Afera agent: Što se krije iza Morrisove priče?

Afera agent: Što se krije iza Morrisove priče?

Bivši član Boston Celticsa iza sebe ima vrlo turbulentno razdoblje i pri tome mislimo isključivo na ovogodišnji offseason u kojih je ušao nakon jedne od najbolje odigranih sezona u karijeri. Kao starter, Marcus Morris bilježio je 13,9 poena i 6,1 skok po utakmici uz solidne procente šuta s distance i naravno jako dobre obrambene igre. Unatoč dobroj sezoni, teško je bilo očekivati njegov ostanak u Bostonu i prije nego što su se Celticsi usmjerili ka Kembi Walkeru jer se ne bi financijski uklopio u njihove planove.

Primarni cilj je bio bar pokušati zadržati Kyriea Irvinga i Ala Horforda, no kad su vidjeli da stvari neće ići u željenom smjeru, okrenuli su ploču. To se naravno nije odrazilo na Morrisa koji je već od prije bio predodređen za NBA tržnicu. Iznenađujuće dugo mu je trebalo da pronađe novi angažman, pričao se o dogovorenom poslu sa San Antonio Spursima i ugovoru na dvije godine u vrijednosti 20 milijuna dolara, ali se Morris iz istog povukao kako bi finalizirao dogovor s čelnicima New York Knicksa koji su ponudili 15 milijuna za jednu sezonu.

Zanimljiva priča stigla je nakon što je sve završeno iz ureda New York Daily Newsa od strane Stefana Bondyja. Naime, Morris je ranije imao ponudu Los Angeles Clippersa vrijednu 41 milijun dolara koju je odbio. Clippersi su tada krenuli na tržište i kao posao dogovorili s Mo Harklessom. Još interesantnija informacija javlja se nekoliko dana poslije prema kojoj je Morris otpustio svog dotadašnjeg agenta Richa Paula koji je u jeku svoje kampanje da preuzme primat kao najbolji agent cijele lige. Možda se baš u biznisu s raznim agencijama malo precijenio po pitanju Morrisa u čijem je slučaju očigledno mislio da će ‘rat ponuda’ na tržištu za njegova igrača izgledati bitno drugačije.

To se ipak nije dogodilo, a Morris se rastao sa svojim agentom koji zastupa neka od najjačih imena NBA lige kao što su novokomponovani dvojac iz Los Angeles Lakersa koji čine LeBron James i Anthony Davis. Postoje glasine da je sa svojom odlukom čekao brata Markieffa u nadi da će zaigrati zajedno u istoj momčadi, no odlazak iz Bostona ne bi mu trebao teško pasti jer je bilo jasno da Celticsi neće moći u svojim planovima za cap ispoštovati njegov ugovor. Nerlens Noel je također otpustio Paula kao svog agenta nakon što je dogovorio sve sa franšizom Oklahoma City Thundera. Baš kao i Morris, Noel se isto tako prvobitno povukao iz jednog dogovora pa napravio drugi, samo što je u Noelovom slučaju riječ o istoj momčadi.

Već shvaćate da priče imaju sličan epilog i bez obzira na Paulovu ulogu u ova dva slučaja, brojni agenti lige osudili su ovakve poteze. Morris se najčešće nalazio na tapetu zbog činjenice da je gotovo pred sam potpis prekršio usmeni dogovor s nekom od NBA franšiza. Razumljivo je da želi više novca i da je prihvatio bolju ponudu, ali ga se osuđuje jer u svemu tome ima druga strana medalje. Kada pogledamo sa strane, Spursi su se riješili ugovora Davisa Bertansa kako bi napravili prostora u capu računajući na Morrisa, a ovaj… on je otišao u Knickse gdje nitko drugi ne bi.

Ako ćemo sagledati obje strane onda treba biti objektivan i sada malo obratiti pažnju na ulogu agenta te mogući sukob interesa. Postoje indicije kako je Paul s namjerom ‘minirao’ Morrisov odlazak u Los Angeles upravo zbog njegovih klijenata Jamesa i Davisa koji su na drugoj strani istog grada. Dolazak Kawhija Leonarda i Paula Georgea u Clipperse plus svota koju su nudili – LA je po svemu trebao biti Morrisova sljedeća destinacija. Međutim, Paul je navodno uvjeravao svog klijenta kako može dobiti bolju ponudu, u što ni sam nije vjerovao, a čini se da je imao debelo dobre razloge za ovakvu predstavu.

Kome vjerovati, prosudite sami. Svaka priča drži vodu na svoj način i u svakoj od njih netko će ispasti fer, a netko ne. Bilo kako bilo, dvojac sigurno neće nedostajati Paulu na platnoj listi njegovih klijenata. Ipak, ovakve priče o potezima kroz koje je oštetio neke od svojih igrača za račun onih drugih, definitivno će baciti mrlju na njegovu karijeru. S druge strane, Morris i Noel sigurno neće biti zapamćeni kao ljudi od riječi.

U mladim danima igrao trojku, kasnije prebačen na dvicu zbog nedostatka talenta njegovih suigrača. Bio predodređen za velike stvari, prema saznanjima koja su dostupna 2. pick drafta 2015, ali ozljede su učinile svoje pa se okrenuo pisanju tekstova.

    Ostavite komentar