru. Naravno, to su stvari koje se trebaju ispolirati utakmicama i treninzima, ali kakvu priliku  recimo daješ Ingramu da to ispolira kad većinu šuteva mora uzimati nakon driblinga preko ruke?

Lakersi su trenutno na omjeru od 9 pobjeda i 7 poraza, a negdje će te pročitati kako su i Cavsi i Heat pri LeBronovom dolasku u prvih 15 utakmica imali 8 pobjeda i 7 poraza. Nemojte da vas to zavara, Lakersi još nisu ni blizu izgradnje svog identiteta na kojeg se mogu osloniti. James sa srijede na četvrtak gostuje u Clevelandu i pokazuje svoje novo ruho. Mlađe, sjajnije, glamuroznije. No, je li to zaista tako?

Kao veliki navijac Liverpoola se u tuzi zbog izostanka velikih trofeja okrenuo NBA ligi. Kad se ne živcira zbog spomenutih stvari, bavi se brojkama i filozofiranjem u tekstovima i ostalim egzistencijalnim problemima.

    Ostavite komentar