76ersi umirovili dres Mosesa Malonea s brojem 2

76ersi umirovili dres Mosesa Malonea s brojem 2

U petak navečer navijači Philadelphia 76-ersa po prvi put su na djelu mogli vidjeti Tobiasa Harrisa, i to odmah u startnoj petorci. U pobjedu nad Denver Nuggetsima ugradio je 14 poena, 8 skokova i 3 asistencije.
Međutim, glavni događaj večeri zbio se na poluvremenu utakmice kada je otkriven dres s brojem 2. Broj koji je na dresu nosio prerano preminuli Moses Malone u Philadelphiji neće nositi više nitko. Ranije istoga dana otkrivena je i statua legendarnog Mosesa ispred trening centra 76-ersa.

Malone je prvi igrač koji je direktno iz srednje škole otišao u profesionalne vode. Nakon dvije godine u ABA ligi dolazi do spajanja NBA i ABA lige te on svoju avanturu nastavlja u Houston Rocketsima. Kao član Rocketsa osvaja dva MVP trofeja i predvodi ih sve do NBA finala 1981. godine, ali korak dalje nisu uspjeli napraviti. Godinu kasnije Houston ga mijenja u Philadelphiju gdje ponovno ostvaruje nešto što nitko prije, ali ni poslije, nije uspio ostvariti.

Postaje jedini igrač koji je osvojio uzastopne MVP nagrade za dvije različite momčadi. Te 1983. nitko ga nije mogao zaustaviti. Svi pamte njegovu prognozu o tri uzastopne metle u doigravanju koja se zamalo i ostvarila. Sixersi su na putu do velikog finala izgubili jednu utakmicu, a zatim pomeli Showtime Lakerse. Malone je proglašen najkorisnijim igračem finalne serije u trijumfu koji do danas ostaje posljednji Philadelphijin naslov prvaka.

Vjerojatno više od puke statistike o Mosesovoj ostavštini govori utjecaj koji je imao na suigrače poput Charlesa Barkleyja koji ga naziva drugim ocem. Moses Malone napustio nas je 2015. godine ali nikada neće biti zaboravljen.

Zaljubljen u košarku od povratka Najvećeg iz prve mirovine. Trash talker poput Birda s identičnim vertikalnim odrazom. Kad ne svira tamburu upija svaku mudrost Velikog Aristotela i ekipe s TNT-a. BBQ chicken alert!

    Ostavite komentar