Analiza razmjene Kawhi – DeRozan

Analiza razmjene Kawhi – DeRozan

NBA je dokaz da čak ni u sred ljeta, jedan pisac na Hoopsteru ne može uzeti lagano popodne da odspava i skupi energiju za tekst koji je očekivao da kuca malo kasnije u danu. Naime, oko tri popodne, nama najdraži Adrian Wojnarowski je potvrdio na Twitteru vijest koju smo svi čekali:

Spursi su napokon riješili noćnu moru zvanu Kawhi Leonard, a rješenje je bilo malo van granice na drugom kraju kontinenta – u Kanadi. Ovako je najveća drama ljeta završena, a Hoopster i moja malenkost su tu da Vam ekspresno daju analizu najveće razmjene ljeta i trećeg najveće poteza ove godine (nakon potpisa LeBrona Jamesa za Lakerse i DeMarcusa Cousinsa za Warriorse.

San Antonio Spurs

Kada je već bilo vidljivo da Spursi nemaju šanse da poprave ovaj odnos, na internetu ste mogli naći milijardu mogućih razmjena, scenarija i sličnih gluposti vezanih za budućnost franšize i ovog igrača. Međutim, kada bi morao da generaliziram, tu su bila dva glavna tabora. Jedan smo predstavljali, recimo, kolega Delimehić i ja, i to tabor koji je govorio kako bi Spursi trebali Leonarda ostaviti na rosteru i namjerno ga ne igrati. Iako je ovo pomalo sitničav scenarij, i klasičan bosanski inat (Hoćeš u Lakerse? E neš’), činilo se da će nešto tako stvarno biti, s obzirom da su RC Buford i Gregg Popovich lagano odbijali sve ponude za svoju superzvijezdu, čak i neke koje su bile pune izbora za budućnost ili perspektivnih mladih igrača. Međutim, problem u ovoj teoriji je bio što smo pogrešno pročitali te odbijene ponude kao dokaze da je naš tabor onaj koji je pravi, kada su ustvari Spursi jednostavno cijenili Leonarda više od ponuda s budućim izborima (izvještaj je rekao kako su Boston i Philadelphia pravili takve ponude), ili ga jednostavno nisu htjeli dati Lakersima.

Drugi tabor je govorio da Spursi trebaju da razmijene Leonarda pod svaku cijenu, iz više razloga. Jedan je definitivno da je bolje izgubiti Leonarda za pola svoje vrijednosti, nego za ništa, jer bi on teško potpisao novi ugovor s teksaškom franšizom. Još jedan se ticao toga da bi još jedna propuštena sezona bila pogubna za Leonardovu karijeru, jer dvije godine bez profesionalne košarke, kakva god ozljeda bila zbog koje je prvu od dvije propustio, ne može biti dobro. Drugi tabor, onaj kojem nisam pripadao, nije mi imao smisla jer je Kawhi Leonard imao godinu dana na ugovoru koji je potpisao sa San Antonio Spursima, dakle on se tu apsolutno ništa nije pitao. Plus, Popovich ga ne bi dao za bilo što jer nije takav niti trener, a niti operativac, tako da bilo koja ponuda koja je ispod onoga što ga Coach Pop cijeni je bila van svake pameti.

Na kraju, ponuda sa superzvijezdom, i to ponuda iz druge konferencije, je prevagnula. Zašto?

Po meni, bitne fraze iz moje prethodne rečenice su ključne: superzvijezda, druga konferencija. Ove dvije riječi su odlučujuće – evo i zašto. Po mnogima, ovo je zadnja ili predzadnja sezona Popovicha na klupi Spursa, a s obzirom da je njegova zlatna generacija već napustila ekipu (osim Manua Ginobilija, koji još uvijek razmišlja da li će nastaviti karijeru i gdje), mislim da ni on ne želi više da radi u franšizi. Moja teorija kaže da Popovicha ne tangira mnogo gdje i kako će Leonard završiti, već on želi da ode u mirovinu s barem još jednim pokušajem za neki veći postsezonski uspjeh, a zato mu je trebao slabiji Zapad i jači San Antonio. Iako nije oslabio Zapad, nije ga ni ojačao ovom razmjenom, dok je ojačao San Antonio jer je superzvijezda koja igra bolja od superzvijezde koja ne igra, ma koliko Leonard bio bolji igrač od DeMar DeRozana, koji je otišao u drugom pravcu. Pošto čvrsto vjerujem u ovu teoriju, da Popovich ide na zadnji bang, ne mogu mnogo kritizirati razmjenu. Riješio se nesretne zvijezde i pomalo nebitnog Dannyja Greena, a sebi dovukao drugu zvijezdu s kojom će napasti 50 pobjeda i lavovsku borbu u doigravanju – nek’ mu je sretno.

Toronto Raptors

Evo kako ja zamišljam flow misli GM-a Toronto Raptorsa ovo jutro: „Hmm, idem razmijeniti jednu od jedinih zvijezda u povijesti košarke koji se obvezao na dugoročni ostanak u ovom prohladnom gradu koji nema skoro nikakvu privlačnost za NBA igrače, kako bi dovukao nezadovoljnu superzvijezdu na jednogodišnjem ugovoru koji već svima priča gdje želi da igra naredne sezone, a da pogodim, to nije Toronto. Super! Ovako ću još jači da budem kada me u drugoj rundi izbace objektivno jače ekipe poput Bostona ili Philadelphije, ili se ponovno ekipa „udavi“ u nekoj ranijoj rundi. To mi se čini kao odlična ideja!“

Šalu na stranu, stvarno ne vidim zašto je Toronto ovo uradio. Masai Ujiri, inače odličan menadžer, je obično radio dobre poteze, osim loših za koje nije imao izbora (primjer – potpis Sergea Ibake). Međutim, ovo je stvarno iznenađujuće, i Toronto je napravio veliku grešku ovom razmjenom.

Prvo, čak i sa Leonardom, jednostavno nisu bolji od Bostona, Philadelphije, a možda čak ni od Milwaukeeja. Leonard dolazi nakon sezone s devet odigranih utakmica, a čak i da nije ozljeda bila u pitanju, to je jako malo ozbiljne košarke na kontu u godinu dana. Međutim, čak i da je spreman koliko nije, Rapsi su tek promijenili trenera, ekipa je oduvijek bila u konverzaciji tek za drugu rundu, eventualni poraz u finalu konferencije i dodatak Clawa neće pomoći. Da su nekim čudom, mada je to nemoguće, zadržali DeRozana a dodali Leonarda, to bi bio korak naprijed, ali s ovim paketom kakav jest, mislim da tapkaju u mjestu.

Postoji jedna teorija koja kaže da su ovo Raptorsi uradili kako bi prodali Leonarda Lakersima odmah, ali ta teorija ima dvije ogromne rupe, dovoljno velike da se osoba može provući kroz njih. Prva je da Lakersi ne mogu dati ništa što će nadoknaditi utjecaj DeRozana na ofanzivnom kraju parketa, a kada imaš ogromne ugovore Ibake i Kylea Lowryja na plaćama, onda si u win-now postavkama. Što bi Lakersi mogli dati? Mnogo mladih, nedokazanih igrača koji još čekaju svoje najbolje godine, a dok do njih dođe, trenutna osovina Toronta je već stara.

Druga rupa je – zašto Lakersi rade ovo kada Leonarda mogu dobiti bez da išta sa rostera daju naredno ljeto? Istina, izjalovilo se sve za Paula Georgea koji je bio u sličnoj situaciji, ali slična ne znači ista. George je završio s jednim od najkarizmatičnijih igrača u ligi, Russellom Westbrookom, i u franšizi čiji je menadžment išao (možda čak i) predaleko da ugode i osigraju ostanak svoje najnovije zvijezde, što su naposlijetku i uradili. Leonard je, kroz razne izvještaje novinara bliskih igraču, već odavno u Los Angelesu mentalno, i nitko drugi ne dolazi u obzir. Toronto nema karizmatičnog Westbrooka, ima pomalo tihog Lowrya koji jednostavno neće uspjeti da okrene situaciju.

Na kraju, mislim da je Toronto zaslužio najnižu moguću ocjenu za ovu razmjenu, a ako uspiju išta izvući od Lakersa (iako izvještaji već izlaze kako se u Torontu nadaju da će nagovoriti Leonarda na duži ostanak u Kanadi), ja ću im prvi čestitati.

Život posvetio Real Madridu, NBAu, pisanju i svađanju na Facebooku. Pogledao White Men Can't Jump tisuću puta i ustanovio da je premisa filma izuzetno točna. Na basketu diže trice, a na Hoopsteru diže pritisak navijačima Knicksa jer je ludi fan Netsa.

    Ostavite komentar