Blazers vs Pelicans: Analiza druge utakmice

Blazers vs Pelicans: Analiza druge utakmice

Nakon odličnih analiza koje su napravili kolege Toni Lazarušić, Nihad Žunić i Tomislav Pavić, te samim time ostalima visoko podigli ljestvicu, odlučio sam analizirati drugu utakmicu serije Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans, koja mi je osobno i najzanimljivija.

Ova utakmica je bila možda i ključna za cijelu seriju, posebno za domaćina, koji bi u slučaju eventualnog poraza se doveo u situaciju da je izgubio prednost domaćeg terena, te bi se suočio da možda i nedostižnim zaostatkom.

Portland, odnosno njihov trener Terry Stotts, je isto tako bio svjestan činjenice da od početka treba nametnuti svoj ritam, te ne dozvoliti Pelicansima njihove brze napade te lake poene iz tranzicije. No, u tome nisu uspjeli.

Domaćin je dvoboj započeo sa petorkom Damian Lillard-C.J. McCollum-Evan Turner-Al-Farouq Aminu-Jusuf Nurkić, dok je s druge strane Alvin Gentry na teren poslao Rajona Ronda-Jruea Holidaya-E’Twauna Moorea-Nikolu Mirotića-Anthonya Davisa.

I od početka se već moglo vidjeti u kojem smjeru bi utakmica mogla ići. Pelicani su agresivnom obranom, u kojoj se posebno isticao Holiday i njegova obrana Lillarda, tjerali Blazerse na brži protok lopte, te na veći broj izgubljenih lopti i promašenih šuteva, što je rezultiralo vodstvom Pelicana 9-2 nakon nepune tri minute igre, te pozivanjem minute odmora od strane Stottsa. U te tri minute igre Blazersi su zabilježili 1/4 šut te dvije izgubljene lopte.

S druge strane, Davis je otvorio utakmicu sa 4 poena, i 2/2 realizacijom. Svoja četiri poena je zabio na isti način – izvlačenjem prema mid-rangeu te jump shotom, na kojem je Nurkić ostajao previše daleko od njega.

U tom ritmu se nastavila prva četvrtina, a Lillard je svoje prve poene upisao nakon skoro četiri minute igre, poslije inbound akcije, na koju je Holiday zakasnio sa izlaskom na Lillarda.

Inače, Jrue ovaj playoff igra na odličnoj razini, te pokazuje da vrijedi onaj iznos ugovora koji je potpisao prošlo ljeto, a kojeg su mnogi osporavali. U obrani nije dao mira Lillardu, sekunde se nije odvajao od njega, te ga je konstantno prisiljavao na pogreške, a u napadu je zabijao sve što je trebalo na sve načine – polaganje, trica, mid-range.

Do timeouta Pelicansi su vodili 17:10 te imali kontrolu nad četvrtinom, no onda Stotts na parket šalje Eda Davisa i Mauricea Harklessa umjesto Turnera i Nurkića, a s druge strane Gentry umjesto Ronda i Moorea uvodi Iana Clarka i Solomona Hilla, dajući Holidayu u ruke ulogu kreatora. To je dovelo do rasterećenja u igri Blazersa, koji su nakon ulaska klupe napravili seriju 13-4 te prelaze u vodstvo 23-21, najviše zahvaljujući McCollumu i njegovih 6 uzastopnih poena dok mu je čuvar bio Clark, koji je pored njega u obrani izgledao dao prvašić među petašima na igralištu iza škole. Ipak, Holiday stavlja dva polaganja za povratak vodstva te se četvrtina završava vodstvom Pelicana 25-23.

Drugu dionicu kod domaćina otvaraju McCollum-Pat Connaughton-Harkless-Davis-Zach Collins, dok Pelicansi na parket šalju petorku Rondo-Clark-Darius Miller-Hill-Davis, protiv koje Portland odmah nameće ritam te preuzima kontrolu utakmice. Agresivnom obranom su tjerali goste na pogreške u napadu, a sa druge strane parketa su brzom igrom lako dolazili do otvorenih šuteva i poena. Nakon nepune četiri minute su serijom 12-5 preokrenuli rezultat u svoju korist te imali vodstvo 35-30, a zanimljivo je da je klupa Portlanda zabila više od polovice poena momčadi, točnije 19, a s druge strane klupa New Orleansa je imala samo 7 poena na svom kontu. Veliki doprinos tome su dali Collins sa 7 poena te Connaughton, koji je u svega dvije minute prvo agresivnom obranom natjerao Ronda na izgubljenu loptu, zatim idući napad asistirao Edu Davisu za zakucavanje, te opet agresivnom obranom Ronda prisilio na promašeni šut. Usput je na svoj konto upisao i dva poena.

Zbivanja na parketu su natjerala Gentrya da umjesto Clarka i Hilla na teren pošalje Mirotića i Holidaya, s čime je pace njegove momčadi dobio na brzini, a Jrue u obrani odigrao odličnu dionicu na McCollumu, te su u nepunih dvije minute zaostatak od 5 poena pretvorili u vodstvo 38-37. Niti Stotts nije sjedio prekriženih ruku, na parket je poslao Lillarda umjesto McColluma, te su domaćini malo po malo prešli u vodstvo, što zbog crne rupe gostiju gdje nisu mogli pogoditi koš, što zbog dobre reakcije klupe, koja je i dalje pružala odlične partije, te su ubrzo imali najvećih 9 poena razlike, 56-47, koje su gosti do odlaska na poluvrijeme najviše zahvaljujući Holidayu spustili na podnošljivih 5 razlike, te je nakon prvog dijela rezultat bio 59-54.

Na ulasku u treću četvrtinu sam očekivao da će Stotts poslati Harklessa umjesto Turnera na teren, te na taj način pokušati dobiti na agresivnosti u obrani, te malo veću napadačku opasnost u odnosu na Turnera, no na parket su izašle iste postave koje su i započele utakmicu, što je dovelo do ponovne uspostave kontrole na parketu od strane New Orleansa.

Odlično otvaranje četvrtine je imao Holiday sa 6 uzastopnih poena. Stotts je pokušao zaustaviti ga sa udvajanjem, ali loše rotacije u obrani su dovele do toga da je uvijek jedan igrač Pelicansa bio slobodan, te su dolazili do laganih poena.

S druge strane, Blazersi se nikako nisu mogli priviknuti na ritam koji su gosti nametnuli, Moore i Holiday su odličnom obranom zaustavili Lillarda i McColluma te ih prisiljavali na izgubljene lopte, a dodatni problem je stvarala ozljeda Nurkića, koji je morao napustiti igru sredinom četvrtine, te se umjesto njega na terenu našao Collins.

Problemi sa osobnim pogreškama u koje je ušao Holiday su doveli do određenih rotacija u obrani Pelicansa, gdje je Rondo preuzeo McColluma, Moore Lillarda, a Jrue Turnera, te su do timeouta gosti imali vodstvo od 77-68. Koliko su loše domaćini igrali najbolje govori činjenica da su do timeouta imali 2/10 iz igre, nasuprot 11/16 gostiju.

No, nakon timeouta, na parketu su se našle petorke Lillard-McCollum-Harkless-Aminu-Collins kod domaćina, a kod gostiju Rondo-Clark-Miller-Hill-Davis, te su Blazersi do ulaska u zadnju minutu četvrtine sa 77-68 došli do 81-78. Clark, odnosno Miller sa dvije vezane trice odbijaju nalet domaćina, te se u posljednji dionicu ulazi sa rezultatom 87-78.

Posljednju dionicu otvaraju McCollum-Connaughton-Harkless-Aminu-Collins kod domaćih, odnosno Holiday-Clark-Miller-Hill-Mirotić kod gostiju.

Zbog četiri osobne pogreške Holiday sa više opreza i manjom agresivnošću igra obranu, što iskorištava McCollum sa 4 vezana poena. Na drugoj strani Mirotić veže dva pogotka sa mid-rangea, te održava prednost gostiju. Ulaskom Davisa Stotts šalje na parket Aminua, koji se ne odvaja od Davisa te ga u potpunosti neutralizira, što je u kombinaciji sa slabijom obranom Pelicansa dovelo do izjednačenja 93-93 nakon Lillardovog 3+1 sredinom zadnje dionice. Narednih 4 minute se igra koš za koš, sve dok Harkless nije pogodio tricu za vodstvo 100-99.

Nakon toga prvo Mirotić stavlja jednu tešku tricu za vodstvo 102-100, s druge strane Collins promašuje šut, te Holiday sa još jednom tricom odvodi New Orleans na 105-100.

I onda, ulaskom u zadnju minutu dvoboja, dolazi do možda i ključne situacije na utakmici. Jrue predvodi napad, te ga čuva McCollum. No, onda dolazi do čudne odluke Stottsa, koji kao pomoć McCollumu šalje Lillarda, koji ostavlja svoga igrača, u ovom slučaju Moorea, samog na lijevom krilu. Holiday šalje loptu Mooreu, ovaj do Ronda, koji se nalazi u kutu, Harkless ostaje predaleko – trica i vodstvo 108-100 za Pelicanse. Nakon toga Lillard zabija polaganje za 108-102, no Holiday dobiva tri slobodna bacanja, koja realizira uspješno, te postavlja konačnih 111-102.

Na kraju, New Orleans je uspio napraviti dva breaka, te se serija seli na njihov teren. Pred Portlandom je sada težak zadatak, te je pred Stottsom težak zadatak. Sa određenim rotacijama u momčadi, te većim uključenjem klupe, može uzeti jednu pobjedu, te produžiti nadu svojoj momčadi u preokret.

Zbog savršenog “kamena-s-ramena” šuta odlučio postati neokrunjeni seronja za tipkovnicom. Preko tjedna vodi život kao Roko Karanušić, a vikendom se priprema za novi tjedan. Građom kao bure ponosno čuva dio na svakom šanku, odakle dolazi i većina tekstova. Svoju sklonost ka alkoholu pripisuje autodestruktivi u vidu navijanja za Knickse.

    Ostavite komentar