5 mogućih destinacija za LeBrona

5 mogućih destinacija za LeBrona

Sezona na terenima je došla kraju, no ona off-court sezona tek kreće, a imena na marketu su zaista senzacionalna. Sigurni kapitalci su LeBron James i Paul George, tu su i DeMarcus Cousins i Isaiah Thomas, no oni nisu sigurni zbog pretrpljenih ozljeda. Nove ugovore će potpisati Kevin Durant i Chris Paul, no kako najvjerojatnije ostaju s trenutnim ekipama, ne donose neke velike promjene u odnosu snaga. Među ostalima slobodni igrači postaju Clint Capela, DeAndre Jordan, Aaron Gordon, Jabari Parker, Julius Randle, Marcus Smart, Tyreke Evans, Jusuf Nurkić. Za Carmela Anthonyja, Enesa Kantera se očekuje kako će iskoristiti opciju opt-in za svoje trenutne ugovore i tako dovesti do suza vlastite suigrače (od sreće sigurno).

Realno, neko stanje na vrhu mogu promijeniti samo James i George. Potonji doduše kao sidekick u već dobroj ekipi ili novom supertimu. A njegova odluka, kao i odluke većine GM-ova ovog ljeta će se bazirati na odluci LeBrona Jamesa. Pitanje je, koje su opcije najrealnije za njega? U Celticse i Warriorse definitivno ne odlazi. Knicksi i Heat bi trebali dobiti šansu za razgovor, ali teško je pomisliti da imaju neke šanse s obzirom na njihovo trenutno stanje. Mislim da u ovom trenutku nitko,  ni LeBron ne zna gdje bi za njega bio najbolji fit, pa bi bilo apsurdno donositi neke zaključke ili prognoze. Zbog toga radim svoju listu, po meni najrealnijih opcija gdje bi James mogao nastaviti karijeru i ostati contenderom. Dakle, izazvati Warriorse.

CAVS

U svim kombinacijama  Cavsi imaju određene šanse da ga zadrže, pretežito jer će na njegovu odluku velikog utjecaja imati obitelj i jer mu mogu ponuditi najunosniji ugovor. No, ako tko misli da će se James vratiti u istu ekipu Cavsa, grdno se vara. Ako žele zadržati Jamesa, moraju rekonstruirati roster. A to je veoma težak zadatak kad bez Jamesa imaš garantiranih 100 milijuna u plaćama, a jedini asseti koji ti vrijede, nemaju dovoljnu težinu da se dovedu dovoljno dobra pojačanja. Dodajmo i da su blizu da četvrtu godinu zaredom plaćaju porez na luksuz, a to su troškovi kakve je veoma teško pokriti.

Realna želja je Kemba Walker, no nema scenarija u kojem Hornetsi pristaju na tu razmjenu, a da im zauzvrat ne dolazi 8.pick ovogodišnjeg drafta. Također, Kevin Love bi se mogao naći na trade listi, ali dovoljno vrijedan za two-way igrača nije, a teško ćeš naći drugog visokog koji je bolji fit uz Jamesa. Idealni scenarij je onaj u kojem nekako uspiju dovesti Georgea i Kembu, vjerojatno putem sign and trade opcije koju George iskoristi, a u koju su uključeni Cavsi, Hornetsi i Oklahoma.

Mogućnosti za Cavse su sljedeće;

  1. Potpis LeBrona uz sličnu ekipu (jezgra James- Love + Kemba ili netko koga mogu dobiti za 8.pick)
  2. Idealan scenarij (jezgra James- Kemba- George)
  3. Odlazak LeBrona i ulazak u rebuilding (trade Lovea i bilo kojeg veterana kojeg bi se mogli riješiti)

Prva dva scenarija sa sobom vuku dodatno plaćanje poreza, a neke šanse protiv Warriorsa im jedino daje idealan scenarij koji je malo vjerojatan. Realno gledajući, u ovakvim okolnostima Cavsima bi najviše godio treći scenarij. Imaju ekipu za rebuilding, imaju vlastiti pick i uz malo sreće na draftu mogu već u roku dvije godine imati temelj. Tada će već isplatiti garantirane ugovore JR Smithu, Tristanu Thompsonu i Georgeu Hillu čime bi oslobodili preko 50 milijuna capa i dobili toliko željenu fleksibilnost i mogućnost prirodnog građenja ekipe.

SIXERS

Sixersi ovog ljeta imaju slobodnih 30 milijuna u capu, što je dovoljno za dati max Georgeu, no ne i LeBronu (za njega bi trebali osloboditi još 5 milijuna) . To je lako rješiv problem ako postoji netko tko bi bio spreman uzeti ugovor Jerreda Baylessa koji iznosi 8 milijuna, no i traje još samo jednu godinu. Time bi si otvorili prostor za dovođenje LeBrona, kao i zadržavanje barem dvojice od JJ Redicka, Marca Belinellija i Ersana Ilyasove. Mogli bi iskoristiti mid-level i ostalo bi im iz capa oko 4 milijuna. Koliko god se to na prvi pogled činila laka odluka, nije. Cijela šuterska potentnost Sixersa se temeljila na tome da su imali bijelu braću (Darija Šarića i spomenuti trio) koji su u stanju gađati tricu preko 40% i centra koji šutira trice. Odlaskom trojice na račun dolaska LeBrona dobiješ na kvaliteti, ali gubiš svoj sistem igre i dodatno otežavaš posao jezgri jer više nemaš dovoljno dobar spacing. Dakle, realna pa i idealna opcija bi bila da potpišu nazad Belinellija i Ilyasovu (sumnjam da Redick neće dobiti veće ponude od mid-levela) i priključe Jamesa te tako probaju izazvati Warriorse.

Drugi problem koji se tad javlja, je pitanje mogu li James, Ben Simmons i Joel Embiid koegzistirati? Istina, James i Simmons su veoma slični igrači. Istina je i da je Simmons trenutno bez lopte skoro pa beskoristan zbog nedostatka šuta. A opcija da James igra pretežito bez lopte nije zasnovana na dobrom temelju. Bolji je igrač i efikasniji s loptom u rukama i od Simmonsa i od Embiida, pa ako bi se tko trebao kome prilagođavati, to su oni. Tu nastaju daljnji problemi, jer kako uključiti u napad centriran oko Jamesa ne-šutera i centra koji uglavnom operira iz posta i tako direktno narušavaju spacing?

Za uključivanje Simmonsa bi trebalo razbiti jedan mit. Kako je danas spacing ključ svega, ljudi se često krste lijevom rukom ako u petorci vide jednog ne-šutera koji ga narušava. Kako onda Warriorsi cijelo doigravanje mogu igrati gotovo stalno s čak dva ne-šutera u ekipi, a napad im je netaknut? Nećete biti u krivu ako se pozovete na Kevina Duranta, Stepha Curryja i Klaya Thompsona. Ali pogledajte njihove napade, uočite kako koriste te ne-šutere. Jednog koriste kao rollera u PnR-u , drugog da postavlja offball blokove. Recimo, Javale Mcgee radi pick za Curryja, rolla se prema obruču prema nižem igraču (switch opcija) ili sam (dupliranje Curryja) . Na weak sideu je Durant i tko god je na njemu, ne može pomoći. Na drugoj strani je još jedan ne-šuter (Draymond Green) i njegov igrač bi trebao pomoći u sredini, no kako Green u istom tom trenutku radi offball blok za Thompsona, njegov igrač je fokusiran na to da preuzme Thompsona više nego na to mora li pomoći u sredini. Zašto to ne bi bilo primjenjivo na Simmonsa? Dovoljno je atletičan da u tim situacijama i sam cuta prema obruču, dovoljno velik da postavi dobar blok koji bi natjerao protivnika na preuzimanje i spriječio pomaganje u sredini.

Kako bi Embiid mogao maksimalno funkcionirati uz LeBrona, Brett Brown bi trebao malo modificirati napadački sistem. Prije svega ga uključiti u što više PnR-a i PnP-a kad je zajedno s Jamesom na terenu. Sposoban je šutirati trice kao i rollati se prema obruču. Takav način napada je uostalom i moderniji kao i efikasniji od običnog post upa kojeg Embiid preferira, tako da bi ta modifikacija pomogla samome Embiidu kao i napadu Sixersa. S druge strane terena se postavlja pitanje koliko je Embiid sposoban braniti perimetar zbog svoje mase, no odgovor na to ne možemo reći dok ga ne vidimo dovoljno vremena u takvim situacijama.

Dakle, da sumiramo, opcije Sixersa su sljedeće;

  1. Potpis LeBrona ,uz pretpostavku da vraćaju dvojicu od bijele braće
  2. Potpis Georgea
  3. Nastavak The Processa s trenutnom jezgrom i čekanje sljedeće prilike za dovođenje još jednog kapitalca.

Koja god opcija ispala, Sixersi su na dobrom putu. Fleksibilnost salary capa će imati i dogodine kao i jezgru franšize. Potpis Georgea bi možda bio malo prirodniji fit uz postojeću jezgru jer ne bi morali modificirati napad, ali u svakom slučaju, sve opcije su izvedive, realne i postavljaju ih u status contendera u sadašnjoj ili bližoj budućnosti.

ROCKETS

Sezona im je bila relativno uspješna, prvo jer se pokazalo da Chris Paul i James Harden mogu koegzistirati, drugo jer su otišli u 7 utakmica s Warriorsima. Switch obrana je bila pun pogodak, no napad temeljen na izolacijama je štekao. Što je i realno za očekivati kad na drugoj strani imaš stopere poput Duranta, Greena, Iguodale i Thompsona. Tu su naišli na još jedan problem, koji je bio vidljiv dok se Iguodala nije ozljedio, a to je da dugoročno Paul i Harden ipak nisu sposobni  efikasno zabijati pored krakatih zvijeri poput Iguodale, Duranta i Greena. Imaju prednost u visini i fizikalijama te je to bilo vidljivo pogotovo kad bi Iguodala ostao na njima (šutirali kombinirano 1-41 kad je Iggy primarni stoper).

To je primarni razlog zašto žele dovesti Jamesa, dobili bi najboljeg igrača na svijetu da nadoknadi njihove mane u tom segmentu. No, financijski gledano, to je teško izvesti. Za iduću sezonu imaju garantiranih 80 milijuna bez ugovora za Paula, Clinta Capele i Trevora Arize. Capela je zaštićeni igrač i mogu matchirati bilo koju ponudu za njega te otići preko capa, imaju prava na Paula, a Ariza može upasti u cap hold, no u principu za dovesti Jamesa bi se morali riješiti trojice od Ryana Andersona, Erica Gordona, Clinta Capele, Trevora Arize i PJ Tuckera. To je moguće ako dođe do sign n tradea , ali valjda ni Dan Gilbert nije toliko lud da uzme 35 milijuna uz porez na luksuz za ekipu bez Jamesa. Općenito, Andersonov ugovor je možda i najgori ugovor u cijeloj ligi i zaista ne vidim tko bi ga bio spreman uzeti, Capela nije bio toliko bitan faktor protiv Warriorsa pa možemo zamisliti scenarij u kojem ga puštaju da ode. No Ariza i Tucker su se pokazali kao najbitniji kotačići ove switch obrane i s jedne strane je suludo obrambene nade polagati u 34-godišnjake, a s druge ih se na temelju ovogodišnje predstave ipak ne možeš tako lako riješiti.

Što se tiče fita u sistem, iako bi roster na prvi pogled bio opterećen ball handlerima, to ne može nikako biti loše u borbi za naslov. Svi su sposobni igrati s loptom i bez nje, te bi eventualno našli način za funkcionirati skupa. To bi više bila borba ega nego neke nemogućnosti za igranje skupa. Rocketsi tako ispred sebe imaju opciju zadržavanja trenutne ekipe i tako opet pokušati skinuti Warriorse ili dodati kapitalca ( u ovom slučaju James, ali i George je realna opcija). Za drugu opciju će trebati dosta manevra sa salary capom, no ako je tko pravi čovjek za to, onda je to Daryl Morey.

 

LAKERS

Za Jamesov odlazak u Lakerse se već nagađa godinu dana, a zašto i ne bi? Los Angeles je najveće tržište lige, James stvara najveći hype u ligi. Imaju prostora u capu za dovođenje Jamesa i Georgea, kao i assete koji se mogu iskoristiti u nekoj razmjeni. Efikasna pomoć bi bila i kad bi se riješili ugovora Luola Denga, vlasnika drugog najgoreg ugovora u ligi. Također, kao problem se i nameće upravo ta mladost Lakersa jer jasno je da James nema namjeru odgajati djecu poput Lonza Balla, Kylea Kuzme i Josha Harta. A pogotovo ne vidim scenarij u kojem se LaVar Ball nalazi Jamesu iznad glave i puni je svojim glupostima. Tako da Lakersi u principu imaju priliku birati, žele li pristupiti razvijanju mlade talentirane jezgre ili jednostavno nekoga iskoristiti kao trade asset kako bi stvorili win now ekipu s Jamesom u centru. Treba naglasiti i kako dolazak Georgea je moguć neovisno o Jamesovoj odluci.

Idealan scenarij u prvom slučaju bi bio da zadrže fleksibilnost, možda si pojačaju šanse za doigravanje s Georgeom i onda čekaju sljedeću godinu za novi lov na još jednog kapitalca. Kod drugog scenarija, tj. Jamesovog potpisa, idealno bi bilo kad bi se uz potpis i Georgea riješili Dengovog ugovora i tako otvorili prostora da potpišu još nekog underdoga s tržnice poput Waynea Ellingtona koji bi bio izvrstan fit uz Jamesa. U to spada i vjerojatna zamjena Lonza za recimo Kembu Walkera, čime se opet stvara jezgra James- Kemba- George no s znatno boljom podrškom u vidu Ellingtona, Harta i Kuzme.

Postavlja se i pitanje gdje je u toj cijeloj priči Brandon Ingram, vjerojatno i najbolji mladi igrač na rosteru Lakersa. Teško je zamisliti scenarij u kojoj ga razmjenjuju, pa čak s Jamesovim dolaskom jer ako njega dodate spomenutoj jezgri, imate 3 elitna krila sposobna pokriti više pozicija obrambeno i napadački, što je luksuz kakvog si rijetko tko može priuštiti. Također, Ingram je sposoban igrati kao sekundarni kreator, možda čak i primarni ako se dobro razvije kao igrač i to je možda „as u rukavu“ kojeg bi Lakersi mogli imati u pohodu na naslov s ovom ekipom. Tada bi se George mogao u potpunosti posvetiti roli kakvoj ima Klay Thompson u Warriorsima, ekipa bi imala dovoljno kreatora i to bi bio roster koji može izazvati prvake.

SPURS

Meni osobno najdraža opcija, ali pitanje je koliko realna. Spursi imaju dosta tešku situaciju sa salary capom, ugovor koji su dali Pauu Gasolu se pokazao potpuno promašenim, što nije bilo teško predvidjeti. Trenutno pod pretpostavkom da Danny Green i Rudy Gay prihvate svoje opcije, za sljedeću sezonu će imati platiti čak 98 milijuna što im uopće ne ostavlja prostora za potpisati Jamesa. Da bi si to omogućili trebali bi se riješiti Gasolovog ugovora kao i jednog od Greena i Pattyja Millsa. Naravno, postoji mogućnost da Green i Gay odbiju svoje opcije kako bi olakšali posao pri potpisivanju Jamesa, no za sad su to sve špekulacije.

Onaj dio koji je primamljiv i vrijedan prolaženja muka za plaće je ekipa koja bi se složila na terenu. Petorka Deontay Murray- Green- Kawhi Leonard – James- Lamarcus Aldridge je petorka dostojna izazivanja Warriorsa. U tom slučaju bi Spursi vjerojatno imali najboljeg igrača i najboljeg two way igrača, što nije malo u serijama gdje na kraju odlučuje individualna kvaliteta. Bekovski par Murray- Green je možda i najbolji obrambeni par lige, a uz Leonarda kao primarnog stopera na najboljem protivničkom igraču i Jamesa u poziciji libera s Gregom Popovichem na klupi teško je zamisliti bolji scenarij za Jamesa.

Određenih problema bi bilo u napadu zbog nedostatka spacinga. Murray nije pouzdan šuter i sigurno neće postati u roku jedne godine, Green iza sebe ima lošu napadačku sezonu i Spursi osim Davisa Bertansa nemaju poštenog šutera s kojim mogu ispolirati napad. S jedne strane bi to trebalo biti dovoljno, James, Leonard i Aldridge su napadačke klase i sama njihova pristupnost bi trebala biti dovoljna za odličan napad. Također, u kontekst treba staviti i da je Green morao odigrati sezonu s puno više situacija gdje je bio ball handler, a ne catch and shoot opcija. Trice je iz kornera šutirao preko  40%, dok ukupni postotak za 3 iznosi samo 36%, što jasno govori koliko mu ne odgovara takva uloga.

Jamesov dolazak bi pomogao i kod offcourt problema koji su zadesili Spurse. Leonard je navodno želio van franšize jer je htio više medijske pozornosti u smjeru stvaranja što većeg brenda. Kako James sa sobom vuče hype i hrpu medijske pozornosti, mogao bi za to dobiti priliku. Problem je i što Pop ima već 69 godina, a šuška se da će se brzo umiroviti. S obzirom na ogromno međusobno poštovanje Jamesa i Popovicha, lako je zamisliti da ga Popovich nagovori na dolazak, ali teško ako bi on sam otišao nakon jedne sezone.

 

Još jedna opcija koja mi se osobno sviđa su Pelicansi, pretežito jer bi jezgra Holiday- James- Davis bila izuzetno zanimljiva za gledati. Pelicansi su ipak u velikom problemu sa salary capom jer moraju odlučiti što s Cousinsom, a prostora za neke velike manevre u cap spaceu nemaju. Sve u svemu, čeka nas zanimljivo ljeto.

Kao veliki navijac Liverpoola se u tuzi zbog izostanka velikih trofeja okrenuo NBA ligi. Kad se ne živcira zbog spomenutih stvari, bavi se brojkama i filozofiranjem u tekstovima i ostalim egzistencijalnim problemima.

    Ostavite komentar