Bitka za finale – Prva utakmica

Bitka za finale – Prva utakmica

Prošle godine Celticsi i Cavaliersi su igrali konferencijsko finale, Cavsi su prošli pobjedom u seriji 4-1. U prvoj utakmici bili su bolji 13 razlike u TD Gardenu. U drugoj utakmici uništili su Celticse s 44 razlike. Ali ovo su potpuno dvije drugačije momčadi od prošle sezone i teško je vjerovati kako će Cavsi uništiti Celticse. Gosti su počeli s petorkom George Hill, Kyle Korver, LeBron James, JR Smith, Kevin Love. Brad Stevens je poslao na parket Terry Roziera, Jaylena Browna, Jaysona Tatuma, Marcusa Morrisa i Ala Horforda.

Cleveland je na početku susreta koristio LeBrona Jamesa i Kevina Lovea. James bi se preko pick and rolla pokušavao riješiti Marcusa Morrisa, htio je igrati protiv Jaysona Tatuma ili Terry Roziera, dok je Love s pick and rollom htio matchup protiv Morrisa. No, na switch Cavsa, Celticsi su odgovorili istom mjerom. Rozier i Morris su koristili blokove kako bi Morris igrao jedan na jedan s Georgeom Hillom. Svoju veličinu pokazao je ponovno Al Horford koji je nakon defanzivnog skoka brzo izlazio zbog čega su Celticsi i imali laganih poena. Naravno kada nisu preuzimali James bi išao na prodor, a to ne bi dobro završilo za Boston.

Al Horford i Jaylen Brown

Cijela momčad Bostona odigrala je odličan susret, ali ova dvojica su bili glavni pokretači u prvoj četvrtini. Horford je bio premoćan za Lovea. Jedan na jedan, nisu ga mogli pratiti u pick and rollu, Love ga je puštao na tricu nakon pick and popa. Brown je fizički nadmoćniji i brži od Korvera i to se odmah na početku vidjelo i tako su i Celticsi napravili niz poena do kojih su došli do vodstva 21:7. Brown bi mogao ići lagano jedan na jedan protiv Korvera, nakon toga Celticsi su imali vodstvo 21:7. Lue je zvao minutu odmora, a priliku su dobili Tristan Thompson i Jeff Green. Morao je Lue uzvratiti snagom. Horford kroz cijelu ima dobru statistiku i svi znaju kako nije sve u onim površnim brojkama, ali i u ovom susretu imao je to. Kontrola lopte, razumijevanje igre u kojima otvara prostor drugim igračima i naravno njegove sposobnosti dodavanja. U obrani odlično preuzima, zatvara prostor i naravno nakon skoka Boston često može imati kontru upravo zbog njega.

Potpunu dekoncentraciju pokazali su u jednoj akciji Cavaliersi kada je James u kutu imao jedan na jedan s Rozierom. Prvo mu je Thompson krenuo na blok, naravno James je odmahnuo i dalje je imao Roziera na sebi. Horford je bio u reketu, ali umjesto da ide jedan na jedan na Roziera, James šalje loptu u gužvu na Thompsona, koji poslije šalje lopte na tricu, Celticsi tu zbunjenost Cavsa koriste, Horford ide na Jamesa i uz zvuk sirene isteka napada ima težak promašaj.

2:10 prije kraja četvrtine Cavsi su imali devet poena, devet. Šut izvana nije postaojao. JR Smith, Korver, Love, Hill nitko nije mogao ništa pogoditi. Nije toliko opravdanje, ali na Jamesa je bilo više igrača koncentrirano i zbog toga su se morali ostali istaknuti. Kod novog timeouta mijenja i Stevens. U igru ulazi i Aaron Baynes umjesto Horforda, a priliku je dobio i Semi Oyeleye koji je svoju snagu usmjerio na Jamesa.

Boston je do kraja četvrtine raširio Cavse, a najbolji primjer kod toga bila je trica Browna. Pokušali su napraviti double team na Tatumu, koji se lako izvukao iz toga, poslao je loptu za Smarta koji je imao otvorenog Baynesa, ali prema njemu je išao Roodney Hood i zbog toga je poslao Smart dijagonalu prema potpuno otovrenom Brownu koji postiže laganu tricu iz kuta. Cavsi su igru ubacili Jordana Clarksona, ali Smart je puno snažniji od njega jedan na jedan tako da su i to iskoristili za nekoliko poena.

 

Zaustavljanje Jamesa

Svi znamo što je Morris rekao o čuvanju Jamesa na početku susreta. Ali naravno kako se nije moglo očekivati da će Morris sam cijelo vrijeme čuvati Jamesa. Boston ima dobre individue, ali nitko od njih nije dovoljno spreman za čuvanje Jamesa cijelu utakmicu, a i ne bi imalo smisla. Boston je tu iskoristio ono što najbolje radi, a to je vrhunska timska obrana. Na nekoliko načina čuvali su Jamesa. Morris bi u nekoliko slučajeva išao sam na njega, kad on nije bio na terenu i kada bi ga Tatum preuzimao, tu bi dolazio u pomoć Brown. Tu su Celticsi odigrali vrhunski jer James nije mogao dobro razigravati svoje suigrače. Kod Pick and rolla preuzimali su i oduzeli su njegovo najjače oružje, prodor. James je u nekoliko slučajeva imao prodor, ali većina njegovih šuta bila je ili igrom leđima ili s rukom u licu. Trica mu je bila 0-5.

Cavsi su na početku druge četvrtine pokušali odgovoriti s visokom petorkom. Thompson, Love, Green, Hood, Clarkson. Ali ni to im nije puno pomoglo. Rozier je probijao pored Clarksona, a upravo Clarkson je bio taj koji nije zatvorio cut Tatuma s trice koji sam u reketu postiže lagana dva poena nakon dodavanja Horforda s trice. U napadu su bili bezidejni. Hood i Clarkson su nešto pokušavali sami, Love i Green su promašivali svoje šuteve. Kod jedne akcije Clarkson je opet zakazao. Horford je imao loptu na vrhu trice, svi su bili van reketa i to je onaj plus Baynesa zbog kojeg je forsirao njegove trice. Kevin Love je izašao iz reketa jer je pratio Baynesa, Thompson je bio na trici i pratio Horforda. Dva glavna stupa reketa su izvan svojih područja, Clarkson je pokazao kako ne može pratiti nikoga u obrani, Rozier prva brzi cut nitko ga ne prati, a Horford kao odličan dodavač lagano pronalazi svog suigrača koji je promašio polaganje na drugi obruč. Clarkson ide u kontru, a Horford ga hladno blokira.

Ulaskom Jamesa sredinom druge Cavsi su opet pokušali ići na switch. Ali ništa im nije išlo. Boston bi napravio double team, a u reketu bi lopta išla na Thompsona kojeg bi zaustavio Horford. Za Celticse se probudio Jayson Tatum koji je pogodio dva šuta preko ruke pa su Celticsi održavali svoju veliku prednost. Smart se pokazao odličan u ovom susretu kao pojačanje s klupe. Koristio je svoju snagu za prodore, a onda bi dijelio loptu suigračima. Love je bio očajan u ovom susretu, a to je i pokazala ona blokada Browna nad njim. Bilo je to loše poluvrijeme Cavsa u kojem je Boston dominirao i u obrani u napadu. Cavsi su bili demotivirani i promašili su i ono otvorenih šuteva što su imali što ih je dodatno uništilo.

8:48 prije kraja treće Cleveland pogađa svoju prvu tricu u utakmicu. LeBron je otvorio ovo poluvrijeme s dvije dobre defanzivne reakcije. Nije se moglo očekivati od Bostona kako će nastaviti s vrhunskom obranom i u trećoj četvrtini, ali opet uradili su solidan. Primili su nekoliko trica, ali izgledalo je sve dobro jer su trice išle i za Morrisa i Browna. Boston je imao više forsiranih šuteva u ovoj četvrtini, Cavsi su igrali nešto bolju obranu. Sve je izgledalo dobro za Boston do posljednjih minuta četvrtine. Boston je imao i nekoliko izgubljenih, a probuđeni James je izgledao nešto bolje u trećoj. Nakon nekoliko njegovih prodora i pogođenih trica bilo je dostižnih +14 za Boston.

Ali serija na početku četvrte uništila je Cavsima svaku nadu u povratak. Morris je uhvatio svoj promašeni šut i nakon toga je ima snažno zakucavanje. Borbeni Morris izborio je još jednom loptu za Celticse nakon promašenog šuta Smarta. On iz kuta pogađa tricu. Tatum napada Clarksona i Boston ponovno bježi na +21. James je u ovoj četvrtini promašio dvije trice i imao je izgubljenu, a Tatum je pogađao se što je stigao. Prodori, igra leđima, trica. Cavsi su naravno nastavili forsirati i iz toga ništa nije dobro izašlo. Boston je imao nekoliko ofanzivnih skokova koji su ih spasili od mogućeg povratka Cavsa. Šest minuta prije kraja utakmice Lue je odlučio kako nema nade za povratak. Izvadio je Jamesa iz igre i u Bostonu je moglo početi slavlje za prvu pobjedu u seriji.

Kao i protiv Phile, tako i protiv Cavsa Boston je iskoristio protivnikove najveće mane. Naravno svaka momčad to pokušava uraditi protivniku, ali neće svaka momčad moći provesti svoje ideje u djelo. Boston je to uspio. Napali su im niske igrače svojim snažnim krilima, Horford je dominirao protiv Lovea, Smart je bio bolji i od Clarksona i Hilla. U obrani su oduzeli Jamesu prodore jer će on rijetko kad pokrenuti stvar svojim šutevima, a što je još važnije s tim prodorima su oduzeli i njegove playmakerske sposobnosti.

Svi su znali kako Boston može protiv Cavsa, ali nitko nije bio siguran u to zbog Jamesa. Boston je pokazao kako timski može zaustaviti Jamesa, naravno uz glavnog Morrisa, kako su ostali individualci nadmoćniji. Lue će imati jako puno posla, a ostali moraju podignuti svoju razinu igre kako bi James imao više prostora. Druga utakmica je u utorak, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Stevens imati još neko iznenađenje za Cavse ili će Cavsi prekinuti niz Celticsa s pobjedama na domaćem terenu…

Obožavatelj glavnih američkih sportova i nogometa. Košarku počeo pratiti preko igrica (NBA live/2k), navijač Celticsa. U slobodno vrijeme basket, knjige, Madden NFL.

    Ostavite komentar