76ers vs Heat: Analiza treće utakmice

76ers vs Heat: Analiza treće utakmice

Phila je za treću utakmicu dobila pojačanje. Vratio se Joel Embiid koji je morao igrati sa zaštitnom maskom. Početak utakmice napadački nije bio briljantan za njega, ali je tijekom utakmice pokazao koliko ima utjecaja u napadu, a pogotovo u obrani u čuvanju reketa. Phila je u ovoj utakmici imala puno više raspoloženih igrača tijekom cijele utakmice, a pogotovo su se poslije uključili krajem treće i krajem četvrte Dario Šarić koji je ponovno odigrao odličnu utakmicu i naravno Embiid koji je pogađao šuteve. Kod Miamija Goran Dragić je bio jedina svjetla točka, nezastavljiv je bio Slovenac, ali sve je to bilo bez koristi jer nije imao podršku ostalih suigrača. Dwyane Wade nije bio ni blizu one predstave iz druge utakmice, Justise Winslow je bio dobar u prvom poluvremenu, ali samo smo ga povremeno vidjeli u drugom. Obje momčadi su se oslanjale na tricu, ali Phili je ovaj put bilo lakše, imali su Embiida koji je mogao igrati leđima u izolaciji, J.J. Redick i Marco Belinelli su pravili cutove s trice prema reketu, sve u svemu trica je bila izražena, ali taj balans prema reketu pomogao im je da te trice budu u većini slučajeva otvorene. No, krenut ćemo od prve četvrtine i vidjeti kako su se Miami i Phila postavili u ovoj utakmici.

Domaćini su u ovu utakmicu krenuli s petorkom Goran Dragić, Tyler Johnson, Josh Richardson, James Johnson i Hassan Whiteside. Phila je imala Bena Simmonsa, J.J. Redicka, Roberta Covingtona, Darija Šarića i Joela Embiida. Miami je na početku utakmice krenuo s tricama. Tyler Johnson unatoč ozljedi prsta pogodio je dvije trice, nakon prodora i izbacivanja lopte na stranu. Miami je pokušavao svoje napade što prije riješavati. S druge strane Phila je tražila J.J. Redicka koji je imao nekoliko istrčavanja na tricu nakon postavljenog blocka, a ulazio je i u sredinu. Redick u ovoj utakmici nije imao dobar šut, ali to je sve imalo svoj utjecaj na igru.

Embiid je u ovoj utakmici bio agresivan. Jedan na jedan u izolaciji ga nije išlo na početku, ali pozitivna stvar iz toga je što je zbog njega Whiteside vrlo brzo nakupio prekršaje. To ga je mučilo cijelu utakmicu, nije mogao igrati po planu i cijelu utakmicu nije bio na nivou od kojeg se očekuje da će biti. Jako puno Phili značio je i Belinelli koji nije kao u prošloj utakmici previše forsirao šuteve, u drugoj su morali šutirati trice jer drugog načina nije bilo, ali u trećoj je to izgledalo puno bolje. On i Redick su cijelu utakmicu mučili Miami svojim kretanjima. Što su Sixersi dobili povratkom Embiida? Osim toga što je to logično pojačanje napadu i obrani, trener Brett Brown mogao je lakše koristiti postave tijekom utakmice. Dobro je rotirao svoje zamjene u kojima bi uvijek netko od glavnih igrača bio na terenu ili Embiid ili Simmons, a na početku prve, poluvremena i krajem četvrte oba igrača su bila na terenu. Zbog toga Miami nije mogao nikako pobjeći na neku veću prednost kada su imali prednost i kada su kontrolirali utakmicu.

Kada Dragića nije bilo na terenu, Wade bi bio playmaker, a to bi uglavnom završavalo ili njegovim prodorom prema košu ili isti prodor, ali bi onda dodao nekome u kutu, Winslow, Wayne Ellington. Miami je na pogon Winslowa pred kraj četvrtine uspio smanjiti razliku, inače bi to bila već u prvoj četvrtini ogromna prednost za Philu. Winslow je probijao, brzo nakon defanzivnog skoka završavao akcije, a bio je raspoložen što se tiče trice.

Ali to raspoloženje nije moglo trajati cijelu utakmicu i nikakva igra bez Dragića pokazat će se kobna na kraju. U drugoj četvrtini u sjajnom ritmu nastavio je Winslow. Bio je često na liniji slobodnih bacanja, pogađao je trice. No, ni Phila nije bila bez svojih aduta, Belinelli i Anderson s klupe su držali Miami u igri. Embiid je bio agresivan, zbog njega je brzo Whiteside dobio treći prekršaj i morao je napustiti igru.

Pred kraj poluvremena kad god bi Miami pogodio neku tricu koja bi podigla publiku, Phila bi uzvratila i smirila bi navijače. Unatoč prvoj sezoni u playoffu nakon jako dugo godina, unatoč tome što ih predvode igrači koji nikada nisu igrali u playoffu do ove sezone, igrači su ostali hladne glave. Lijepo je bilo vidjeti Šarića kako dva napada zaredom postiže poene nakon čega bi publika utihnula i nakon toga Embiid koji pogađa tricu i poslije ide na liniju slobodnih bacanja. Sixersi su ostavili dojam bolje organizirane momčadi nakon prvog poluvremena, ali prednost je imao Miami 64:63.

Početak i sve do sredine treće četvrtine Dragić je dominirao. Ulazi, stepback šutevi, trice, sve je išlo za ovog slovenskog majstora. No, problemi u obrani za Miami i nisu mogli nikako napraviti nekakvu seriju koja bi ih odvojila kao što je to bio slučaj u prvoj utakmici. Belinielli je imao dva-tri dobra šuta, a posebno su se isplatile akcije u kojima stoje Belinelli i Reddick ispod obruča, a onda izlaze na trice. Igrač Miamija koji bi stajao sa strane približio bi se sredini kako bi pomgao zatvoriti reket, da ne bi Belinelli ili Redick ponovno upadali, ostavljao je prostora sa strane što je Phila iskoristila. Opet je u toj četvrtini konstantno dobra igra glavnih igrača držala Philu u igri. Miamiju je bilo sve na Dragića i nadati se da će netko imati bljesak u četvrtini, kao što je bio Josh Richardson koji je pogodio nekoliko šuteva i James Johnson koji je imao dvije trice i imao je ulaze nakon kojih je završavao na liniji slobodnih bacanja. Izlaskom Dragića iz igre Miami ponovno stagnira, a Phila preuzima vodstvo u trećoj četvrtini.

Već na početku četvrtine Phila ide na deset razlike i prednost nije padala ispod pet razlike. Što se dogodilo s Miamijem? Dragić je bio hladan, obrana je čvršće izgledala kod Phile i nisu imali toliko slobodnih bacanja kao što je to bilo tijekom prve tri četvrtine. Johnson, Olynyk, Winslow svi su oni promašivali svoje trice. Kod Phile Ben Simmons je imao nekoliko poena nakon slobodnih bacanja, on je bio sada taj koji napadao reket, a tu Miami nije mogao ništa, pogotovo kod akcija koje su išle nakon defanzivnog skoka kada je Simmons silovito išao prema košu. U nekoliko slučajeva kada je igra zapela, Embiid je pogodio dva-tri teška šuta koja su slomila i dokrajčila Miami. Šarić je također pridonio tome kada je dva napada zaredom zabio poene, trica pa onda istrčana kontra.

Simmons je pokazao kako unatoč tome što nema šut dobar zna iskoristiti maksimalno svoje snage. Nije bilo ništa forsirano, nije išao jedan na jedan leđima, čekao je svoju priliku kada je Miami bio najranjiviji, najumorniji, a onda je napadao obruč. Tijekom utakmice Phila je koristila njegove napadačke sposobnosti od kojih su šuteri profitirali.

Bila je ovo prava čvrsta, playoff utakmica. Što Miami treba? Popraviti obranu kod istrčavanja Belinellija i Reddicka što bi spriječilo glavno oružje Phile, naravno sada se serija mijenja kada je Embiid tu, jer kada to ne bude išlo Phila će se imati ne nekoga osloniti što će dodatno otežati obranu protiv tih istrčavanja, ali tu bi trebao istupiti Whiteside, jer ako on ne bude na razini, neće se dobro pisati Miamiju.

Phila mora samo nastaviti ovakvom ritmu. Da lako je napisati, ali ovo je bio odličan primjer dobro balansiranog napada. Trice su bile iz lijepih akcija, većinom otvorene, ako ne onda je tu Belinelli da dalekometnim šutem to ispravi, Embiida možemo očekivati kao još boljeg. I za kraj treba ponovno pohvaliti Šarića i njegove odlične, vrhunske prve tri utakmice u playoffu, a nadamo se kako ćemo ih još gledati jako puno.

Obožavatelj glavnih američkih sportova i nogometa. Košarku počeo pratiti preko igrica (NBA live/2k), navijač Celticsa. U slobodno vrijeme basket, knjige, Madden NFL.

    Ostavite komentar