House of the rising sun

House of the rising sun

Konačno smo dočekali ono što je ponekad zanimljivije od same igre. Nije bilo razmjena igrača dugo vremena i tik pred start nove sezone je podignut moratorij kako bi se ekipe pojačale ili oslabile, što god tko preferira. Jedna od ekipa koja je odlučila pošto poto ići na pobjedu su Phoenix Sunsi. Partnera za razmjenu su našli u uvijek raspoloženoj Oklahomi.

Win now, think later

Sunsi su očajnički htjeli svojoj mladoj zvijezdi pokazati da im je stalo te će učiniti sve da bi ga usrećile. Lagano su krenule kružiti glasine o Bookerovom nezadovoljstvu i to je bilo više no dovoljno da potegnu okidač. Sarver je na glasu kao izuzetno škrt vlasnik te su fanovi Sunsa veoma nezadovoljni njegovim vodstvom franšize. Kako bi im dao tračak nade odlučio se po prvi puta nakon ne znam koliko godina na potez koji ih podiže na viši nivo, bar se tako čini na prvi pogled.

Poslali su Oubrea, Rubia, Jeromea, Lecquea te izbor prve runde drafta za Chrisa Paula i Abdela Nadera. Naizgled odličan potez kojim su svi oduševljeni, ali promislimo malo dublje i bacimo se u detalje ove razmjene. Jasno je da je Chris Paul i dalje elitan igrač te upgrade nad Rubiom. Njegova maestralna manipulacija pick&rolla te košarkaški IQ nikad neće izumrijeti. No moramo njegovu vrijednost gledati kroz više faktora. Danas prva stvar koju moramo vidjeti je ugovor koji određeni igrač ima jer to definira njegovu vrijednost. Ako igrač A ima plaću 10 milijuna godišnje, a igrač B 7,5 milijuna te su kvalitetom igre podjednaki, igrač B će biti prilično jasan odabir.

Nažalost se sve gleda kroz prizmu novca, pogotovo u takvom poslu poput NBA lige. Otto Porter Jr. je kvalitetan igrač, pouzdano krilo, bar u vakuumu, ali Porter koji prima 26 milijuna godišnje nije baš privlačan. Batum je tip igrača koji bi se uklopio u svaku momčad, ali s plaćom od 25 milijuna godišnje je privlačan kao tikvice na roštilju. Paula moramo sagledati kroz iste te leće, a njegov ugovor je masivan. S 35 godina na leđima iduće dvije sezone bi trebao zaraditi preko 80 milijuna što je više no pozamašno.

Sunsi su odlučili da im se taj potez isplati, a kako će zapravo ispasti ćemo tek vidjeti. Ne možemo zanemariti starosnu dob u kojoj je sve skloniji ozljedama i teško je očekivati da će izdržati cijelu sezonu. Iako je prošlu u dresu Oklahome odigrao cijelu, par prijašnjih s Rocketsima je često izbivao van parketa.

Vratimo se na razlog zašto je zapravo i doveden. Paul je briljantan organizator igre koji svojim prisustvom na parketu podiže plafon ove ekipe. To smo dobro mogli vidjeti prošle sezone kada je momčad Thundera odveo iznad svih očekivanja.

Pri razmjeni njega za Westbrooka, Houston je dao puno više resursa te se moglo vidjeti da se CP smatra negativnim resursom. Jedna sezona kasnije i mišljenje svih stručnjaka se promijenilo, a Sunsi su morali dati pozamašan zalog da bi ga doveli. Po gotovo svim statističkim mjerilima Paul je bio jedan od najboljih igrača lige. RPM (real plus minus): 5. u ligi, RAPTOR: 12. u ligi, PIPM: 8. u ligi. Imao je TS% od 61%, drugi najbolji u cijeloj njegovoj karijeri.

Šutirao je 55,4% na šutovima za dva poena (najbolji ikad u karijeri), a svi znamo da mu je poludistanca smrtonosna. Na obruču je realizirao s nevjerojatnih 85,2% što je za tako omalenog igrača koji je u veteranskim danima bez mnogo atleticizma zaista impresivno. To nam samo govori da su inteligencija i iskustvo puno bitnije no mlade noge. Kad sve to pogledamo, možda i vrijedi te novce?

Došao je u ekipu u usponu gdje će se uklopiti izvrsno. Partner na bekovskim pozicijama mu je Devin Booker koji je ponajbolji strijelac lige. S Paulom na uzdama život će mu biti mnogo lakši te se može fokusirati na ono što mu ide najbolje, zabijanje. CP će ga staviti u najbolju poziciju da uspije, uostalom kao i sve druge suigrače. Jedan od njih i onaj kojem se najviše veselim je DeAndre Ayton koji sada nema izliku da ne podigne svoju igru na veći nivo.

U svom periodu s Clippersima i Rocketsima, CP je svoje centre učinio najefikasnijim strijelcima lige. Capela i Jordan su predvodili ligu po ukupnom postotku šuta što nije ništa čudno. Razlog je više no jasan, CP3. Boljeg dodavača iz pick akcija ne možemo naći, na Aytonu je samo da finišira ono što će mu biti posluženo na tacni. Taj tandem bi trebao izgledati sjajno. Tu su naravno i ostali mladi potencijali poput Bridgesa, Johnsona koji će biti važni kotačići u narednoj sezoni.

Uz njih su tu iskusni Bayness i Šarić koji će dati svoj doprinos, ponajviše kao stretch opcije. Na papiru sve izgleda izvrsno, Sunsi će sigurno biti bolji, koliko točno, ne znam. Zapad je nikad jači, konkurencija ogromna, ali su odlučili da više neće gledati sa strane nego uključiti se u borbu. Mjehur u Orlandu su završili s omjerom 8-0 i ulaze u izvrsnom tonu u novu sezonu. Jesu li spremni napraviti taj iskorak uz vodstvo Paula te rast iznutra? Za njihov stručni štab se nadam da jesu jer ako taj projekt propadne pitat će se zašto su se odrekli toliko toga za još jedan fijasko.

More picks please

Sam Presti vjerojatno doživi mini orgazme kad pomisli na izbor prve runde drafta. Trenutno ih ima čak 16, a zadnji mu je došao iz smjera Phoenixa. Moram mu skinuti kapu za posao koji obavlja jer se stavio u poziciju za budućnost koju nema baš nitko. Razmijenio je Paula Georgea i Westbrooka kao pozitivne resurse za koje je dobio ogromno bogatstvo dok su zapravo oni bili negativni te preplaćeni. Paula je dobio ispod cijene te ga je još pretvorio u novu škrinju s resursima.

Dobio je nazad pouzdanog organizatora igre kojeg komotno može proslijediti dalje za pravu cijenu jer se realno ne uklapa u timeline Thundera. Ono važnije je upravo taj izbor prve runde te mlado, svestrano krilo, Kelly Oubre Jr.  Mladi, talentirani igrači su uvijek traženi, a on ih sada ima nekoliko. SGA te Oubre su izvrstan temelj na kojem dalje mogu graditi pobjedničku kulturu. Oklahoma kao ekipa nema neke ambicije za naslovom, bar ne kratkoročno gledano. Oni su se postavili za dugoročni plan i toga se drže. Naravno, neće besramno tankirati jer ipak imaju talenta u momčadi te su kompetitivni. Pitanje je dokle će skupljati sve te resurse?

Znam da ih je jako lijepo gledati na hrpi, nešto poput novca na bankovnom računu. Ugodno je oku, ali ako samo stoji i skuplja prašinu, nema svrhu, treba ga/ih upotrijebiti. Kao što sam spomenuo, imaju 16 izbora prve runde, a košarkaški roster se sastoji od 13 mjesta za igrače. Mogu uzeti neki prospekt iz Europe te ga tamo ostaviti još par godina, slati igrače u G-ligu, ali kad tad će morati učiniti nešto drastično. Skupiti dio taj bogatstva te dati za neku zvijezdu ili možda kako bi se popeli na draftu. Tko zna što bi bilo kada bi birali u lutriji, možda bi izabrali tri buduća MVP igrača? Oh wait..

Sve u svemu ovo je win-win situacija za obje strane. Uzimajući sve u obzir Sunsi jesu malo preplatili, ali to je nešto što moraš napraviti, pogotovo u ovakvoj situaciji. Odrekli su se igrača koji bi im dugoročno gledano bili bolji, ali su ušli u win now mode gdje žele pod svaku cijenu napasti naslov. Siguran sam da ovim potezom žele pokazati Bookeru i Aytonu kako su spremni na sve te tako njima dati do znanja da su ozbiljni što će jednog dana biti jezičac na vagi pri potpisivanju novih ugovora. Oklahoma i dalje strpljivo skuplja resurse te

    Ostavite komentar