Analiza razmjene: Korver u Jazzerima, Burks u Cavaliersima

Analiza razmjene: Korver u Jazzerima, Burks u Cavaliersima

Noćas se, pomalo iznenadno, obavio trade u kojem se Kyle Korver vratio u Salt Lake City. Iznenadno zbog činjenice da se posljednjih tjedana nekoliko ekipa interesiralo za veterana koji je jedan od najboljih šuterskih specijalista u povijesti lige. Očekivao se potez prvenstveno Philadelphia 76-ersa koji vape za šuterskom podrškom, a time bi se ostvarila tiha patnja NBA fanova – vidjeti snajpere Korvera i JJ Redicka u istoj ekipi. Dapače, Utah se čak nije ni spominjala među kandidatima. No, ovdje su stvari očito otišle po onoj staroj “tko prvi djevojci…”.

Uglavnom, posao je podlegao zakonima ponude i potražnje, pri čemu je potražnja uvelike nadišla ponudu te je Cleveland izvukao više nego dobar povrat za čovjeka kojemu je ipak 37 godina i kojega su se svakako planirali riješiti. Alec Burks je nesumnjivo talentiran igrač. Sjajan je u napadanju sredine ulazima, pristojan je šuter i vrlo dobar dribler koji uvijek može nešto iskemijati 1 na 1. Ono što je Burksov najveći problem je zdravlje. Nikako da spoji niz od desetak utakmica u kojima je potpuno zdrav, a kamoli da spoji pokoju sezonu. Najviše utakmica (78) je odigrao još tamo 2013.-2014., a u iduće tri godine je kombinirano skupio 100 utakmica. Šteta.

Mladoj ekipi Cavsa bi dobro došao takav igrač te su na ovaj način dobili priliku testirati ga do kraja sezone, nešto slično su lani probali s Rodneyjem Hoodom. Naime, na ljeto mu ističe 11,5 milijuna $ težak ugovor. S obzirom da mu je tek 27 godina, ovdje mu se ukazuje prilika da pokaže budućem poslodavcu koliko njegove vještine vrijede i da može ostati zdrav na duži period, premda nas iskustvo uči da će ovo drugo biti teže ostvariti. Cavsi su uz to dobili i dva izbora druge runde (2020. i 2021.), s tim da je ovaj drugi od Washington Wizardsa. Ako se Burks pokaže solidnim, možda ga zadrže. Ako ne, čiste nemali iznos s capa, ili ga čak mogu ponovno poslati negdje kao ističući ugovor te tako dobiti neki novi resurs. Korver je pak imao još dodatnu godinu ugovora od 7,5 milijuna $. Sve u svemu, fin posao Clevelanda.

Utah s druge strane pokazuje znakove lagane panike. Omjer 10-12 i tek 13. mjesto na Zapadu nisu rezultati dostojni ekipe koju su svi vidjeli u doigravanju, možda čak i kao nositelje. Poznata ekipa, dobra kemija i uhodani sistem Quina Snydera trebali su biti garancija uspjeha. Međutim, propadanje Derricka Favorsa, loša šuterska forma ekipe i prevelika ovisnost o Donovanu Mitchellu kojeg su napale sitne ozljede, kumovali su poprilično lošem ulasku u sezonu. Konzervativni po prirodi, odlučili su se na kozmetički potez radije nego na radikalan. Burks je zaista bio nepouzdan zbog gore navedenih razloga, ali takav tip igrača je ono što im je trebalo – netko tko može rasteretiti Mitchella u kreaciji.

No, ni ovo nije loš potez. Nisu apsorbirali veliki ugovor,a dobili su vrhunskog profesionalca koji će se trenutno uklopiti u ekipu i odmah donijeti šuterski impuls. Koji im je nasušno potreban jer šutiraju tek 32% za tricu te su 28. ekipa lige po tom učinku. Možda su se pomalo nepotrebno odrekli dva izbora druge runde, ali bolje nego da su se odrekli jednog izbora prve runde. Na taj način su napravili svojevrsnu zaštitnu mrežu ukoliko sezona nastavi ići nizbrdo. Tko zna, možda bi i trebali loviti dobar pick na ovom draftu i pridodati Mitchellu još jednu mladu zvijezdu. Ako pak misle loviti ovosezonske ambicije, tada bi najbolji potez bio prebaciti Donovana na jedinicu, a Korvera odmah instalirati kao startnog beka-šutera. Mitchellu je ionako potrebna lopta, a njegov backcourt partner Ricky Rubio je bez nje apsolutno beskoristan, što je jedan od razloga zašto imaju četvrti najgori napad lige. K tome, potrebno je gurnuti Jaea Crowdera u startnu petorku umjesto Favorsa. S ove dvije rošade bi ekipa imala puno više smisla i balansa. Favors tada može kupiti minute iza Rudyja Goberta, a Rubio postaje vođa druge petorke. Doduše, druga petorka s njim i Danteom Exumom je novi problem, ali jednostavno im fali artiljerije i s ovakvim rosterom će to teško sakriti unatoč svim rošadama. Opet, bolje da pati klupa nego startna petorka. Nije isključeno da će Jazzeri nastaviti biti aktivni na tržnici misle li se izvući iz ove situacije.

Bodul dušom i srcem, sportski fanatik postao je još u ranom djetinjstvu, uvijek preferirajući gledati i analizirati vise nego vježbati. Iako građom sličniji ragbijašu, u NBA se zaljubio odavno. Kada ne jede ili ne sluša heavy metal, tada piše o košarci. Nerijetko i sve nabrojano istovremeno.

    Ostavite komentar